2013. május 26., vasárnap

Joghurtos fehércsoki krém bazsalikomos eperszósszal


"Három dolog maradt meg nekünk a mennyből: Az éj csillagai, a nappal virágai és a gyermekek szeme." Dante Alighieri
Boldog gyereknapot kívánok minden apró és örökifjú gyerkőcnek!

Gyermeknap alkalmából valami kis gyors, játékos különlegességet álmodtam meg. Ellenállhatatlan kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Pohár helyett most kicsi befőttesüvegeket használtam. Akár zsúrokon, baráti bulikon könnyen használhatjuk, ha nem szeretnénk a családi kincseket beáldozni.


Hozzávalók kb. 4 db 1,5 dl-es üveghez
 

Joghurtos fehércsoki krém
3,5 dl joghurt
1 dl tej
10 dkg fehércsoki
1 ek. vaníliás cukor
1 ek. zselatin 

Bazsalikomos eperöntet
1/2 tk pektin
20 dkg eper
10 dkg cukor
5 db nagyobb bazsalikomlevél
1 dl víz


A fehércsokit gőz fölött folyamatos kevergetés mellett simára olvasztjuk. Majd felöntjük tejjel és a joghurttal. 


Hozzáadjuk a zselatint és a vaníliás cukrot, majd az első buggyanásig főzzük. 

Tiszta üvegekbe töltjük a masszát és srégen döntve hagyjuk hűtőben megdermedni. Egy kis papírtörlő és egy muffin forma segítségével ez könnyű művelet lesz. Kb. 1 órán át a hűtjük. 



Amikor már dermed a krém, akkor elkészítjük az eperöntetet. 
20 dkg epret felnegyedelünk és 10 dkg cukorral és 1 dl vízzel együtt elkezdjük főzni. 

Kb. 10 perc után hozzáadjuk a pektint és a finomra aprított bazsalikomot, majd további 10 percig főzzük. 


A megdermedt krém tetejére kanalazzuk az epres - bazsalikomos finomságot és további 1 órán keresztül hűtjük. Végül nincs mit tenni felfaljuk az utolsó falatig :-)