Ropogós süllő a Rómain


Vidáman játszadozó gyermekhad, pocakos öregurak, kéz a kézben andalgó szerelmesek, szüleiktől kacsázni tanuló aprónépek, ifjúságukba révedező számomra szépséges idős párok... Igen, mindannyian a Római part szerelmeseinek csapatát erősítik. Aki már egyszer járt ezen a helyen, biztosan visszavágyik a jövőben is.
Akár az Árpád hídtól 10 percnyi kényelmes buszozással, akár autóval nagyon könnyen megközelíthető. Minden évszakban csábító környezet, de főleg a forró nyári napok és a langyos, színes vénasszonyok nyara a legkedvesebb számomra! Egy nagy séta  a nyugalmas parton, ropogósra sült hal vagy egy ízletes halászlé mindenki szívét megmelengeti!  Az orrunknál fogva csalogatnak be az illatok egy-egy vendéglátó helyre! Szinte meg sem tudjuk állni!  

Halas finomságokból a kínálat mondhatni bőséges itt. Az alábbi képek egy nagyon kicsi keresztmetszetét mutatják be a sok-sok ételnek. Természetesen mindezek mellett házias ízek, hideg fröccs vagy jó fajta bor is kapható a megfelelő sörkertben, büfében, falatozóban. Nekem halászléből a hazai, szegedi viszi a prímet sok-sok ikrával, sült hal terén pedig a süllő az egyik nagy kedvencem!

Ha már megfelelő helyszínről beszélünk, akkor itt az én favoritom. Ez a hangulatos Evezős Sörkert. Az árak sem rugaszkodtak el a földtől, a helyi átlagot képviselik. Sült hal mellett, igazi házias konyhát is vezetnek, teljesen átlagos kivitelben. Mindenki megtalálja a kedvére valót, éhes hassal senki sem távozik innen. Számomra a régi villa, a halas cégér, a kedves kis festmény a hely nevével és a sok-sok vendég már bizalomkeltő volt. Egy alapszabályt betartok, akárhová is sodor az élet. Legyen az étterem, vagy talpon álló falatozó, pékség, esetleg cukrászda, ha sokan keresik fel, vagy éppen hosszú sor áll előtte, akkor ott a helyem. Nem véletlen műve a tömeg, hanem a minőség mértéke! Eddig még nem emlékszem, hogy csalódtam volna ebben az elvemben!  


Hekk, keszeg, pisztáng, süllő a frissen sült halak kínálatban megtalálható! Egy kis savanyúság vagy némi grill zöldség tökéletes kiegészítője lehet a falatozásunknak, de magában is jól esik a hal omlós húsa! Az árakat a táblán láthatjátok. Nem mondom, hogy a legolcsóbb, de a Balatonnál kedvezőbbek az árak.  
A nagy tömeg ellenére a kiszolgálás gyors volt. Egy negyed órányi várakozás után már kézbe is vehettük a friss, aranybarna süllőt! Egyébként a világ legegyszerűbben elkészíthető étele! Még nagy ügyességet sem kíván!

Lássuk a receptet 2 személyre:
2 db 30 dkg-os süllő
6 púpos evőkanál liszt
2 ek. paprika (édes vagy csípős mindenkinek ízlés kérdése)
2 tk. só
1 tk. bors
bőséges, forró olaj

1. A lisztet egy lapos edénybe tesszük, összekeverjük a paprikával , sóval és borssal.

2. A tisztított halat nem árt beirdalni egy kicsit. Ezután beleforgatjuk a halakat a fenti keverékbe, majd lerázzuk róluk a felesleget!

3. Forró olajba beletesszük és aranybarnára sütjük.

4. Keszeggel, kárásszal is bátran kivitelezhető ez a konyhai művelet.
Mi fán terem a süllő?

Elhatároztam az első halas receptemmel egyidejűleg, hogy kicsit mesélek Nektek a magyar vizekben megtalálható halakról. Nem vagyok nagy Ho-Ho-Horgász, de örömmel ragadok horgászbotot és rémisztgetem a halakat.
Katasztrófális az itthoni helyzet ebben a témában. Rengeteg ízletes húsú halunk van és a legtöbben nem is ismerik ezeket. Pedig sokszor olcsóbb, mint egy kiló csirkemell, az értékes vitaminokról már nem is beszélek! Amióta a boltban vásárolt pangasiusfilétől elég súlyos gyomorrontást kaptam, letettem a tömegben vásárolható halakról. Inkább a friss árut vásárolom. Így meg tudom állapítani, hogy mennyire friss, mióta áll a pultban esetleg...  
A képen egy süllő látható. Hogy miről ismeritek fel a halasnál, most megtudhatjátok! Ragadozó halak családjába tartozik. Teste nyúlánk, oldalról alig lapított, feje hosszúkás, szeme nagy. Szája mélyen hasított és csúcsba nyíló. Szájában számos apró fog van, ezek közül kiemelkedik két pár hosszabb kutyafoga, ez különbözteti meg leginkább kisebb testű rokonától a kősüllőtől. Színe a hátán zöldesszürke, oldalt ezüstszürkés, hasa fehér. Testét apró erősen bőrbe nőtt pikkelyek borítják. Oldalait 6-8 halvány testre merőleges oldalfolt tarkítja. Hátúszója két részből áll, az elsőnek kemények hegyesek a sugarai, a második lágy sugarú úszó. A Balaton és a Velencei tó híres süllőállományáról! Ha szeretnétek Ti is erre a halra vadászni folyóvizeinkben is megtalálhatjátok. Itt az ősz, a pergetés időszaka! Tökéletes időzítés! A legjobb a a pergetésben, hogy kevés felszereléssel olyan csodákat varázsolhattok ki a vízből, hogy tátva marad a szátok! Egy-két praktikát a méltán híres Bokor Károlytól sajátíthattok el, ha a neten körülnéztek! De erről inkább szóljon egy horgászportál bejegyzése!

Szép napot kívánok Nektek!

Népszerű bejegyzések