Eredeti szicíliai arancini Budapesten

 

Ne tévesszen meg senkit a fotó, nem tojások és nem is fasírt látható rajta. Egy eredeti szicíliai finomságról, a panírozott, töltött "rizsgolyókról" ejtek most néhány szót. Sőt azt is megsúgom, hogy hol vásárolhattok belőle a fővárosban. 

MI AZ ARANCINI?

Az arancini egy sáfrányos risotto alapú fogás, melyet különféle ragukkal töltenek, bepaníroznak majd kisütnek. A panír miatt "kicsi narancsként" tartják számon az olaszok. 

 Az étel eredete a X. századra tehető, amikor Szicília arab uralom alatt állt. Palermoban, Trapaniban és Siracusában Szent Lucia ünnepének tradicionális étele. Ezen a napon nem fogyasztottak ez emberek sem tésztát, sem pedig kenyeret, így maradt a rizs. 1646-ban éheztek a szicíliaiak és Szent Lucia napján egy gabonaszállító hajó hozott élelmiszert és ezzel enyhített az emberek éhségén. Erre is emlékeznek ezen a napon. 

A ma divatos street food kifejezésnek tökéletesen megfelel ez az étel, hogy elfér az ember kezében, gyorsan és könnyen fogyasztható. Szinte minden kirakodó vásárban megtalálhatók. Egy kis érdekesség. II. Frigyes német-római császárnak a vadászatai alkalmával az anekdoták szerint mindig arancinit szolgáltak fel. 

A Benedettinél még a receptet és az elkészítést is végigkövetheti a betoppanó vásárló a falon. Hátha otthon is kedvet kap egy kis sütögetéshez. 


BENEDETTI

A Gül Baba utcát fedeztük fel az egyik várossétánk alkalmával és a teljesen véletlen botlottunk bele a közelben lévő Benedetti Arancini & More üzletbe. Beszédes volt, hogy az utcán állt a sor (nem csak a vírus miatt). Úgy döntöttem, ezt most ki fogjuk próbálni. 

Természetesen csak elviteles és kiszállítós változat létezik most, de érdemes betérni az apró vendéglátóhelyre, remek tésztaételeket is készítenek az arancini mellett. Megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lehet egy fárasztó nap végén ide beugrani valami kis finomságért és frissen, melegen hazavinni. Amszterdamban, Londonban pontosan ezt szeretem. Este bemész egy boltba vagy éppen valami apró és gyors vendéglátóhelyre és jó alapanyagokból, finom meleg ételt vihetünk haza. 

Továbbá limitáltan olasz alapanyagokat is lehet vásárolni, mint például remek rizottó rizst, tésztákat, sőt még liszteket is. A választék pont arra tökéletes, hogy ha otthon is szeretnénk valami finomságot készíteni olasz alapanyagokból akkor mindezt megkapjuk.

De térjünk vissza az arancinihez. Ezeket a kis rizskúpokat egy előkészítő konyhán gyártják le, majd itt helyben frissen kisütik. Így rövid időn belül mindenki a kiválasztott finomsághoz juthat. 
Sós és édes változatok egyaránt megtalálhatóak a kínálatban. Természetesen túlnyomórészt hagyományos sósak. A vargányás az egyik favoritom, de mindegyik egyszerűen fenomenális. A másik kedvenc pedig a "Classico" névre hallgat, amelyet vörösboros marharaguval és zöldborsóval töltenek meg, ehhez pedig jön még egy kis parmezán, mozzarella, pecorino és fontina. Mennyei, ezen nincs mit szépíteni. 



6 fajta sós változat kapható. Átlagosan 750 Forintba került 1 darab arancini. A sós változat mellet kapható még két fajta édes is. Emellett öt fajta szószba mártogathatjuk a sült finomságokat. Aki 2 darabot legyűr belőlük, az biztosan nem fog éhezni. Nagyon laktató, finom.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a kis apró, de annál fantasztikusabb helyet. A kiszolgálás csillagos ötös volt. A hölgy mindent elmagyarázott, a dobozra is ráírta az ízeket és hasznos melegítési tanácsokkal is ellátott bennünket, mert jóval később fogyasztottuk el. Vendéglátásra termett a személyzet, a hely tiszta, hangulatos, az étel pedig remek! Ennél több nem is kell.

ELÉRHETŐSÉGEK:
CÍM: 1023 Budapest Frankel Leó út 21-23.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/arancinibenedetti/

Népszerű bejegyzések