2011. augusztus 30., kedd

Mire jó a faszenes vasaló?


Ez gyors bejegyzés és egyben mutatós és kreatív ötlet :-) Vendégeinket elbűvölhetjük egy natúr vagy éppen pácolt hússzelettel és salátával. De a vizuális készítési látvány sem elhanyagolandó!

Akinek van otthon stabilabb grillje és egy-kettő régi faszenes vasalója, na meg némi sütnivalója próbálja ki bátran. 
Vegyen egy nagy szelet húst. Ha vastagabb, az sem baj. Tegyük a grillrácsra a "falatot" és préseljük le egy vasalóval. Ennél hatékonyabb és gyorsabb a dupla sütögetés egy időben, amennyiben a vasalót is megtöltjük parázsló faszénnel. Ekkor már két oldalról éri a hő a húst. 

Próbálkozzatok bátran!

2011. augusztus 28., vasárnap

Piros és zöld tagliatelle tenger gyümölcseivel

 
Ezzel a recepttel neveztem be a Billa receptversenyére és igazából a szülinapi ebédem is ez volt. Még a nászúton ettem ehhez hasonló finomságot és akkor jól bele is szerettek az ízlelőbimbóim:-) 

A tészta készítését már az előző bejegyzésben olvashattátok. Most megosztom Veletek ennek a finomságnak az elkészítését! Nagyon egyszerű, de annál ínycsiklandozóbb!

Hozzávalók két személyre: 

10 dkg bazsalikomos tagliatelle
10 dkg paradicsomos tagliatelle

20 dkg tenger gyümölcsei válogatás
5 dl paradicsom sűrítmény

4 db fokhagyma gerezd összezúzva

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál apróra vágott bazsalikom

1 teáskanál szárított oregánó

2 teáskanál tengeri só
Tálaláshoz még egy kicsi aprított bazsalikom!

1. Sós ( 1 tk.), lobogó vízben egy evőkanál olívaolajjal megfőzöm a tésztát. Lecsepegtetem.

2. Közben a tenger gyümölcseit kevés 2 evőkanál olajon párolni kezdem.

3. Sózom ( 1 tk.), fokhagymát és bazsalikomot adok hozzá. Kb. 5 percig alacsony tűzön hagyom.

4. Majd hozzáöntöm a paradicsom sűrítményt és még 5 percig így főzöm.

5. Végül a kifőtt tésztát hozzáadom a szószhoz és jól összeforgatom.

6. Bazsalikommal megszórom és néhány csepp olívaolajat is csorgatok rá két személy kényelmesen falatozni kezdheti!

Szeretettel Ági konyhájából :-)

TIPP: Egy pohár hideg fehérbor kiváló kísérője!

2011. augusztus 27., szombat

Piros tészta, zöld tészta...

... még bőszen sorolhatnám a lilát és a feketét is. De most nem ezekről lesz szól. Ugyanis tenger gyümölcseivel készítettem egy ízletes tésztát és ennek alapanyaga volt a 20-20 dkg tagliatelle színenként. Ezzel be is neveztem a Billa-Ausztria receptversenyére. Kicsit későn vettem észre, de hát jobb későn, mint soha.


Nézzük mire is lesz szükség a paradicsomos tésztához: 

20 dkg liszt 
1 tojássárgája
3 ek. paradicsompüré

A lisztkupac közepébe egy mélyedést készítek és belerakom a tojássárgáját és a paradicsompürét. A közepét bekeverem, majd a lisztet is folyamatosan hozzádolgozom.  Nekem most a pihentetés két napig tartott egy lefedett tárolóban, de semmi baja nem lett. Eredetileg 1-2 óra pihentetés is elegendő egy-két menet közti átgyúrással. Ha a liszt túl száraz, akkor még annyi paradicsompürét adok hozzá, amennyivel rugalmas tésztát nem gyúrok.

Lássuk a zöld tésztát:
20 dkg liszt
1 tojássárgája
3 ek. frissen aprított bazsalikom
2 fél tojáshéj víz

A tészta gyúrást nem lihegem túl. Nem veszek minden esetben csidi-csudi lisztet, hanem éppen az aktuális otthonit használom. Tudom speciális liszttel más lenne a tészta, de ízre és állagra így is tökéletes. Teljesen azonosan gyúrom össze a tésztát, mint az előbb. Itt is néhány óra pihentetés lefedve elegendő lenne, de ez is két napot pihent, szintén egy lefedett dobozban. Ne lepődjön meg senki, hogy rögtön nem zöld a tészta. A bazsalikom folyamatosan színezte be.

A tésztanyújtó gépen mind a 6 fokozaton keresztültekertem, majd 30 centis darabokat vágtam a hosszú tésztákból és átengedtem a metéltkészítőn is. Közben szépen lisztezem a tésztát is és a gépet is időközönként. Az illatokról már ne is beszéljek! A paradicsom, a friss bazsalikom esszenciája bejárja a konyhát.

10 perc lobogó, sós és pár csepp olajjal gazdagított forró vízben megfőzöm. Isteni étek!

2011. augusztus 25., csütörtök

Cukkinis penne 20 perc alatt


Tombol a cukkini szezon. Vagyis nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a kertben még mindig vadul terem. A legutóbbi hazai ténykedésünk után egy vagon cukkinivel jöttük fel Pestre, ezért ki kellett valamit találnom a jó öreg rántott és rakott cukkini helyett. Így lett egy részéből amerikai recept alapján pikáns savanyúság, cukkinis gnocchi és cukkinis penne. Gyors és könnyű vacsora és ami a legjobb, hogy mialatt a tészta megfő a cukkinis-szalonnás köret is kész lesz.

Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 2 személyre: 
- 25 dkg penne tészta (lehet spagetti vagy ami éppen otthon van)
- 10 dkg füstölt, húsos szalonna  (ízlés szerint több is lehet)
- 50 dkg cukkini
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 5 dkg sajt
- bors
- kakukkfű
- a tészta főzővizéből kb. 1- 1,5 dl
- 4 ek. olíva olaj (de jó az étolaj is)


1. A tésztát sós vízben feltesszük főni. 

2. Ezalatt felkockázzuk a szalonnát és kisebb csíkokra vágjuk a cukkinit. Ha zsenge a zöldség, akkor nem kell megpucolni, de ha már öregebb, nagyobb darabról van szó, akkor nem árt! Majd négy evőkanál étolaj kíséretében feltesszük pirítani a szalonna és a cukkini keveréket. Nem kell, hogy nagyon összeessen. Közepes lángon maximum 5 percig sütögetem, néha megkavarom. 

TIPP: Vegyünk zöld és sárga zsenge cukkinit. Még színesebb lesz az ételünk

3. Ha a tészta kifő, hozzáadjuk az előző alaphoz. 

4. Villám carbonara szószt készítünk két tojás sárgájából, a reszelt sajtból ( parmezánnal az igazi, de mivel nem ezzel az "olcsósággal" pakoljuk tele a hűtőt, így éppen olyan sajttal készítjük, ami van), 2 dl tejszínből
fél teáskanál borsból. Ezeket az alapanyagokat egyszerűen összekeverjük egy tálban.

5. A tál tartalmát ráöntjük a már nem sistergő zöldséges-szalonnás tésztára ( gázról lehúzott) és összeforgatjuk, majd az 1-1,5 dl főzővizet is hozzáadjuk. Egy kis friss kakukkfüvet morzsolunk még rá, újra összekeverjük és már zárhatjuk is el a gázt.

6. Ha van otthon olívaolaj, akkor locsoljuk meg néhány cseppel a kész tésztát és egy kis friss kakukkfüvet is szórjunk rá! 

Jó étvágyat kívánok a gyors vacsorához!


Nyomtasd ki a bejegyzést!


2011. augusztus 23., kedd

Bazsalikomos-fokhagymás kifli


A recept a hagymás kifli követőjeként készült. Meseszép bazsalikomgömb található a teraszunkon, így ebben nem szenvedek semmiféle hiányt. Fokhagyma szállítmány pedig most érkezett otthonról. Tehát adott volt a lehetőség.

Hozzávalók 6 db kiflihez ( kb. 15 cm)
30 dkg liszt + 5 dkg liszt ha túl lágy lenne a tészta
2,5 dl meleg víz
1/3 csomag élesztő
1 ek. cukor
1 kk. só
4 gerezd fokhagyma áttörve
1 nagy csokor bazsalikom apróra összevágva

A folyamat teljesen azon a hagymás kifliével, csak itt nem fonnyasztok semmit. Kenyérsütő gépbe rakom a 30 dkg lisztet, sót, cukrot és a meleg vízben egy kis cukorral felfuttatom az élesztőt. Amikor ez megvan, akkor hozzáöntöm a keverékhez és szép sima nem túl kemény és nem lágy, formázható tésztát készítünk. Kb. 20 perc alatt kidagasztom. A megpucolt fokhagymát beletöröm a tésztába és az apróra vágott friss bazsalikomot is beleszórom, majd 10 percig dagasztom. Ha túl lágy a tészta, akkor még azt a maradék 5 dkg lisztet is hozzáadjuk. Sok esetben a liszttől függ, hogy kell-e még hozzá víz. Ezt sajnos ki kell tapasztalni. 

Végül egy nagy hengert formázok a tésztából és 6 egyenlő darabot vágok. Ezeket kicsi vékony hengerekké formázom és vékonyan kiolajozott tepsiben/ bagett sütőben kétszeresére-háromszorosára kelesztem. A sütőt előmelegítem és fölé rakom a tepsit a kelesztendő kiflikkel, a gyorsabb végeredmény érdekében. 
Kb. 5-ös fokozaton előmelegített sütőben, maximum 20 percig készre sütöm. Puha, finom és gyorsan elkészíthető ez a különlegesség. 

TIPP: Kiváló bruscetta alapanyag a bazsalikomos-fokhagymás kifli. Továbbá ebből a tésztából készítettem már ízletes kenyeret és zsemléket is. Nagyon sokoldalúan felhasználható a tészta!


Illatozó konyhát kívánok mindenkinek!