2013. január 5., szombat

Ki vacsorázhat a Katlan Malomban? - Íme a játék nyertese!

 Korábban már meséltem Nektek a veresegyházi hangulatos Katlan Malom Vendéglőről! Aki még nem látogatott el ide gyorsan kapja fel a párját, cipőjét, legkényelmesebb nadrágját és irány az elvarázsolt malom. De egyedül is bátran bevehető a hely! 

Az adventi játék keretein belül a legutolsó nyeremény egy 8000 Ft utalvány Katlan Tóni Vendéglőjébe, melyet ismételten szeretnék megköszönni a kedves tulajdonosnak Novotny Antalnak.

Mielőtt valakit megörvendeztetnék az igencsak ínycsiklandozó nyereménnyel egy kicsit mesélnék Nektek a malomban elköltött decemberi búcsúebédünkről és a céges karácsonyi csemegézésünkről. Bőröndök bepakolva, utolsó ajándékok beszerezve és a decemberi hajtás is lezárva. Szerettünk volna egy kis előkarácsonyt csapni Fecómmal, egy kicsit lassítani, az ünnepre hangolódni. A legtökéletesebb helyet választottuk erre. 

Engem időről időre elvarázsol a béke és a nyugalom, miután becsukom magam mögött az ajtót. Kicsit úgy érzem, mintha hazaérkeztem volna és itt bátran leengedhetek. 

A karácsonyi hangulat kedvéért fűszeresen illatos borlevest választottam, melynek tetején mint a kék égen a puha felhő, egy légiesen könnyed karamellel felvert tejszínhabgaluska úszott. Ezt koronázta meg a főétel, a szaftos, kissé rózsaszín libamell aszalt szilvás vöröskáposztával és fűszeres krumplival. Ennél tökéletesebb karácsonyi ebédet el sem tudtam volna képzelni. Apró figyelmesség, melytől minden vendég elolvadt az étkezés végén kapott szalonna cukor. Ezt láthatjátok nyitóképként. Ízletes szürkemarha kolbászt rejtett a csomagolás!

Az éttermen kívül szeretném felhívni a figyelmeteket a Katlan Tóni Kft. működésére. Vagyis, ha tökéletes catering szolgáltatást, ételeket szeretnétek életetek fontos rendezvényein egy biztos pontot már magatokénak tudhattok.

Kérdéssel, kéréssel keressétek bátran a kedves és segítőkész munkatársakat az alábbi elérhetősége valamelyikén: 
Novotny Antal 06-20-937-0945,
Banu Csilla 06-20-271-9599
Fax: 06-20-938-6458
katlantoni@katlantoni.hu  

Egyfajta referenciaként írom le a személyes tapasztalataimat. A céges karácsonyi ebédünket az irodában tartottuk meg. Eddig semmi különleges. De szendvics és pizza helyett gondoljatok valami sokkalta kreatívabbra. 
Egy komplett menüre a Katlan Malomból  tökéletes tálalással. Lacinak, a Katlan Malom munkatársának minden elismerésem és hálám. Egyedül kevesebb, mint fél óra alatt a negyedikre felhurcolva, mindenre apróságra gondolva ilyen mutatós tálalást készített nekünk, úgy hogy az ételek nem hűltek el. Frissen, ropogósan csábítgattak bennünket az asztalhoz az orrunknál fogva! Igazi profi szolgáltatást kaptunk! Mi a legegyszerűbb megoldást kértük abszolút felszerelés nélkül, semmi extrával, mégis egyedülállóan igényes végeredményt kaptunk.

Végül szeretnék gratulálni Kolozsváriné Szarvas Gabriellának a nyereményhez! Kívánom, hogy minimum olyan jól érezze magát kedves kísérőjével együtt, mint én teszem időről időre. 

2013. január 4., péntek

Cukorban eltett citromhéj


Egy nagyon egyszerű, sokak által már ismert házi praktikát osztok meg veletek. Nénikémtől tanultam, hogy hogyan őrizhetjük meg a a citrom- vagy éppen a narancshéjat úgy, hogy tartósítva a kamra polcáról lekapva után már rögtön mehessen a sütibe. 

Vödörszámra isszuk a teát így a téli időszak derekán és elfeledjük, hogy az értékes, kifacsart citromlén kívül még más is felhasználható ebből a gyümölcsből. Nézzük meg, hogy egyszerűen és gyorsan hogyan őrizzük meg a citrom héját!

Hozzávalók:

2 db nagy citrom
3-4 evőkanál cukor

Mossuk meg a citromokat és a reszelő legkisebb résein reszeljük le! Csak a sárga réteget használjuk fel, mert a fehértől már keserű lesz és kevésbé eltartható.

Majd keverjük össze a kristálycukorral és mehet is egy kicsi üvegbe a hűvös kamra polcára. 

Innen már nincs más tennivaló, csak egy teáskanálnyit beletenni a süteménybe. 

Eltarthatóság: 1 hónapig biztosan eltartható!

2013. január 3., csütörtök

Vaníliás sütőtök lekvár Christine Ferber receptje alapján


Még a karácsonyi forgatagban szerettem volna megosztani Veletek ezt a receptet, de valahogy elmaradt a decemberi rohanásban. Viszont a legjobb, hogy nem csak a friss fenyőfa mellett lehet elkészíteni, hanem akár most is fakanalat lehet ragadni így az ünnepek után. 


Egy rövid ismertetőt szeretnék megosztani a LEKVÁRKIRÁLYNŐRŐL itt az oldalon! Mivel a recept nem önálló találmány, így magyarázatra szorul, hogy kinek a könyvére vetettem rá magamat. Régi vágyam teljesült, amikor megkaptam A lekvár bibliát (Die Marmeladen Bibel) 270 recepttel minden évszakra valami kis inspiráló finomsággal! 
A Christine Ferber lekvárjai, azért olyan közkedveltek a világ minden pontján, mert manufakturális keretek között, saját maga készíti a dzsemeket nagyon nagy odafigyelés mellett. Nincs tömegtermelés, kiváló minőségű alapanyagokat maga válogatja, szüreteli, ha kell. Úgy tartja, hogy 4 kg gyümölcsnél/hozzávalónál több ne kerüljön a rézüstbe, mert akkor már nem lesz tökéletes az állag és az íz. Nagyon tetszik, hogy nem nyúl feleslegesen elérhetetlen alapanyagokhoz és a merész ízpárosítások sem vallanak kudarcot. Ezek a méltán híres piros fedeles dzsemek többek között Pierre Hermé és Alain Ducasse is közkedvelt alapanyagai. Joggal merül fel a kérdés: Hol vásárolhattok egy-egy csábító üvegecskével? 
Egy 2 dl-es dzsem például 8 EUR áron kapható a következő weboldalon, de a budapesti Baldaszti's polcain is megtalálható. De aki útra szeretne kelni egészen az elzászi borvidékig vegye fel a cipőt.  Niedermorschwihr falucskában készíti el napról napra különlegességeit!
Kép forrása: http://www.gillespudlowski.com/2648/produits/niedermorschwihr-eloge-de-la-reine-christine#.UOmc9Ky3oow

Most pedig íme a fenti recept kicsit saját ízlésre formálva: 
6-7 db kb. 220 g-os üveg lesz a végtermék

1 kg megtisztított sütőtök (pl. kanadai, Hokkaido)
1 l víz
egy csipet só
85 dkg cukor
1 db vanília
1/2 citrom leve

A sütőtököt elfelezem és 8 részre osztom. Nagyon vékony szeleteket vágok belőle és egy nagy edényben 1,5 liter vízzel és egy csipet sóval forrásig hevítem és kb. 10 percig bugyogva főzöm tovább. Lefedem. Ezt a munkát akár már előző napon elvégezhetem. 

Második napon már csak annyi teendő marad, hogy a citrom levét,cukrot, a vanília kikapart magjait hozzákeverjük, ismét felforraljuk és kb. 10 percig forralva főzöm tovább.

Lehúzom a tűzről és még melegen sterilizált/kigőzölt üvegekbe töltöm. Nekem nagyon ízlett, Fecómnak fogalmazzunk úgy, hogy már kevésbé! Megosztó finomság, de megéri kipróbálni.

Christine tippje: egy kis pirítósra kenve ínycsiklandozó lazacszeletekkel, néhány csepp citromlével és olívaolajjal bolondítva megkóstolhatjuk az ínyenc csemegét!  

Az én tippem: Sütemények, kekszek kiváló kiegészítője, igazi ínyenceknek ajánlom! 

Szép délutánt! 

2013. január 2., szerda

Az egyik legkedvesebb ajándék


Mindenképpen szerettem volna megosztani Veletek ezt a kedves ajándékot. Márti nővérem készíttette Nekem karácsonyi meglepetésként. Sikítottam az örömtől. Beleszerettem elsőre ebbe a kis szettbe. Plusz még a sokat kutatott "milyen legyen a logóm" kérdésen is játszi könnyedséggel segített! Perszer párosan szép az élet így van testvére is, hogy Fecómmal együtt reggelizhessünk! 

Tudom, hogy nagyon eltűntem, de három napos disznóvágás, romantikus esti kolbásztöltögetések, majd magunk és a kolbászok konzerválása, vagyis a több napos füstölés is a pakliban volt. Plusz egy szőke hercegnek szenteltük időnk nagy részét, vagyis unokaöcsik szuttyongatása első rangú feladattá a vanzsált! 

Bízom benne, hogy Nektek is hasonlóan jól teltek az ünnepek! 

Legyen szép napotok! 

2013. január 1., kedd

Boldog Új Esztendőt!



 "Ballag már az esztendő,
vissza-visszanézve,
nyomában az öccse jő
vígan fütyürészve.

Beéri az öreget
s válláról a terhet
legényesen leveszi,
pedig még csak gyermek.

Lépegetnek szótlanul
s mikor éjfél eljő,
férfiasan kezet fog
Múlttal a Jövendő."

Kányádi Sándor 


Kedves Olvasóim! 

Minden jót kívánok Nektek az idei évre! Bízom benne, hogy sok-sok édes és vidám pillanatban részesíthetlek Benneteket egy kicsit intenzívebb dózisban :-) 

Az én kívánságom Nektek, hogy jusson mindig finom falat az asztalotokra, betegség kerüljön el benneteket és a mosoly az ajkatokon el ne vesszen!

Érezzétek nagyon jól magatokat az idei évben!