Hogyan válasszunk éttermet?
Személyes tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek legyen szó hazai vagy külföldi étterem látogatásról.
Amikor
szeretnék valami új kulináris kalandozásra indulni, akkor alaposan
utánanézek a helynek. Mindannyiunk számára igazi szamárvezető az
internet. Már a legapróbb vendéglátóhelyekről is írnak egy-két sort a
világhálón és minimális olyan cég van, aki ne lenne jelen a közösségi
médiában. Természetesen ezeket az információkat osztani kell, mert
olykor trollkodás vagy rosszindulatúság, hovatovább üzleti rivalizálás
szüli ezeket a bejegyzéseket.
1. ISMERŐSÖK
Elsődlegesen
ismerősök véleményére szeretek hagyatkozni! Aki nekem valamilyen
éttermet, kifőzdét, talponállót ajánlott, az általában mindig úgy is
volt! Tehát nem csalódtam! Őszintén elmondják, ha mondjuk a tányér
csorba, a helyiség régimódi, de az étel az finom. De azt is, ha csak a
hírverés volt nagy és a jó marketing mögött nincs tartalom. Ez a
leghitelesebb forrás számomra!
2. INTERNET
Ezután
jön csak az internet. Akár külföld, akár belföld először megnézem az
adott étterem weboldalát, kínálatát, történeté és a közösségi médiában
található platformjait. Itt rákeresek a véleményekre, értékelésekre.
Tripadvisor,
Google véleményeket is átfutom. Ebből már láthatom, hogy túlnyomó
részben pozitív élményeket osztanak meg a vendégek vagy éppen negatív
irányba billen a mérleg. Természetesen az itt található posztokat
sokszor osztani kell. Több vendéglátóstól hallottam már, hogy sokszor a
konkurencia húzza le az értékeléseket. Ezt azért gyorsan át lehet látni
ha mondjuk van 100 elégedett vendég és 1-2 pedig leírja azt, hogy
hajszál volt a levesben vagy még éppen kukorékolt a sült kakas, mert
annyira nem volt átsütve.
Ezután jöhetnek a
díjak, elismerések, szakmai cikkek az adott vendéglátóhelyről és az
éttermet vezető séfről. Nem csak Michelin csillagos éttermeket veszek
górcső alá. Sőt! A csárdától kezdve, a fine dining éttermen át, a szerb
piaci sütödéig minden megtalálható nálam.
Mivel ez egy
gasztroblog, így szép számmal találhattok vendéglátóhely ajánlót.
Tényleg csak olyat osztok meg, amelyekben nem csalódtam. Negatív
kritikát pedig ritkán írok le, sőt a legtöbb fel sem kerül a blogra.
Egyik oka, hogy ez jó hírnév megsértése miatt perbe fogható az ember, a
másik pedig, én nem akarok olyan felület lenni, ahol állandó a
fröcsögés. Természetesen megosztom azt is, ha egy adott étteremnek van
némi módosítandója az én szemszögemből, de minden esetben kulturált
formában.
3. TAPASZTALAT
Ha sem ismerős nem tud nyilatkozni, sem pedig az internet nem áll rendelkezésünkre, akkor marad a tapasztalat.
Falat
támasztó pincér, üres asztal nem túl jó ómen a belépésre. Külföldön
mindig azt keresem, hogy hová ülnek be a helyiek, hol vannak sokan.
Természetesen
ez lutri és egy adag szerencse is kell ebben az esetben, de már egy jó
támpontot ad. Ilyenkor megéri várni is akár egy-egy szabad asztalra.
Röviden ezek a legfőbb támpontok számomra és csak ezek után jöhet a tesztelés!
Remélem egy kicsit a segítségetekre tudtam sietni ezekkel az ötletekkel, ha éppen étteremválasztáson töritek a fejeteket!