10 dolog amire a szódabikarbónát használhatjuk


A háztartásban ki ne ismerné a szódabikarbóna jótékony hatásait és sokoldalú felhasználást. Most ebből készítek nektek egy kis összeállítást. Az alábbiakra használom a leggyakrabban. 


MI A SZÓDABIKARBÓNA?
A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó . Bikarbonátionból (HCO3), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. (Forrás: Wikipédia)

  1. - A legismertebb felhasználása a szódabikarbónának a sütemények sütése területén van. Felemelkedik, lazább szerkezetű lesz akár a desszert, akár a jól ismert szódabikarbónás kenyért. 
  2. - Sokan gyomorégésre vagy a sav lekötésére használják. Egy késhegynyi is csupán elegendő belőle, hogy rendezze a problémákat.
  3. - A konyhában ha egy csomag szódabikarbónát a lefolyóba öntünk és rálocsolunk 1 dl ecetet, akkor a legkellemetlenebb szagú lefolyónak is semleges illata lesz. 
  4. - Ha a szemetesbe egy fél csomag szódabikarbónát szórunk, akkor a kellemetlen szagokat kordában tartja. 
  5. - Ezüst tisztítására kiváló 3 rész szódabikarbónából és 1 rész vízből készített paszta. Ezzel dörzsöljük át az ezüstöt. 
  6. - Kiváló súrolószer. Akár a mosogatót, akár a csempét, akár a sütőt kell kisikálni, akkor egyszerűen csak szúrjunk a szivacsra egy keveset belőle, sikáljuk át az adott területet és öblítsük le vízzel. 
  7. - Fogak polírozására is tökéletesen használható a fehér szer. Csak a fogkefére szórjunk belőle egy keveset és dörzsöljük át vele a fogainkat.
  8. - Mosáskor, ha mosópor helyett ezt használjuk, akkor szép fehér végeredményt kapunk, amikor a szárítóra kiteregetünk. 
  9. - Zsírkréta vagy festéknyom a bútoron? Egyszerű a megoldás! Szódabikarbónás nedves szivaccsal mindez könnyen eltávolítható. 
  10. -Végül, de nem utolsó sorban a sok sok praktika mellett én még az alábbi problémára ajánlom megoldásként. Hűtő szagtalanítására egy kis dobozba öntsünk egy csomag szódabikarbónát és egy félbevágott citromot tegyünk még mellé.

Népszerű bejegyzések