Fürjtojásról röviden

 

Nagyobb üzletek polcain, piacon, termelői vásárokon, szóval úton útfélen belebotlik az ember ezekbe a pöttöm tojásokba. Sokan idegenkednek tőle és egy pasi véleménye szerint még egy normális rántotta sem készíthető belőle. DE! Kulináris szempontból sokkal többet adnak ezek az apróságok. Most röviden mesélek nektek a fürjtojásról és felhasználásukról. 


  • Külső: 
Fehér alapon barna foltos/pettyes tojások. Súlyuk 10-12 g méretük pedig kb. 2-2,5 cm.


  • Fogyasztható: 
Sütve, főzve vagy nyersen. 2,5 percig főzzük, ha lágy tojást szeretnénk, ha pedig keményet, akkor maximum 5 percig főzzük. Hűtőben akár 2 hónapig is gond nélkül eláll.Felhasználása igen sokoldalú. Főtt állapotban olajban tartósítják, füstölik. Manapság már száraztésztát is gyúrnak belőle.


  • Belső: 
1 tojás energiatartalma kb. 15 kcal. Koleszterinben jóval szegényebb, mint egy tyúktojás. Omega-3 és az Omega-6 esszenciális zsírsavak találhatóak benne. A–vitaminból átlagosan  200–400 NE-t tartalmaz, amely a takarmány vitamintartalmától függ.
D-–vitaminból kb 20-30 NE-t tartalmaz, ez egy felnőtt szervezet napi vitaminszükségletének mintegy 6 %-a.
E-vitamint és számos B vitamint is tartalmaz a sárgája, de C vitamint nem. Az utóbbi létfontosságú anyagot már a fejlődő embrió képes a nyomni szénhidrátból szintetizálni.
A tojás vastartalma (2 g) szinte kizárólag a sárgájában található. Ez elég jelentős mennyiség. Egy fejlődésben lévő 20 kg-os gyermek, napi 3-4 fürjtojással fedezni tudná.

Forrás: Gáspár János  japanfurj.info


  • Élettani hatások:
Az immunitást, az emésztőrendszer és a szív-és érrendszer tevékenységét normalizálja.
Betegekre nyersen fogyasztva erősítőként hat. A nagy mennyiségű foszfor, kálium és vas javítja a memóriát. Csontritkulásban szenvedőknek, asztmásoknak kúraként is felírható bizonyos kombinációja. 

 

Népszerű bejegyzések