Konyha a szabadban – Avagy mi kell a tábori főzéshez?
Az elkövetkezendő 4 napban a fent látható szabadtéri konyha
lesz kuktálkodásaim színtere. Őszi horgásztúránk veszi kezdetét Maconkán, így
Boldog Kukta konyhája is nyíl terepre költözik.
Röviden összefoglalnám tapasztalataimat, így segítséget
nyújtva a tábori konyha összeállításához.
FŐZŐESZKÖZÖK
A legfontosabb kérdés a főzés módja. Természetesen rengeteg
tényező befolyásolja az eszköz kiválasztását. Így érdemes jó előre tájékozódni,
felmérni a lehetőségeket. Van-e áramfelvételre lehetőség, hely ahol tüzet gyújthatunk, esetleg bográcsállvány vagy mindenről magunknak kell gondoskodni.
- Bogrács, tárcsa, grill
Fa + gyújtós/ gyújtó kocka vagy gázpalack + gázégő szükséges a főzéshez. Ebben az esetben vizet melegíthetünk, levest főzhetünk, bármilyen tartalmas ételt elkészíthetünk.
Hátránya: esős időben, nagyobb szélben szabadtéren nem használható.
- Elektromos rezsó/elekrtomos grillap
Hosszabbítóval mindenképpen mellékelni kell hozzá. Továbbá edényről is gondoskodni kell, amiben elkészíthetjük az ételt.
Hátránya: Esőben limitáltan vagy alapos óvintézkedések után használható. Viszont szeles időben kiváló megoldás.
- Gázfőzők/Benzinfőzők
Bármilyen időben, még a sátorban is használhatjuk az aprócska gáz- vagy benzinfőzőt. Edényről, cserepalackokról/ benzinről gondoskodni kell.
Hátrány: Méretéből adódóan csak gyors és kevés mennyiségeket készíthetünk vele.
ESZKÖZÖK ELŐKÉSZÍTÉSHEZ, ÉTKEZÉSHEZ
Én minden esetben egy külön táskába pakolok mindent. A lényeg, hogy törhetetlen kellékekkel szereljem fel magam. A leggyakrabban használt eszközöket sorolom fel most, természetesen mindenki a saját igényei szerint alakíthatja.
Kés,villa, kanál
Nagyobb kés a szeleteléshez
Fakanál
Műanyag fedeles edény akár a zöldségek pucolásához, akár a maradék elrakásához
Bögre (műanyag vagy fém)
Tányér (műanyag vagy fém)
Törlőrongy/papírtörlő
Multifunkciós bicska (konzervnyitót is tartalmazzon)
Hűtőtáska a romlandó élelmiszereknek
Mosogatószer, szivacs
LEGGYAKORIBB ALAPANYAGOK A FŐZÉSHEZ
Fűszereket mindenképpen valami vízhatlan tárolóba tegyük. Lehet bezacskózva is szállítani, de akkor is egy fedeles edényben. Mindenképpen legyen nálad ízesítéshez:
só
bors
őrölt paprika
vöröshagyma
fokhagyma
(ízlés szerint majoránna, oregánó, rozmaring)
Egyéb alapanyagok:
burgonya
tarhonya
paradicsom
paprika
kolbász
szalonna
kenyér
konzervek ízlés szerint
zsiradék
BESZERZÉS:
Az ország egyik legprofibb outdoor beszerzési helye a
következő: http://www.mountex.hu/webshop/outdoor_konyha
De horgász és vadász üzletekben is számtalan tartós
kiegészítőt vásárolhattok. Ezek a termékek speciálisan a „nomád” életmódra
lettek megalkotva.
Természetesen az olvasnivalóról se feledkezzünk meg. Én például a Magyar Konyha éppen aktuális számát rejtettem a hátizsákba.
Holnap már hozom is az első receptet Nektek!