Orosz hússaláta

 

Márti nővérem karácsonyra orosz hússalátát készített. Ez annyira jól sikerült, hogy szilveszterkor újrázott. Nos a receptet elkértem tőle, és örömmel vittem magammal haza egy kis kóstolót ebből a finomságból. Most megosztom veletek az elkészítés fortélyait. 

 

Ismeritek az orosz hússaláta történetét? 

Az 1860-as évek Oroszországában járunk. A híres moszkvai Hermitage étterem belga születésű séfje, Lucien Olivier egy igazán egyedi és szuper titkos receptet talált ki, amely később Olivier saláta néven vált híressé és az étterem népszerű specialitása lett. Ebben a salátában fácánhús, kapribogyó, rákfarok, nyelv, fekete kaviár, főtt burgonya, savanyú uborka, aszpik került felaprítva és mindezt a séf a titkos majonézével locsolta meg.  Ezt a receptet gondolta tovább Ivan Ivanov, aki Olivier sous chefje volt. Az Olivier salátát alakította át és így született meg az orosz hússaláta. Eredetileg karácsonykor és szilveszterkor készítették ezt a fogást. Sokan úgy tartják, hogy minél többféle hús van benne, annál jobb. Minden családnak megvan a maga változata. 

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés 

Hozzávalók: 

2 db nagy főtt burgonya (kb. 30 dkg)

4 db savanyú uborka (kb. 20 dkg)

4 db főtt tojás

2 db alma (kb. 30 dkg)

50 dkg csirkemell

olívaolaj

őrölt fekete bors

15 dkg tejföl

25 dkg majonéz

1 ek. mustár


➽ A burgonyát héjában, egészben felrakjuk főni. Amikor elkészül, megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk (nem nagyobb, mint 1x1 cm)  

A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk és egy tojásszeletelő segítségével először hagyományos módon átvágjuk, majd fordítunk a tojáson és szintén keresztben vágjuk. Így vékony szeleteket kapunk.

➽ A csirkemellet két módon készíthetjük el. Vagy szeleteket vágunk a húsból, sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon (csupán 2-3 ek.) megsütjük mindkét oldalát a szeleteknek. Vagy a sütőben egészben hagyva a csirkemellet, szintén sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal átkenjük, majd teljesen átsütjük. A hús vastagságától függ a sütési idő. Amikor elkészül nagyon vékony csíkokra felvágjuk a csirkemellet. Körülbelül akkora legyen, mint a tojás.

➽ Az almát megpucoljuk és felkockázzuk. Az uborkát szintén kockákra vágjuk.

➽ A mustárt, a tejfölt és a majonézet összekeverjük. Mindenki saját ízlése szerint növelheti a majonéz vagy éppen a mustár mennyiségét. Ha édesebben szeretitek, akkor egy kis cukrot is adjatok hozzá az öntethez.

➽ Az alapanyagokat az öntettel együtt összekeverjük és az egészet a hűtőben pihentetjük minimum néhány órát, de a legjobb, ha egy éjszakán keresztül.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések