Egyem meg a zúzádat!
Hétvégén csupán beszerzőként voltam jelen a zúzapörkölt projektben, mivel Fecóm volt a szakács. Nagyon régóta emlegette már az én férjem, hogy vágyik egy finom zúzapörköltre. A piacon a hentesnél meg éppen adta magát 2 kg friss zúza. A "Szárnyasok bontása" című bejegyzésemben kicsit bővebben olvashattok erről az alapanyagról. A végeredmény mindenképpen egy nagyon ízletes, kicsit romás beütésű pörkölt lett. Érdemes kipróbálni.
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 4 személyre:
2 kg zúza
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g paradicsomsűrítmény
150 g füstölt szalonna
1 db chilipaprika
2 ek. őrölt fűszerpaprika
só és őrölt fekete bors ízlés szerint
6 dl víz
➽ Házi keretek között, ha egy kicsit a bográcsos zúza pörköltre emlékeztető változatot szeretnénk elérni, akkor vegyünk elő egy nagy öntöttvas edényt és némi füstölt szalonnát.
➽ A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk, a benne lévő zsírt kiolvasztjuk és a felaprított vöröshagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk ehhez a zúzott fokhagymát és néhány percig átforgatjuk az egészet.
➽ Ezután hozzáadjuk a zúzát. Fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal, felaprított chilipaprikával, őrölt fűszerpaprikával és a paradicsompasztával. Alaposan összeforgatjuk és felöntjük vízzel.
➽ Lefedjük az ételt és lassú tűzön körülbelül 2 órán keresztül főzzük az ételt. Ha nagyobb, vastagabb zúzákat kapunk, akkor érdemes kisebb darabokba vágni azokat vagy tovább főzni akár egy órával is.
➽ Apró galuskával és uborkasalátával mennyei étel lesz ez a fogás. Próbáljátok ki ti is!
