Céklás-vörösboros szarvasragu






Valami új, valami más, mint eddig megszoktatok a hazai vadgasztronómiában. Nem pörkölt, nem gomba, hanem egészséges cékla, némi áfonyalekvár, fűszerek és ízletes szarvashús...
Lehet, hogy sokan most a fejüket fogják a leírás hallatán, de megéri legalább egyszer elkészíteni ezt az ételt.

Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók 3-4 személyre:

50 dkg szarvascomb
50 dkg cékla
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 dl száraz vörösbor
3 ek. liszt
1/2 tk. őrölt rozmaring
2 ek. áfonyalekvár
1 dl víz
4 ek. olívaolaj
1/2 tk. kakukkfű
őrölt fekete bors


A szarvascombot felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra. Sózzuk, borsozzuk ezeket és megszórjuk liszttel. Összeforgatjuk az egészet, hogy minden oldalán érje a liszt a húsoknak.

Egy magas falú edénybe 4 ek. olívaolajat öntünk és a lisztezett húsokat megpirítjuk annyira, hogy egy kis barna kérget kapjanak. 

Megtisztítjuk a zöldségeket. Ezután a vöröshagymát felaprítjuk, a céklát felkockázzuk, a fokhagymát felkarikázzuk és a húshoz adjuk.

Megszórjuk az egészet kakukkfűvel, még egy kis sóval és őrölt borssal. Továbbá 2 evőkanál áfonyalekvárt is hozzákeverünk. Végül felöntjük 2,5 dl száraz vörösborral és 1 dl vízzel.

Lefedve alacsony lángon 90 percig főzzük. Amikor a hús már omlós, a cékla puha és a szaft már sűrűvé válik, akkor lehúzzuk a tűzről. Melegen tálaljuk a hagyományos vonal kedvelőinek tört burgonyával, az új ízekre vágyóknak kuszkusszal. Így születik a hagyományos vadpörkölt helyett egy reformétel szarvashúsból.



 
 






Ez a receptem első helyezést ért el a Magyar Vadászlap receptversenyén, mely nyomtatásban is megjelent!

Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések