2013. május 16., csütörtök

Karamell krémes



Valami hagyományos finomsággal szeretnék Nektek kedveskedni! Nénikémtől, ha "rendelhetek" süteményt, akkor biztosan az egyik kiválasztott a karamell krémes. A receptkönyvébe még én írtam bele a Nagymamám által lekörmölt hozzávalókat röpke 10 évvel ezelőtt. 
Furcsa szerzet vagyok én! A hagyományos házi sütik rajongója vagyok, de ha egy cukrászdába betérek, akkor mindenképpen az óriáshabos desszertet választom.  

Most nem is húzom tovább az időt, inkább megosztom Veletek a receptet. 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg zsír
1 db tojás 
10 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
0,5 dl tej


  • A lisztet átszitáljuk és összegyúrjuk puha zsírral, tojással, porcukorral, sütőporral és némi tejjel. Egyáltalán nem kerítünk nagy feneket ennek az összedolgozásnak! Egyszerűen sima tésztát készítünk. 
  • Majd négy egyenlő részre osztjuk a tésztát! A pontosság kedvéért én mérlegen mérem ki a négy egyenlő kis halmot.
  • 4 egyforma lapot nyújtunk lisztezett deszkán a kimért tésztából (fél cm vastag legyen)
  • A lapokat feltekerjük nyújtófára és egy tepsi hátlapján sütjük meg közepes lángon. Kb 10-15 perc.

Hozzávalók a krémhez

9 dl tej
1 ek. vaníliás cukor
8 ek. liszt
45 dkg cukor
10 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé


  • 8 dl tejet simára keverünk 8 evőkanál liszttel és egy csomag vaníliás cukorral. Alacsony lángon sűrű krémet főzünk az alapanyagokból, majd félrehúzzuk a tűzről. 
  • 45 dkg cukrot pirítunk egy másik serpenyőben folyamatos kevergetés mellett. Amikor már folyós és világosbarna a cukor, akkor hozzákeverjük a sűrű, tejes krémhez.
  • A legvégén pedig 10 dkg vajat csomómentesre keverünk a fenti krémben. 
  • A négy lapot ekkor elővesszük és a három részre osztott krémet a lapok közé töltjük. 
  • Végül vízgőz fölött 15 dkg étcsokoládét felolvasztunk és leöntjük a süteményt. 1 éjszakán át pihentetjük, hogy a lapok a krémtől összepuhuljanak. 
Másnap takaros kis téglalapokat vágunk a tésztából és darabról, darabra szépen elcsemegézzük!