A vaj


A francia konyha elengedhetetlen alapanyaga, nagyanyáink kedvelt sütési hozzávalója, a konyhám elmaradhatatlan eleme! Ez a vaj!Larousse gasztronómiai lexikon szerint a vaj 82% zsíranyagot tartalmazó étkezési zsiradék. 

MI A VAJ?

 A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. A pár órát állni hagyott tej felszínén képződő tejszínből vagy tejfölből készítik. Az aludttej készítése is ezzel a lépéssel kezdődik, azonban a vajkészítéshez szükséges zsiradék különválásához nem szükséges megvárni a tej megalvadását: a kicsapódás már hamarabb megtörténik, éppen mivel a tej és a tejföl állaga a bennük található zsír mennyisége és milyensége miatt eltérő. A vajkészítés eljárása során köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.

 A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) lehet

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vaj

Miután megtudtuk a hivatalos definíciót, beszéljünk egy kicsit bővebben a vajról.

ELŐÁLLÍTÁS: 
A leggyakoribb a tehéntejből előállított vaj, de készülhet kecske, juh- és bivalytejből is.  
Hagyományosan köpüléssel készül a vaj. Ekkor a tejsavót és a tejszínt elválasztják egymástól. Gondoljátok csak végig! A jó minőségű tejszínt robotképpel túlkeverünk akkor kettéválik az így kapott csomós vaj és a írótól. 

FAJTÁI:
  • teavaj legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj)
  • szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú  
  • vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is 

 FELHASZNÁLÁS:

Francia konyha legkiválóbb alapanyaga melyet nem csak süteményekhez, édességekhez használnak, hanem húsok sütéséhet, krémekbe, mártásokhoz, liszttel összegyúrva levesek csomómentes sűrítésére, de sokunk által kedvelt kenyérre kenve is. 

Imádtam a sajtboltokat a francia piacokon. Ugyanis itt lehetett vajat is kapni a képen látható tömbökben! Egy dróthúrral levágta az eladó a kívánt mennyiséget a kiválasztott vajból és máris vihettük haza!

 
 

Az én kedvencem egy belga vaj 1 kg-os kiszerelésben, melyet a METRO-ból szerzek be. Mind kenyérre kenve, mind süteményben, sőt még húsok mellett is tökéletesen megállja a helyét.


Népszerű bejegyzések