Erdei gombaleves - Őszi lélekmelengetés
Egyre hamarabb sötétedik, ködös is, hideg is az idő. Ilyenkor nem árt egy kis feltöltődés, olyan takaróba burkolózós, meleg leves kortyolgatósra gondoltam! Ha egyetértetek, tartsatok Velem!
Tombol a gomba szezon és miért ne örvendeztethetnénk meg magunkat egy krémes, tejszínes erdei gombalevessel?
A mai recept erről szól!
Hozzávalók 4 fő részére
5 dkg fenyőpereszke
5 dkg szegfűgomba
5 dkg rozsdasárga tölcsérgomba
5 dkg nyálkás vöröstinórú
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1 ek. liszt
2 tk. őrölt pirospaprika
1 kk. fehér bors
2 ek. francia tárkony a Fűszerésztől
só ízlés szerint
2 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 l víz
A gombákat egészen nagy darabokra vágom, maximum felezem.
Egy kis vajon gyorsan megpárolom a gombákat és liszttel megszórom (5 perc).
Hozzáadom a fűszereket, zúzott fokhagymát, mindezt jól összekeverem és először tejszínnel, majd vízzel felöntöm.
Lefedve közepes lángon körülbelül 30 percig főzzük.
Innen már nincs visszaút! Egy öblös tányért vegyünk elő és a friss, gőzölgő levest merjük bele!
Felmerül a gomba beszerzési helye: én a veresi piacon minden szombaton valami kevéske különlegességgel térek haza egy megbízható gombaszakértőtől!
Jó étvágyat kívánok hozzá Nektek!