Paradicsomos húsgombóc



Ha a gyerekkori menzaételek világában szeretnénk nosztalgiázni, akkor mindenképpen előkerül a töltött paprika, paradicsomos káposzta és a paradicsomos húsgombóc. Aki az oviban vagy suliban ebédelt, biztosan találkozott már vele. Nézzük, mi is kell hozzá.
 
Elkészítési idő: 45 perc 
Hozzávalók 4 személyre:

Paradicsom szósz: 
- 2 ek. liszt
- 2 ek. cukor
- 1,5 liter paradicsomlé
 
Húsgombóc
5 dk rizs
50 dkg darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
1 tk. őrölt piros paprika 
1 db tojás
őrölt fekete bors
víz
 
Köret: 10 dkg/fő kockára vágott főtt burgonya
 

Körülbelül 3 dl paradicsomlében csomómentesre keverünk 2 púpozott evőkanál lisztet, majd egy fazékba öntjük a keveréket. ( Én az olajos rántást már elhagyom ebből az ételből, ezért keverem össze a paradicsomlevet a liszttel.) Hozzáadjuk a maradék paradicsomlevet és így kezdjük főzni gyakori kevergetés mellett közepes fokozaton. Amikor sűrűsödni kezd, akkor levesszük a tűzről.
 
Egy másik lábasban vizet forralunk. Kb. 2 liter vízhez adunk 1 kávéskanál sót és felforraljuk. 
 
➽ A darált húst egy tálba tesszük. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, finom apróra felvágjuk és a húshoz adjuk. A főzés nélküli rizst, az őrölt piros paprikát, a fekete borsot, a sót, a tojást is a hús mellé tesszük és alaposan összegyúrjuk az egészet. Körülbelül pingponglabda méretű húsgolyókat formázunk. De ízlés szerint lehet nagyobb is. De akkor a főzési idő tovább fog tartani.
 
A lobogó forró víz készen várja a gombócokat. Belerakva lesüllyednek a húsgolyók az edény aljára, de ahogy főni kezdenek, úgy feljönnek a víz tetejére. Kb. 15 percig főzzük mérettől függően a húsokat.
 
Végül a főzővízből kivett húsgolyókat a paradicsommártásba beletesszük és főtt burgonyával tálaljuk.


Finom ebédet kívánok mindenkinek! 
 
 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések