Közepesen átsütött tonhal steak mangó salátával és csípős jalapeno szósszal
"Villantós", gyors, ízletes! Így jellemezném a mai fogást. Rendhagyó bejegyzés, mert sem az ételt, sem pedig a fotót nem én készítettem. Ez Fecóm érdeme! Hihetetlenül büszke vagyok rá, hogy időről időre valami különlegességgel meglep, amikor éppen ideje engedi.
Nagyon hálás vagyok a mai napig Fecóm Nagymamájának, hogy nem elveszett lélek a konyhában az én Férjem. Volt kitől és mit tanulnia! Nagyon szerencsés. De térjünk vissza ehhez az ételhez.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:
Húshoz:
2 nagy szelet tonhal (kb. 20-20 dkg)
só
őrölt fekete bors
2 ek. olívaolaj
Jalapeno szószhoz:
1 fej fokhagyma
2 db jalapeno paprika
4 ek. olívaolaj
só
őrölt fekete bors
egy csipet őrölt római kömény
A salátához:
1 db mango
10 dkg jégsaláta
10 dkg cikória
1/2 db lime leve
Mindkettőt a sütés után pihentetjük egy kicsit és a külső héjat lehúzzuk róluk. Egy mozsárba tesszük a puha fokhagymákat, és a paprikahúst. Ezeket alaposan összezúzzuk egy mozsártörővel, olívaolajat adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és egy csipet római köménnyel is megszórjuk. Még egyszer összekeverjük a hozzávalókat a mozsárban és a sűrű szószt félretesszük felhasználásig. Praktikus akár, ha előző nap valamit sütünk és egy külön sütőtálban előre elkészítjük a jalapenot és a fokhagymát, de a gázláng felett is gyorsan elérhető ez a hatás, csak vigyázni kell, nehogy megégjenek a zöldségek.
➽ Most pedig jöjjön a 2 perc alatt összerakható saláta. A jégsalátát, a cikóriát és a mangót felkockázzuk. Fél lime levével meglocsoljuk az egészet és alaposan összeforgatjuk. Ez lesz majd a tonhal alatt.
➽ A tonhalat enyhén megsózzuk és borsozzuk, majd forró, olívaolajjal kikent grillserpenyőben oldalanként kb. 2-2 perc alatt megsütjük a húst.Ekkor csak medium lesz vagyis közepesen átsütött a tonhal steakünk. Természetesen függ a hús vastagságától a sütési idő. Figyeljetek arra, hogy a tonhal minden oldalát érje a hő, még a vékonyabbik oldalsó részeket is.
➽ Már csak a tálalás marad hátra. A salátát tányérokba porciózzuk, a tonhal steaket maximum félbe vágjuk és a saláta tetejére ültetjük. Ekkor megkenjük a csípős jalapeno szósszal a húst és máris fogyaszthatjuk.
