Amur lamúr - Fehértói amur Király Feri bácsi módra

 
Halból soha nem lehet elég! Vizeinkben fellelhető halakról számolok be nektek néhány hete és egy-egy receptet is hozzácsapok az alapanyaghoz. Nagyon egyszerű sült halat osztok ma meg Veletek. A végeredmény egyedi és különleges! 

 De mielőtt belecsapnánk a lecsóba beszéljünk egy kicsit az amurról.
AMUR

 Kép forrása: http://www.aquaponics.hu

Növényevő halak családjába tartozik ez az 1963- ban hazánkba betelepített faj. Őshazája Ázsia. Származási területe az Amur folyó és annak is főleg a középső és alsó szakasza. 
Nagyon hasznos, mert állat, mert a vízben egyébként burjánzásnak induló vízi növények tömege alakul át értékes halhússá. Torpedó formájú hal, feje testéhez képest viszonylag kicsi. Szája félig alsó állású, ajkai jellegzetesen megvastagodtak. Nagy szemei a fejen viszonylag alacsonyan ülnek. Úszói nem nagyok, a hát- és a farok alatti úszóban egyaránt három kemény sugarat találunk. Pikkelyei nagyok és kemények. Háta zöldes barna, oldalai aranyos csillogásúak, a has piszkos sárga. 
Húsa fehér, száraz, közepesen szálkás hal. A nagyobb példányokban inkább csak csontokat találunk. Húsa hasonlít a hazánkban népszerű ponty húsához, azzal a különbséggel, hogy a kisebb méretű amurokban több szálka van, ennek ellenére a magyar gasztronómia ugyanazon ételek készítéséhez használja fel, amelyeket egyébként hagyományosan pontyból készítenek. Amúgy is kedvelik az amurt hazánkban, mert gyors növekedésű hal és a húsának minősége vetekedik a pontyéval és a nagyobb példányokban a sok szálka sem teszi körülményessé a fogyasztását illetve elkészítését.
A mai recept egészen egyedülálló. A Fehértói Halászcsárda  régi tulajdonosának ételét osztom meg ma veletek. A halászcsárda manapság Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakácsnevével köthető össze. Számtalan ízletes fogás közül lehet választani Szegeden és Budapesten egyaránt, de erről egy kicsit később mesélek Nektek! 

Íme a recept 4 személyre: 

1,5 kg tisztított amur vagy amurfilé
3 tk. só
2 tk őrölt, feketebors
2 tk bazsalikom
2 tk majoranna
2 tk kakukkfű
2 tk rozmaring
20 dkg liszt
4 db tojás 
2 dl sör
olaj a sütéshez

A fűszereket egy edényben jól összekeverem 2 tk. sóval! 
A halat kb. 2 cm vastag szeletekre felvágom. 
A fűszerkeverékkel alaposan beszórom az amurhúst és 1 órára a hűtőbe teszem.
A lisztet, tojást, 1 tk sót és annyi sört keverek össze, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak. 
Ebbe belemártom a halszeleteket és forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütöm. 

Friss paradicsomos-rukkolás salátával vagy éppen egy egyszerű, de annál finomabb burgonya körettel tálalom. 

Ismét egy horgászatunkról csatolok be fotót. Igaz bojlival kutattuk pontyokat a tóban, de aki kiül ne lepődjön meg, ha éppen amur is akad a horogra. Például a kukoricát nagyon szeretik, de speciális etetőanyagokat is kaphatunk ma már. A Haldorádó csalija adta a cím ötletet. Úgy látszik Döme Gábor örömmel hoz létre hangzatos szóösszetételeket :-)

Sok hölgy csak kísérőként (vagy még úgy sem) csatlakozik párjához a vízparton, de én aktív horgászként rémisztgetem a vizet. A szívem szakadt meg az egyik alkalommal, amikor az egyik tavon lógattuk a vízbe a horgunkat az én Fecómmal. Kifogtam egy apró uszonyost és egy apuka kb. 5 éves kisfiával odajött hozzánk, hogy az ifjú horgászpalánta megnézze, megsimogassa a halat. Rögtön elkezdett a kicsi tündér csacsogni és mondta, hogy az ő anyukája nem is megy velük soha horgászni és még a halat sem meri megfogni. Na ebben a pillanatban nagy cuppanós puszit nyomtam volna a homlokára és jól megszeretgettem volna. Hölgyeim, nem is sejtik, hogy milyen csodálatos napnyugtákat,hullócsillag számlálós csillagos eget, ködös hajnalokat és milliónyi családi bulit szalasztanak el. Igen valakinek az iszonyát kell leküzdeni, valakinek a kényelmet kell feladni, de nagyon sok értékes pillanatnak lehettek a részesei. Annyi érdekes emberrel lehet összefutni a parton: baráti társaságok, kedves párok, apa-fia, nagypapa-unokája, lelkizős haverok... Pezseg az élet a parton és nagyon érdekes és közvetlen beszélgetőpartnerekre tehettek szert határon innen és túl is. Én ezt a nyári éjjel-nappali maconkai horgásztúránkon tapasztaltam hatványozottan! Egy a lényeg:
Ragadjatok horgászbotot vagy tartsatok szerelmetekkel/családotokkal és menjetek ki a partra egy kicsit feltöltődni!
Élvezzétek egy kicsit a Dunakeszin található Kavicsbánya tó adta nyugalmat néhány fotónk közvetítésével!

Népszerű bejegyzések