2011. június 3., péntek

Édes illat- foszlós tészta- kerekded forma

A foszlós zsemlekoszorúmat jellemzem éppen a fentiekkel:) Egyik görögországi utazásunk során néhány ötlettel/  szerzeménnyel gazdagítottam ismét a konyhánkat. Ilyen volt a echte görög szakácskönyv, kör alakú  baklava sütő, jó kis piacozások, pékségek, húsüzletek... Bárhova is visz az utunk, mindig szeretünk úgy élni, mint a helyiek, ott vásárolni, ahol mindenki, azt enni, amit ők. Sokkal töményebb keresztmetszetet kapunk a helybeliek szokásairól és néha pár fogásba is beavatnak, ha szerencsénk van. 

Így esett, hogy az egyik pékség polcain egymásba csimpaszkodó kicsi bucik köralakban álltak össze és ez az ötlet nagyon megtetszett nekem. Lusta háziasszony módjára van egy nagyon jó alaptésztám, amiből tökéletes foszlós kalácsot, hamburger bucit, virslis kiflit ( kiváló horgász csemege:))) és még sorolhatnám, hogy mi mindent lehet készíteni. De lássuk a medvét:)

Hozzávalók: 

50 dkg liszt
5  dkg cukor
8  dkg lágy margarin
2 dl  tej
1 cs. élesztő
1 ek. citromlé
1 cs. vaníliás cukor
1 db  tojás
Csipet só
Szezámmag
Néhány korty tej és egy csipet cukor a bucik megkenéséhez.

Végy egy kenyérsütő gépet és dobálj bele minden hozzávalót...:))Kezdhetném így is! De majdnem igaz.
- A tejet megmelegítem és az élesztőt felfuttatom benne egy csipet cukorral. 
- Az összes többi hozzávalót vagy egy edénybe vagy valóban a kenyérsütőbe pakolom, majd a felfutott élesztőt hozzáöntöm. 
- Simára kidagasztom a tésztát és 1 órát kelesztem
- Minden esetben nagyon vékonyan olajozzuk ki a tepsit/sütőedényt, gyúrjuk át újra a tésztát és tépjünk belőle annyi kicsi halmot, ahány bucit szeretnénk. Ha kör alakban készítem, akkor 7 nagy mosolygós finomságot kapok. 
- Majd ismét kelesszük 1 órát
- Végül néhány korty cukros tejjel egy ecset segítségével kenjük meg a péksütiket és szórjuk meg szezámmaggal.
- Maximum 20-25 percig süssük közepes lángon
- Mikor kivesszük a sütőből - még forrón- egyszer kenjük át a   koszorúnkat a cukros tejjel

TIPP:



Hogyan is készül az a bizonyos virslis kifli? Uzsonnára vagy például utazáshoz nagyon finom kis falatokat süthetünk.

Hozzávalók: 
- 1 adag alaptészta
- 7 db egész virsli
- 5 dkg sajt
- mustár
- szezámmag

14 kicsi halmot csippentünk a tésztánkból és a virsliket megszabadítva a bőrtől félbe vágjuk. Kilapítjuk az alapanyagunkat akkorára, hogy a fél virslit be tudjuk bugyolálni. Az alapunk közepére mustárt nyomunk és egy csík sajtot vágunk, majd a virslit is rárakjuk és becsomagoljuk a tésztába. Kiolajozott tepsibe helyezzük a kifliket és tejes kenegetéssel, szezámmaggal megszórva irány a sütő 20-25 percre. Kis piros tüneményeket hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
 

Ízletes reggelit mindenkinek:)

2011. március 30., szerda

Zabálni való ...

2011. március 29-én délután nagynéni lettem! Az első gyönyörűséges unokaöcsim világra jött 
3 kg 75 dekával és 53 centivel! 
Tündéri apróság!Nemsokára jól megszeretgetjük!
Isten hozott ezen a Világon kisember:) 

2011. március 23., szerda

Tiramisu Jucus módra


Kicsi elkallódtam az élet sűrűjében:) Nyüzsgés, házikó renoválás és a legnagyobb ok: várakozás a gólyára és sok-sok édes apróságért kutatás. Oké, nem a sajátunkra még, de nemsokára kibújik az én első vasgyúró unokamucim:) Remélem nem hagyja tovább kilyukadni az oldalunkat és a héten bemutatkozik:) 

De nem is szaporítom a szaporítani valót:) Egy rövidke gyors receptet megosztok Veletek, ami minden ízlelőbimbónak kedveskedik! 

Főzés és egyéb nagyobb kotyvasztás nélkül készül, nem mellékesen mennyeien finom!
Hozzávalók 2 nagy kehelyhez:
- Fél csomag babapiskóta
- 1 dl kávé
- 1 tábla ét/tejcsocsoládé
- 2,5 dkg olvasztott margarin
- 1 csipet só
- 1 korty édes vörösbor
- 3 tojássárgája
- 3 tojásfehérje és egy csipet só
- 8 dkg cukor (ízlés szerint lehet édesebb is)
- 25 dkg mascarpone 
- reszelt narancshéj és csokiforgács a tetejére

  •  A kehelybe rakom a piskótát és meglocsolom vékonyan a kávéval. 
  •  Majd vízgőz felett összeolvasztom a margarint és csokit.     Megöntözöm olvasztott csokival a piskótát. 
  •  Egy edényben összekeverem a tojássárgáját, sót, a bort, a   cukor felét és a mascarponét.
  • A fehérjét kemény habbá verem a megmaradt cukorral együtt  és összeforgatom a fenti mascarponés egyveleggel.
  •  Ráöntöm a csokis babapiskótára, narancshéjat reszelek a tetejére egy kis csokiforgácsot, csak a még nagyobb élvezetért:)

    Jó étvágyat kívánok hozzá! 

2011. március 6., vasárnap

Gasztrokalendárium

Nem olyan régen találkoztam a Délmagyar és a Délvilág napilapok kiadványával otthon, Csongrád megyében.  Minden szerkesztőségben kapható és ha előfizetők vagyunk akkor még kedvezmény is jár. De az ára kedvezmény nélkül sem túl borsos, két kék hasútól kell megválnunk. Szokásos receptkönyv sorozatuk kiadását színesítették ezzel a minőségi irománnyal.

Isteni ünnepi recepteket találhatunk benne halból vadból, szárnyasokból és a pocakunknak kedveskedő sütemények sorát is szemre vehetjük. De ez a könyv sokkal több, mint egy egyszerű szakácskönyv. Régi korok cikkeiből szemezgetnek, az ország Bálint gazdája havonta ad kertészeti tippeket, a naptár is segítségünkre van, továbbá életmód tanácsokat és különleges horoszkópokat is rejt a kemény borítású könyvecske. Én örömmel lapozgatom és a benne található receptekből, amit kipróbáltam egyik sem okozott csalódást. 
Ha kedvet kap valaki, ajánlom térjen be egy szerkesztőségbe!


2011. március 2., szerda

Káposztás pogácsa egy pohár jó bor mellé


Aki szereti a párolt káposztás finomságokat, azoknak tetszeni fog ez a recept. Én megőrülök a kápuszkos cvekedliért, péksüttyőért és egyéb finomságokért. De lássuk, hogy miből is élünk: 

Hozzávalók
60 dkg liszt
15 dkg zsír

2,5 dkg élesztő

1 ek őrölt fekete bors

1 ek só

1 db tojás

1 ek tejföl

Egy kis tej

30 dkg párolt káposzta 
 
A káposztát vékonyra szeleteljük, sózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Majd kevés zsíron cukorral és ecettel szép barnásra pirítjuk. Mindenki ízlése szerint édesebbre vagy savanykásabbra készítheti a káposztát.

Majd az élesztőt a tejben felfuttatjuk egy pici cukorral és az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. 

Kelesztjük 1 órát. Szaggatás előtt átgyúrjuk, kiszaggatjuk, majd fél órát állni hagyjuk a tepsiben. 

Végül tojással megkenjük a tetejét és forró sütőben aranyra sütjük (Kb. 15-20 perc). 

Egy pohár finom borral és kellemes társasággal egybekötve fogyaszthatjuk!