Muszaka görög recept alapján



Itt a szikrázó nyár, a napsütés és sokan Görögország felé veszik az irányt. Ha egy helyi ételt ki szeretnénk próbálni, akkor a tengeri herkentyűk mellett legyen ez a muszaka. Ha pedig nem mentek sehová, akkor pedig így varázsoljatok az asztalra egy kis mediterrán hangulatot! Előre kell jeleznem, hogy ahány ház annyi szokás alapon készül a muszaka, így most az általam kapott receptet ismeritek meg.


MUSZAKA
A muszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat.
A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. A görög változatban hús és padlizsán alkotta rétegek szerepelnek, melyeket fehérmártás/besamelmártással borítanak, majd megsütnek. Kerülhet bele burgonya és cukkini is.
A modern görög változatot vélhetőleg Celemendész (Τσελεμεντές) alkotta meg az 1920-as években. Három rétegből áll: az alsóban pirított padlizsánszeletek vannak; a középsőt darált marhahús alkotja, vöröshagymával, fokhagymával, szeletelt paradicsommal megfőzve, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal fűszerezve; tetején besamelmártás vagy tejsodó. Az összeállított muszakát addig sütik, míg a teteje megbarnul. Általában langyosan tálalják.
Az alaprecept számos változata létezik, néha a mártást hagyják el, máskor a zöldségeket variálják. A Görögországban leggyakoribb változat a padlizsán mellett tartalmazhat cukkinit, részben sült burgonyát vagy pirított gombát is. Celemendész szakácskönyve ismer böjti muszakát is, amibe nem kerül sem hús, sem besamel, kizárólag zöldségek (darált padlizsán játssza a hús szerepét), paradicsomszósz és zsemlemorzsa.
Forrás: Wikipédia

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók 4 személyre:

2 db nagy padlizsán
6 db közepes burgonya
olívaolaj


A húshoz:
1 kg darált marhahús
őrölt fekete bors

50 dkg paradicsom vagy 50 dkg paradicsompüré
10 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojásfehérje
1 db egész babérlevél
1/4 tk. fahéj
4 db egész szegfűszeg
10 db mentalevél
1 kis csokor petrezselyem

A mártáshoz:
1 liter tej
4 ek. liszt
szerecsendió
5 dkg vaj
2 db tojássárgája


Kezdjük az elején. A padlizsánokat felszeljük körülbelül fél cm vastag szeletekre. A burgonyát megtisztítjuk és szintén hasonló vastagságúra vágjuk. A padlizsánokat megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk és néhány perc alatt a padlizsánok és a burgonyák oldalát megpirítjuk. Nem kell átsütni, csak egy kis színt adunk nekik és nem lesznek olyan kemények. Ha ezek kész vannak, akkor félrerakjuk ezeket. 

A következő lépés a hús elkészítése. A darált húst egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a felaprított vöröshagymát és a felaprított paradicsomot.  Megsózzuk kb. 1/4 ek. sóval, 1 tk. őrölt fekete borssal, 1/4 tk fahéjjal, 1 db babérlevéllel és 4 db egész szegfűszeggel. Ezt kb. 10-15 percig összerotyogtatjuk gyakori kevergetés mellett. Félretesszük és hagyjuk kihűlni. 

Egy lábasban a te tejet és a lisztet csomómentesre keverjük. Ha véletlenül mégis csomós lenne, akkor kapjátok elő gyorsan a botmixert és néhány perc alatt megoldjátok vele a problémát. Feltesszük közepes lángra és folyamatosan kavargatjuk. Kevergetés közben hozzáadjuk az 5 dkg felkockázott vajat, egy nagy csipet sót és 5-6 reszelésnyi friss szerecsendiót. Addig kevergetjük az egészet, amíg be nem sűrűsödik. Ezt úgy ellenőrizhetitek, ha belemártotok egy kanalat a mártásba és kiemelve szépen bevonja és nem folyik le, de az állagból is látni fogjátok, hogy milyen sűrű.  Kicsit félretesszük hűlni.

Nincs más hátra, vegyünk elő egy tűzálló tepsit (kb. 25x30 cm) (autentikusan kör alakú fém sütőtálat használnak). Alsó rétegként a pirított burgonyát tesszük le. 

A kihűlt húshoz hozzákeverjük a 2 db tojásfehérjét, a frissen vágott mentát és a frissen aprított petrezselymet. Alaposan összeforgatjuk az előbbieket a hússal és az első rétegre rakjuk az összeset. Majd befedjük az összes megsütött padlizsánnal. 

Végül a mártáshoz hozzákeverjük a 2 tojássárgáját és befedjük ezzel az egész muszakát. 

Közepes hőfokon (kb. 180 °C-on) 40 percig sütjük, addig amíg szép piros nem lesz a teteje. Melegen is fogyaszthatjuk, de ha hagyjuk egy kicsit hűlni akkor a fenti képhez hasonlóan tudjuk szelni. 
Számtalan módon készülhet a muszaka, mi ezt a változatot szeretjük és készítjük a leggyakrabban. Munkásabb, macerásabb változat, de megéri!
Jó étvágyat kívánok hozzá Nektek!  



Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések