2014. május 14., szerda

Gombás-rozmaringos göngyölt karaj


Ha szeretnétek meglepni a családot valami igazán különleges étellel, akkor válasszátok ezt a fogást. Ízeiben a hagyományos, magyar konyha jegyeit hordozza. Felvágva pedig nagyon mutatós elem lehet az ünnepi étkezéseknek.

Elkészítés: kb. 90 perc
Hozzávalók 3-4 személyre:

70 dkg csont nélküli karaj
6 ek. mustár
10 dkg szárazkolbász
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
30 dkg fehér csiperkegomba
1 ek. aprított, friss rozmaring
10 dkg vargánya (elhagyható, helyette csiperkével kell pótolni)
só,bors ízlés szerint

Spárga vagy konyhai kötöző a karaj összefogásához. 


 1.A karajt megmossuk és a hártya nagy részét eltávolítjuk egy éles késsel.

2. A gombát, hagymát rozmaringot és a kolbászt apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A kolbász zsírjában sütjük meg mindezeket.



3. A megtisztított karajt felvágjuk, de úgy hogy egyben maradjon az egész hús.  Egy klopfolóval enyhén ellapítjuk.


4. Mustárral megkenjük a hús belső részét. Erre halmozzuk majd a tölteléket.


5. A gombás keveréket egyenletesen a húsra halmozzuk és kicsit megnyomkodjuk/tömörítjük.









6. Majd óvatosan feltekerjük a húst.





7. Végül konyhai kötözővel összekötjük a húst. 
Ezután közepes lángon (4-es fokozat vagy kb. 200 fok) kb. 45 percig sütjük. 
Amikor kivesszük a sütőből a húst, takarjuk le még forrón alufóliával, hogy a kisült szaftot újra felszívhassa és puha, szaftos legyen. 
Salátával vagy krémes fokhagymás krumplipürével tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!