Vörösboros vaddisznópörkölt vargányás galuskával




Jelentem a Tóth - Nacsa kettős túl van élete első saját készítésű vaddisznópörköltjén.  A népes család is életben van és örömmel vontam le a nagyszerű következtetést a végeredményből: a jövőben csak így fogjuk készíteni ezen szabadtéri fogást. Sokaktól kaptam tippeket és ötleteket a tökéletes vaddisznópörkölt elkészítéséhez. A sok ötletből egy sajátot gyúrtunk és így született meg a vörösboros, rétegezett pörköltrecept.


Felmerül a kérdés, hogy mégis honnan szereztem a húst. Nem egyszerű jó minőségű vadhús vásárlása, de minden vadásztársaság rendelkezik valamennyi eladó "áruval". Én az egyik ilyen társaságot kerestem meg és jártam sikerrel. Nem szaporítom tovább a szót, íme a recept:


Hozzávalók 10 személyre:

5 kg vaddisznóhús vegyesen 
4 db köröm
9 fej közepes vöröshagyma
6 db paradicsom
6 db TV paprika
2 db csípős paprika
12 db borókabogyó
5 ek. só
3 ek. őrölt fekete bors
9 db babérlevél
15 gerezd fokhagyma
3 ek csípős Piros Arany 
20 dkg sertészsír
5 dl száraz vörösbor
8 ek. őrölt pirospaprika

Vargányás galuska hozzávalói 10 személyre:
30 dkg apróra vágott vargánya
1 ek. só
1 kg liszt
8 db tojás 
annyi víz, amennyit felvesz a tészta (ne legyen túl lágy)
só és víz a főzéshez
10 dkg vaj

Gyújtsuk meg a fát, hogy ne lobogó tűz fölé kerüljön a pörköltünk, hanem inkább parázs és tűz keveréke fölé.

Innen kezdünk az étellel foglalkozni. A tiszta bográcsot alaposan kizsírozzuk. Csak ezután elkezdjük rétegezni a húsokat.

Mindent 3 részre osztunk. A bogrács aljára kerülnek a hosszában és keresztben elvágott, elfelezett körmök és a vaddisznó oldalas kisebb darabokra aprítva.

Az előbbieket megszórjuk 3 fej nagyobb kockára vágott vöröshagymával,  2 db felkockázott paradicsommal, 2 db felkarikázott TV paprikával, 5 gerezd felaprított fokhagymával. (Még kétszer ismételjük.)

Majd jön a fűszerezés: 4 db egész borókabogyót, 2 ek. sót, 1 ek őrölt borsot, 3 db egész babérlevelet (ha van 1/2 ek. őrölt babérlevelet), 1 ek. csípős Piros Aranyat szórunk az előbbiek tetejére. (Még kétszer ismételjük.)

Ezt követi az újabb réteg, de most már felkockázott combhússal és az előbbi módon zöldségekkel megszórva, fűszerezve még kétszer.

A végén 2,5 dl száraz vörösbort öntök a bogrács tartalmára és máris mehet a tűzre.

Az elején mozgassuk meg a bográcsot, amíg kis levet nem ereszt. Vizet nem öntünk hozzá! A saját levében fő meg a pörköltünk. 

3 órás lassú főzés vár ránk. Amikor már a omlós a hús akkor adunk hozzá 8 evőkanál őrölt paprikát és 2,5 dl száraz vörösbort. Még további 10 percig főzzük a pörköltet. A végén már fakanállal is mozgassuk meg kicsit a bográcsosunkat, hogy mindenhol érje a paprika.
 
Közben elkészítjük a vargányás galuskát. A gombát kicsire felaprítjuk, majd a liszthez adjuk. Sózzuk, 8 db tojást hozzáütünk és annyi vízzel kavarjuk simára, amennyivel nem folyós, de kezelhető tésztát kapunk.
Lobogós sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatóval és kb. 5 percig főzzük. 
Leszűrjük a köretet és egy kis vajjal összekeverjük.

Nincs más dolgunk hátra, csak elkényeztetni a családunkat. Tálaljuk mihamarabb a vaddisznópörköltet vargányás galuskával és egy pohár jó vörösborral. 

Jó étvágyat kívánok Nektek! 

Népszerű bejegyzések