Duna hullám



Vannak sütemények, amiért rajongok. Ezeket pedig vagy Anya vagy pedig Nénikém készíti istenien. A Duna hullám Anya receptje szerint egyszerűen fantasztikus. Bármikor el tudok belőle csemegézni néhány szeletet. Most megosztom Veletek a mi családi receptünket. A fotó igazából egy elkapott pillanat, nem a blogra terveztem. Éppen elkaptam még néhány kóbor szeletet a tányéron. 

Elkészítési idő: 
Hozzávalók egy nagy tepsihez (30 × 20 cm), ha egy gáztepsinyit sütnénk, akkor 1,5 adaggal kell számolni mindent:

A tészta:
25 dkg cukor
5 db tojás
25 dkg vaj vagy margarin
1 csomag sütőpor
20 dkg liszt
50 dkg magozott meggy
5 dkg kakaó

Tepsi kizsírozásához 3 dkg sertészsír és 2 ek. liszt

A krém:
2 csomag vaníliás pudingport
20 dkg cukor
2,5 dl tej 
2,5 dl meggylé
20 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin 

A tetejére: 
5 dkg reszelt ét- vagy tejcsokoládé

A tojásokat kettéválasztjuk. Az 5 darab sárgájából, 25 dkg cukorból, 25 dkg margarinból sima krémet keverünk. Robotgéppel egyszerűbb és könnyebb, de kézzel is kivitelezhető. Majd hozzáadunk 1 csomag sütőport és  20 dkg lisztet. Szintén összekeverjük. Végül felverjük az 5 db tojásfehérjét és az előbb elkészített tésztához forgatjuk. 

A tepsit kikenjük zsírral ügyelve, hogy az alját és oldalát is befedje a zsír, majd lisztet szórunk bele. Alaposan átforgatjuk, megütögetjük hogy mindenhol befedje a tepsit a liszt. Ez biztosítja, hogy ne ragadjon le a sütemény. Ezután a tészta egyik felét a kizsírozott tepsibe öntjük és a magozott meggy felé rászórjuk. 

A tészta másik feléhez hozzáadunk 5 dkg kakaót és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a tepsiben lévő világos tésztára és a meggy másik felét rászórjuk. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeeshet a tésztánk.

A tetejére 2 csomag vaníliás pudingporból, 20 dkg cukorral és 2,5 dl tejjel és 2,5 dl meggylével (befőtt leve) felfőzzük. Amikor kihűl akkor 25 dkg vajjal vagy margarinnal kikeverjük. 

A kihűlt süteményre rákenjük a krémet és a tetejére csokoládét reszelünk. Hűtőbe tesszük tálalásig. Tálaláskor éles késsel téglalap alakú szeleteket vágunk belőle.

Népszerű bejegyzések