Pizza vékony tésztával


Kétféle pizzát készítek előszeretettel. Az egyik egy vastagabb változat melynek a szélébe sajtot tekerek, a másik a hagyományos vékony tésztás. Most a vékonyabbik receptet készíthetitek el velem!

ÉRDEKES PIZZA TÖRI: 
Azért kevesen nézünk utána a pizza hátterének. Gondoltátok volna, hogy ilyen korán már beszéltek róla? Időszámításunk előtt a 3. században Marcus Porcius Cato már említ egy lapos kelt tésztát, melyet kövön sütnek. "Pár évszázaddal" később 997-ben használták először a pizza szót, amely egyszerűen lepényt jelentett. A pékek a kemence tesztelésére használták, hogy eléggé forró-e a már a benti helyzet és készülhetnek-e az igazi sütésre.

Kezdhetném úgy is, hogy azok a hűséges olaszok. Rögtön meg is értitek, hogy miért. Az első mai értelemben vett pizza Raffaele Espositónak  köszönhető. 1780-ban alapított ma még mindig működő nápolyi székhelyű Pizzeria Brandi sütödéjében dolgozott. I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából készítette és nevezte el a mai  margharita pizzát. Nemzeti színekben pompázott a tészta: zöld bazsalikommal, fehér mozzarellával és piros paradicsommal díszítette.

1830-ig az utcai árusok kínálták a pizzát  és majd végre megnyílt a szintén a ma is működő nápolyi Antica Pizzeria.  Bízom benne, hogy végre az égiek ránk tekintenek és egy olaszországi körút során meglátogathatjuk ezt a helyet is.

Elterjedése a  19. századra tehető, amikor az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára. Milyen közel voltak hozzánk és milyen sokára ért ide ez a finomság!


TÉSZTA
Most nézzük a receptet, ahogyan én készítem: 
1/2 cs. élesztő
4 dl meleg víz
4 tk. só
6 tk. olívaolaj
60 dkg liszt
1 marék rozs vagy durumliszt a nyújtáshoz

1. Egy tálban keverjük össze az élesztőt a vízzel, olívaolajjal, sóval
2. Meleg helyen pihentessük a keveréket 10 percig
3. Keverjük hozzá a finomlisztet
4. Majd 1,5 órán át hagyjuk kelni.
5. Melegítsük elő a sütőt 250 °C -ra
6. Rozsliszttel megszórt deszkán nyújtsuk ki a tésztát a kívánt méretre, kb. 1/2 cm vastagra. 
7. Tegyük fel a kívánt feltéteket és 10- 15 perc alatt süssük készre. 

Külön szeretem ezt a tésztát, mert akár 10 dkg-os gombócokban lefagyaszthatom. Majd amikor enni szeretnénk, akkor  csak kiengedem és kinyújtom a tésztát és feltétet pakolok rá. Maximum sütéssel együtt így már csak fél órát vesz igénybe a művelet.

TIPP: Sírkövesnél (nem vicc) vágassatok egy sütőbe tehető gránit lapot, hogy azon készíthessétek el az igazi  kövön sütött pizzát. Árulnak samottból készült pizzakövet is, de a gránit egyszeri és tartós befektetés. Ugyanúgy, mint a márvány a csoki temperálásához is. 30*40 cm-es lapnál nagyobbra nem nagyon van szüksége senkinek. Mindenki a saját sütőjére méretezze.

FELTÉTEK

Kétféle alap a leggyakoribb. Az egyik a paradicsomos a másik a tejfölös.
Bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, húst tehettek a tetejére.
Nálunk a magyaros változat a nyerő sok zöldséggel gombával, paprikával, paradicsommal, hagymával és némi füstölt kolbásszal és sajttal.
Sajtok közül is számtalan fajtából csemegézhetünk, de a mozzarella az igazi autentikus sajt a pizzához.


TIPP: A karácsonyi készülődésre való tekintettel találtam a neten egy fotót. Könnyen kivitelezhetitek Ti is a jópofa megoldást! A gyerekeknek biztosan nyerő finomság lesz! 




Jó sütögetést kívánok Nektek!


 

Népszerű bejegyzések