2012. november 26., hétfő

Erdei gombaleves - Őszi lélekmelengetés


Egyre hamarabb sötétedik, ködös is, hideg is az idő. Ilyenkor nem árt egy kis feltöltődés, olyan takaróba burkolózós, meleg leves kortyolgatósra gondoltam! Ha egyetértetek, tartsatok Velem! 

Tombol a gomba szezon és miért ne örvendeztethetnénk meg magunkat egy krémes, tejszínes erdei gombalevessel?
A mai recept erről szól!

Hozzávalók 4 fő részére

5 dkg fenyőpereszke

5 dkg szegfűgomba
5 dkg rozsdasárga tölcsérgomba
5 dkg nyálkás vöröstinórú
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín 
1 ek. liszt
2 tk. őrölt pirospaprika  
1 kk. fehér bors
2 ek. francia tárkony a Fűszerésztől
só ízlés szerint
2 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 l víz


A gombákat egészen nagy darabokra vágom, maximum felezem. 

Egy kis vajon gyorsan megpárolom a gombákat  és liszttel megszórom (5 perc).

Hozzáadom a fűszereket, zúzott fokhagymát, mindezt jól összekeverem és először tejszínnel, majd vízzel felöntöm. 

Lefedve közepes lángon körülbelül 30 percig főzzük.

Innen már nincs visszaút! Egy öblös tányért vegyünk elő és a friss, gőzölgő levest merjük bele! 

Felmerül a gomba beszerzési helye: én a veresi piacon minden szombaton valami kevéske különlegességgel térek haza egy megbízható gombaszakértőtől! 

Jó étvágyat kívánok hozzá Nektek! 






2012. november 22., csütörtök

Szőlőlekvár és kistestvére a birsalmás

  
Az ősz utolsó ajándékait zsebelhettem be néhány héttel ezelőtt. A szőlőtőkéinken itt-ott megbújt egy-egy kósza fürt. Nagynéném előrelátó volt, isteni szőlő befőttet tett el a nyáron, én meg utolsó pillanatos SOS megoldással kitaláltam, hogy jó lenne szőlőlekvárt készíteni. 

Milyen jól tettem! A piacon még láttam néhány kóbor fürtöt és igazándiból a pirosas szőlőkből mesés lekvár készíthető, de


Hozzávalók szőlőlekvárhoz 1 db 2,5- 3 dl-es üveghez:

25 dkg szőlő
1 liter léhez 50 dkg cukor (lemért mennyiséghez csökkentve)
2 db szegfűszeg (elhagyható)


Hozzávalók birsalmás szőlőlekvárhoz 1 db 3 dl-es üveghez:
25 dkg szőlő
15 dkg birsalma
1 liter léhez 50 dkg cukor (lemért mennyiséghez csökkentve)

Az elkészítés rettentő egyszerű. Elég nagy szőlő dömping volt az idén a kertünkben, így lehetett sütni,  főzni, elrakni. Néhány megbújó fürtöt csak most vettem észre a huncut levélcsomók között, de mennyire nem bánom.

A metódus a következők szerint történik :-) 

  • Leszemezzük a szőlőnket és megmossuk.
  • Ezután egy krumplitörővel áttörjük a szemeket és az így kapott szőlőlevet leszűrjük és lemérjük. 
  • Minden liternyi léhez 50 dkg cukrot adunk. Természetesen ebben az esetben nem lesz ennyi. A kapott mennyiséghez viszonyítunk. A birsalmás változatba ilyenkor tesszük bele a meghámozott és vékonyra szeletelt birsalmát és együtt főzzük tovább.
  • 15 percre feltesszük alacsony lángra és szépen összefőzzük a két alapanyagot
  • A megmaradt szőlőhéjat egy tál vízbe tesszük és kiöblítjük. A magok és a szőlőhéj elválnak ilyenkor. A mgoktól így szabadulhatunk meg. 
  • A maradék szőlőhéjat hozzáadjuk a szőlőleves keverékhez, opcionálisan a szegfűszeget is hozzádobjuk és így főzzük még 30 percig.
  • Végul sterilizált üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.    
A kertünk most már véglegesen nyugovóra tért az idén. Ez volt az év utolsó ajándéka. Apa felszántott, mi átültettünk még néhány bokrot, egy kerti járdát is összehoztunk Fecómmal, közben falevelet söprögettem és egy érdeklődő süni folyton követett bennünket. Természetesen nem hagyhattam ki a fotót sem. Végül bevackolta magát az egyik nagy fa alatt lévő avarba és úgy gondolom éppen a legszebb pihenőjét tölti! Én így búcsúzom az ősztől, de még nem véglegesen :-)  

Legyen szép napotok!



2012. november 21., szerda

Óföldeáki Tésztüzem - Az apró csoda


Az gombás fusilli bejegyzésemhez visszatérve említettem, hogy mesélek Nektek az óföldeáki tésztáról! Szívemnek kedves hely, mert itt van az egyik otthonunk. De ennél jóval fontosabb most gasztronómiai szempontból a helyben készült tészta. Csak ezt használom már évek óta!


1988-ban alapították az üzemet. Családi vállalkozásként odafigyelnek a minőségre! Például az alapanyagok beszerzése hosszas utánajárás eredménye, a szárítás kíméletes (szinte hagyományos) és a mai napig részben kézzel csomagolják a tésztákat
Tetszik, hogy nem ragadtak meg egy szinten. Bővítettek, családias hangulatú csapatot alakítottak ki. Ma már 7 fővel működik a vállalkozás! Saját termékeiket saját autókkal szállítják 33 településre ingyenesen. Pályázaton pénzt nyertek és folyamatosan fejleszteni kezdték a tésztaüzemet. A legutóbbi bevásárláskor láttam, hogy egy korszerű raktár résszel most bővítik a főépületet. Tehát a fejlődés nem állt meg, sőt! Azért ez nagy szó a mai világban.
Életképek az üzemből

Mit kell tudni a termékekről? 

Nem bűvészkednek ilyen-olyan adalékanyagokkal. Tojás, liszt, egy nagy adag alapos munka és szeretet a termék ismérve.
Szinte általánosságban mondható, hogy a termékek kilogrammja helyben vásárolva 500 HUF. Közel 100 tészta van a palettán, én 10-15 fajtát vásárolok rendszeresen. A hagyományos tarhonyájuk megér egy misét! Csak ebből az egy termékből 3 méret közül válogathat az igényes vevő. Itt nagy zacskóban kimérve kapjuk meg a tésztát, természetesen ebben az esetben is felcímkézve, gyártási dátummal megjelölve. 

Én miért szeretem? 

Mert a gyönyörű sárga tészta nem különféle színezőanyagok végeredménye, mert megfőzve nem hull atomjaira a tészta és ízben is minőségi alapanyagot vásárolhatok.
Nekem az óföldeáki tészta egy garantált minőség arra, hogy ha nincs időm házit gyúrni, akkor is tökéletes étel kerüljön az asztalra.
Ami külön piros pontot jelent: házhoz is szállítanak igény esetén. Ezt már a tésztaüzem autója is messziről hirdeti.

Viszont a nem Csongrád megyében élőknek is van lehetőségük vásárlásra. Ma már Pick Pack Pontos átvétellel az ország 240 városában van rá lehetőség, hogy ezeket a termékeket átvegyük.




Ha mégis valaki az aprócska ékszerdoboz felé veszi útját, akkor íme a cím és az elérhetőség:

Cím: Óföldeáki Tésztaüzem
6923 Óföldeák
Széchenyi u. 22.
Nyitva:06-15h
WEB: http://net-teszta.hu/ 



Be kell csengetni és már lehet is kérni a kívánt árut. De érdemes előtte telefonon egyeztetni!

Telefonszám: 06 62 295 679

Remélem ismételten egy igazán minőségi alapanyaggal gazdagítottam a bevásárlókosaratokat!
Amennyiben van rá időtök, látogassátok meg Óföldeákot és töltődjetek fel egy kicsit a számtalan apró szépséggel és finomsággal!


 

2012. november 19., hétfő

Őszi csirkemell tekercs csicsókapürével



Egy kedves felkérésnek tettem eleget, amikor beneveztem az Alpro megmérettetésére. A fenti fotó lett a végeredmény.
Opcionálisan a hozzávalók mellé írtam mit mivel lehet helyettesíteni, ha éppen nincs kéznél egy-egy különlegesebb alapanyag.

Amennyiben elnyeri tetszéseteket ez recept vagy éppen más kedves versenyzőé, akkor a következő oldalon voksolhattok rá 2012. november 19. és november 21. között:  


SŐT! A szavazók között is kisorsolnak egy értékes ajándékcsomagot! De most legyen elég a promócióból lássuk a medvét vagyis a receptet!

Hozzávalók 4 személyre:

Húshoz:
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 5 dl Alpro Szójaital Light/ vagy tej
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg reszelt alma
  • 1+1 ek. méz
  • 2 kk. só
  • 20 dkg dió
  • 1 dl olívaolaj
Püréhez:
  • 40 dkg csicsóka/ vagy burgonya
  • 5 dkg Alpro margarin/ margarin vagy vaj
  • 0,5 dl Alpro Szójaital Light/ tej
  • 1 kk. só

Elkészítés:
Igazi őszi csemege vár arra, aki fakanalat ragad és elkészíti ezt az egyszerű, ámde annál egészségesebb ételt.

Elkészítési idő: 1 éjszaka pácolás (min. 8 óra) + 40 perc sütés és köretkészítés

1. A csirkemelleket 4 szép nagy szeletre felvágjuk és kiklopfoljuk. Megsózzuk 2 kk. sóval a húsokat, majd egy éjszakára 6 gerezd zúzott fokhagymával és 5 dl Alpro Szójaital Lighttal lefedve hűtőben pihentetjük. A hús még omlósabb és puhább lesz másnap.

2. Szépen lecsepegtetjük a csirkemellet és a következő töltelékkel betöltjük azokat. Az almákat megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 1 ek. mézzel összekeverjük a reszelt gyümölcsöt és rásimítjuk a szeletekre. Feltekerjük és szükség esetén hústűvel rögzítjük.

3. 1 dl olívaolajon aranybarnára sütjük a húsokat.

4. Végül 1 ek. mézzel vékonyan megkenjük a tekercseket és durvára tört pirított dióba hempergetjük.

5. Utolsó lépésként a köretet készítjük el. A csicsókát megtisztítjuk, felkarikázzuk és annyi vízben megfőzzük, amennyi elfedi az egészet.

6. Mikor megfőtt, leöntjük a vizet róla. 1 kk. sóval, 0,5 dl Alpro Szójaital Lighttal és 5 dkg Alpro margarinnal krumplitörővel összetörjük és elkeverjük.

Tálalási ötlet: A tekercseket srégen elvágjuk és a tányér közepére halmozott csicsókapürére ültetjük. Vagy formára tálalt püré mellé helyezzük a kettévágott húsokat!

Jó étvágyat kívánok hozzá!



2012. november 12., hétfő

Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz - Veresi varázslat



"Az íz, ahogyan azt a természettől kapjuk, az érzékeinkből fakad, 
és az érzékeinktől kapjuk a legtöbb élvezetet!"
Brillat-Savarin


 Egyszer volt, hol nem, magányosan álldogállt egy réges-régi malom. Már nem őröltek benne búzát a friss kenyérhez, már nem nyüzsögtek benne a környékbeli emberek. Mint a legtöbb bezárt malom örök álomra és pusztulásra ítéltetett. Vagy mégsem? Innen indul útjára az igaz csoda. 

Nem is akárhol, az én egyik kedvenc hazai "gasztroközpontomban", Veresegyházon jártunk ismételten!

 Az 1920-as években épült gőzmalom először nem étterem funkciója miatt fogta meg Novotny Antal tulajdonost, inkább catering cégének bukkant tökéletes előkészítő helyszínre. Az épület jó állapotából adódóan továbbgondolta ötletét és mert egy nagyot álmodni, mindezt gondos munkával megvalósítani. Így született meg a malométterem.  Már magában a tény izgalmasnak hatott számomra, hogy egy malomból vendéglátóhelyet alakított ki valaki. Külföldi mintát már láttam erre, de itthon még nem.  Igazából Fecóm kezdett el mesélni erről az elvarázsolt helyről. A hasukat igazán szerető kollégák anekdotáztak a vörösboros vaddisznó tokányról, a hangulatos miliőről. Kíváncsivá tettek!

Természetesen egy igazi szombat délelőtti piactúra került az útitervbe és ennek megkoronázása volt az ebéd Katlan Tóni malmában. Nagyon nagy bizalommal és egyben elvárással kutattuk fel az éttermet. Kicsit féltem, mert nem akartam csalódni a sok pozitív vélemény után, mint itt Budapesten már jó néhányszor megesett velem. 

Mikor megláttam az épületet már tudtam, hogy nem trafálhatunk annyira mellé. Csodálatos állapotban, igényes kerttel csábítgatta az étterem az arra járó embereket. Legyünk őszinték, roppant jó fogás az óriás molinó, melyen egy mennyei ételkompozíció indítja be az emésztőnedveket. Nem tud elmenni mellette az ember!
Igazából nem tudtam pontosan, hogy mikor nyitnak, ezért a hátsó bejáratnál szünetet tartó alkalmazottaktól érdeklődtem. Roppant készségesek és kedvesek voltak egy magamfajta kerítésen bekurjantó kíváncsiskodóval! Nagyon nagy piros pont! 
Dél előtt picivel minden földi jóval megrakott kosárral beléptünk a bejáraton és egy teljesen más világba csöppentünk.
Ez a kép fogadott bennünket. Minden elismerésem az építészeké. Melegséget árasztanak a fagerendák, a tégla falak, a fehér, egyszerű kiegészítők. Kicsit mintha hazaérkezne az ember, de mégis érzékeljük, hogy ez valami más, ez a malom bámulatos újjáéledése.
Néhány fontos tudnivaló, hogy ti is könnyen eljuthassatok ide:
Cím: Veresegyház, Csokonai u. 5. a főúton, a fénysorompónál
Autó: A fenti térkép segít ebben! Étterem előtt nagy, földes parkoló várja a vendégeket!
Vonat: Maximum 10 perc séta Veresegyház központi vasútállomása
Busz: Maximum 15 perc séta az általános iskola előtti buszváróból egyenesen a Fő utcán

Nyitva:
H-Cs 11:00 - 22:00
P-SZ 11:00 - 23:00
V    11:00 - 22:00   

Telefonszám: + 36 20 315 2222
WEB: http://www.katlanmalom.hu/
Fizetési lehetőségek: bankkártya, SZÉP kártya, készpénz, utalvány 
Árfekvés: Átlagos! 10 000 Ft-ból 2 fő itallal és borravalóval együtt tele pocakkal távozhat az étteremből.

Ekkora bevezető után ideje rátérni az ételekre és az italokra. A tulajdonos küldetésként tekint az igazi magyar konyhára és a kiváló alapanyagokra. Itt semmi sem bolti, semmi sem mű. A tyúkokat Baranyában neveltetik igazi szemes kukoricán, a zöldségek, gyümölcsök és alapanyagok környékbeli minőségi termelőktől származnak.
Havonta megújuló étlap várja a vendégeket, melyet gondos munkával többek között néprajzkutatók állítanak össze. 

Én illatos vargánya levest és vörösboros vaddisznó tokányt lakomáztam, bodzaszörppel leöblítve. Felejthetetlen élményben volt részem! 
Érdemes lesni a malom Facebook oldalát, mivel hónap elején az idénynek megfelelő menüsor várja a torkoskodni vágyókat! Íme a novemberi finomságok: http://www.katlanmalom.hu/eteleink/
Természetesen állandó fogások is várják a betérőket! 

Szörpök, saját házi pálinka, igényesen kiválasztott borok oltják a szomjunkat! A vegetáriánusokra is gondoltak és gyerkőcmenü is az aprónép rendelkezésére áll.


A tulajdonos fejébe vette, hogy Veres és az ország legjobb éttermét álmodja meg. Elmondhatom, hogy a saját TOP 5 étterem listámban előkelő helyet foglal el most már a nagybetűs MALOM. A kiszolgálás csillagos ötös, a belbecs, vagyis az enteriőr szintén kimagasló. Az ételekről nem zengek több ódát: kiválóak! Minden hónapban az aktuális étlapot ki fogjuk próbálni. Két biztos törzsvendéggel már biztosan számolhatnak!
A nagy különlegesség és szintén nagyon nagy piros pont a játszórész kialakításáért jár egy külön kis teremben. Nincs hermetikusan elzárva a többi vendég elől sem, sőt a játszadozó apróságokat szemmel tarthatják a szülők vacsora közben. A játszózuggal szemben sorakoznak a felnőttek asztalai! Igazi családi, vasárnapi ebédre alkalmas hely!
VÉDJEGY: Káposztalevélen sült burgonyás cipó! Itt megtekinthetitek a készítés folyamatát. 
Erről mindenképpen szót kell ejtenem! Ha betértek Katlan Tóni malométtermébe, akkor TILOS kihagyni ezt a cipót. 
Mi éppen langyosan kaptunk egy kis ízelítőt. Lágy cipó, burgonya darabokkal... az orrunknál fogva csábított el bennünket. Nem lehet szavakkal leírni az otthon melegét árasztó friss kenyér illatát. Ennél ötletesebb ismérvet nem is találhatott volna ki a szunnyadó álmából felébresztett malom csapata! 
Ha egy csipetnyi otthonra vágytok, egy falatnyi meghittséggel fűszerezve, kérlek ejtsétek útba ezt a csodát! 
Csak gratulálni tudok ehhez a megvalósult álomhoz és tiszta szívből kívánom a tulajdonosnak és a tündéri személyzetnek a legjobbakat! 

 Képek forrása:Boldog Kukta családi fotógyűjteménye :-)