A rágcsálni való - Pirított tökmag három pikáns fűszerezéssel
Nem nagy tudomány, amit megosztani készülök most Veletek. Nem olyan régen volt Halloween, így kicsit késve írom ezt a bejegyzést. De igazából még semmiről sem maradt le senki. A piacon még lehet kapni különféle tököket, de a sonka tök nem erre való. Túl pindurik a magok.
A legjobb fajta lámpásnak és tökmagnak a takarmánytök. Érdeklődjetek egy-két állattartó ismerősnél, hátha a kertben még leledzik néhány vagy az udvaron kupacokban pihenve.
Az idén nem volt a kertünkben, így egy kedves ismerőstől kaptunk. Hála neki jövőre már lesz a mi veteményesünkben is. A magok egy részét kiszárítottam, a másik részét pedig megpirítottam rágcsálni valónak.
Emlékszem régen Anya óriási tállal készített a családnak ropogtatni valót késő ősszel.
Azért becsatolom az idén készült szörnyetegünket :-)
Lássuk az NATÚR változat lépéseit:
1. Szedjétek ki a tök belsejét. Ha akartok készítsetek most is egy töklámpást, vagy csak csapjátok ketté és a zöldség rostjaiban ülő magokat kaparjátok ki.
2. Majd szedjétek külön a magokat, mossátok le és hagyjátok egy kicsit megszáradni.
3. Egy tiszta tepsibe szórjátok a magokat. Van aki enyhén megsózza, de natúran is ízletesek.
4. Forró sütőben időnként megkavarva ( ne túl ritkán) ilyen aranybarnára pirítsátok.
6. A végén egy konyharuhával kibélelt tálba tegyük a tökmagokat és takargassuk be, addig amíg ki nem hűl.
Idő közben rábukkantam három ínyenc ropogtatni valóra. Teljesen azonosan készülnek, mint a fent leírt recept, csak az ízesítéssel együtt be kell keverni mielőtt a sütőbe mennek a magok! Volt lehetőségem kipróbálni és a legvadabb ízesítés is nagyon finom!
1. ÉDES-FŰSZERES
1 db tojásfehérje
1/4 teáscsésze cukor
1/2 tk. cayanne bors/ vagy őrölt chili
1/2 tk. só
1 tcs. friss tökmag
1. Keverd össze a száraz hozzávalókkal a tökmagokat, majd a végén enyhén felvert (nem kell fehér habbá verni a tojásfehérjét)tojásfehérjével össze kell forgatni az egész egyveleget.
2.Forró sütőben maximum 10 perc alatt elkészítjük. Sütés közben kevergessük meg párszor, hogy ne ragadjon össze a tojásfehérjéktől a keverék.
2. CURRY-S
- 1 tojásfehérje
- 1 teáscsésze tökmag
- 1/2 tk. só
- 2 tk. curry por
1. ÉDES-FŰSZERES
1 db tojásfehérje
1/4 teáscsésze cukor
1/2 tk. cayanne bors/ vagy őrölt chili
1/2 tk. só
1 tcs. friss tökmag
1. Keverd össze a száraz hozzávalókkal a tökmagokat, majd a végén enyhén felvert (nem kell fehér habbá verni a tojásfehérjét)tojásfehérjével össze kell forgatni az egész egyveleget.
2.Forró sütőben maximum 10 perc alatt elkészítjük. Sütés közben kevergessük meg párszor, hogy ne ragadjon össze a tojásfehérjéktől a keverék.
2. CURRY-S
- 1 tojásfehérje
- 1 teáscsésze tökmag
- 1/2 tk. só
- 2 tk. curry por
A fentiekkel megegyezően készítjük el az ízletes tökmagot.
3. FEKETE TEÁS - VAJAS
- 1 tk mozsárban összezúzott fekete tea
- 1 tk. só
- 2 dkg olvaszott vaj/ margarin is megteszi
- 10 dkg teáscsésze tökmag
Jó kísérletezést!