2011. augusztus 22., hétfő

Paradicsomos húsgombóc


Ha kicsit nosztalgiázni szeretnénk gyermekkorunk éveibe, akkor mindenképpen előkerül pl. a töltött paprika, paradicsomos káposzta és a paradicsomos húsgombóc. Aki az oviban vagy suliban ebédelt, biztosan találkozott már vele. Nézzük, mi is kell hozzá.
Paradicsom szósz: 
- 2 ek. liszt
- olaj, hogy sima rántást kapjunk
- 3 ek. cukor
- 1 liter paradicsomlé.

Mindenki maga szabályozza a rántás mennyiségével ( liszt+olaj), hogy mennyire legyen sűrű a szósza. A rántás elkészültekor apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a paradicsomlevet, úgy ne legyen csomós a mártás. Ha véletlen túl sűrűre sikeredett, akkor egy kis vizet adjunk hozzá. Miután összekevertük, még negyed órát közepes lángon főzzük. Itt mindenkinek a saját ízlelőbimbója dönti el, hogy édesebben szeretné a paradicsomos mártást vagy éppen nem. Ennek tekintetében vagy még egy-két kanál cukor belekerül az ételebe, vagy ellenkezőleg.

Gombóc
8 dk rizs
50 dkg darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
só, bors, paprika ízlés szerint

A fenti hozzávalókat ( mindent nyersen) összegyúrjuk és forró/lobogó vízbe engedjük finoman a  vizes kézzel megformázott gombócokat. Kis lángra vesszük, hogy a víz ne verje szét a gömböcöket.
Kb. 15 percig főni kell a húselegynek, majd amikor már feljönnek a víz tetejére, akkor egy szűrőlapát segítségével kiszedem azokat és a paradicsom szószba helyezem.

Köret: 10 dkg/fő kockára vágott főtt burgonya

Én így készítem a paradicsomos húsgombócot. Mindenki magának tetsző mennyiséget szedhet főtt burgonyából és paradicsomos húsgombócból. 

Finom ebédet kívánok mindenkinek!