Medvehagymás krumplisaláta


Hivatalosan is elindult a medvehagyma szezon. Ennek nagyon örülök, mert nagy rajongója vagyok ezeknek a zöld levélkéknek! Olvasd el egy korábbi írásomat arról, hogy röviden mit is kell tudni erről a növényről! Akik még csak most ismerkednek a medvehagymával, azoknak jó szívvel ajánlom ezt a fogást! Egy kis bevezetés. Könnyen szerethető klasszikus krumplisaláta egy csipet rafinériával. Húsok mellé köretként remek társítás. Ez az összeállítás a mi változatunk, de mindenki a saját jól bejáratott receptjében cserélje ki a hagymát medvehagymára.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés 
Hozzávalók 4 személyre: 

1 kg főzni való burgonya (Csomagoláson "A" jelzés; fajták pl.: Somogyi sárga kifli, cherie, agata...)
1/2 csokor medvehagyma (ízlés szerint)
1 nagy pohár tejföl (375 g)
2 ek. mustár 
15 dkg majonéz
6 ek. citromlé
2 ek. méz


A burgonyákat megmossuk és tiszta vízben héjastól feltesszük főni. Körülbelül azonos méretűek legyenek a krumplik, hogy azonos időben főjenek meg. Kb. 20-30 percet vesz igénybe, de mindenképpen szúrjuk meg egy késsel ellenőrzésképpen a burgonyát. Ha könnyen beleszalad a kés, akkor levehetjük, leöntjük róla a forró vizet és felengedjük hideg vízzel. Majd meghámozzuk a szemeket. 

Én egy kicsit mindig hagyom hűlni a főtt, megtisztított krumplit. Így könnyebb vágni. Felkockázom tetszőleges méretűre (nálunk kb. 1,5 x 1,5 cm). Enyhén megsózzuk az egészet.

A medvehagymát finomra aprítjuk és hozzáadjuk az előzőekhez. 

Már csak az öntet elkészítése marad hátra. Mi azt szeretjük, ha nem száraz, így tetemes adag öntet készül mindig! A tejfölt, a mustárt, a majonézet, a citromlevet és a mézet alaposan összekeverjük és óvatosan összeforgatjuk a medvehagymás krumplival. 

Fogyasztás előtt a hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk!

 
 

Népszerű bejegyzések