Hagymás kifli

A hagyma rajongóknak kedvezek egy kicsit most. Egyszerű, kevés alapanyagból összeállítható receptről van szó. Reggelinek nagyon ízletes és puha finomság. Most, amikor otthon voltunk, sikerül tótkomlósi lisztet venni és ebből próbálkoztam. Ódákat zengnek a lisztről és meg kell hagyni, hogy van valami alapja.

Hozzávalók 6 db kiflihez ( kb. 15 cm)
30 dkg liszt + 5 dkg liszt ha túl lágy lenne a tészta
2,5 dl meleg víz
1/3 csomag élesztő
1 ek. cukor
1 kk. só
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek. olaj

Kenyérsütő gépbe rakom a 30 dkg lisztet, sót, cukrot és a meleg vízben egy kis cukorral felfuttatom az élesztőt. Amikor ez megvan, akkor hozzáöntöm a keverékhez és szép sima nem túl kemény és nem lágy, formázható tésztát készítünk. Kb. 20 perc alatt kidagasztom. Ezalatt a hagymát megpucolom, kicsi kockákra vágom, majd kevés olajon megpirítom és a kész tésztához adom egy kicsit hűltebb állapotban és még vagy 10 percig dagasztom. Ha túl lágy a tészta, akkor még azt a maradék 5 dkg lisztet is hozzáadjuk. Sok esetben a liszttől függ, hogy kell-e még hozzá víz. Ezt sajnos ki kell tapasztalni. 

Végül egy nagy hengert formázok a tésztából és 6 egyenlő darabot vágok. Ezeket kicsi vékony hengerekké formázom és vékonyan kiolajozott tepsiben/ bagett sütőben kétszeresére-háromszorosára kelesztem. A sütőt előmelegítem és fölé rakom a tepsit a kelesztendő kiflikkel, a gyorsabb végeredmény érdekében. 
Kb. 5-ös fokozaton előmelegített sütőben, maximum 20 percig készre sütöm. Egy kis tojáskrémmel kiváló reggeli csemege.


Népszerű bejegyzések