Olívabogyóval töltött csirkecomb


Szeretek szakácskönyvekből inspirálódni. Sokszor csak a látvány fog meg vagy egy apró ötlet, amelyet továbbgondolok, saját szám íze szerint formálok. Ez a fogás is egy ilyen "kutatómunka" szüleménye a híres londoni hentes könyve, a Ginger Pig alapján. Kapjátok elő a legélesebb kést a fiókból és mehetünk is csirkecombot csontozni konyhába! 

Elkészítési idő: kb. 80 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db egész csirkecomb (alsó- és felsőcomb egyben)
  • 400 g csirkemellfilé
  • 1 db tojásfehérje
  • 100 g olívabogyó
  • só (ízlés szerint)
  • 1/2 tk. őrölt fekete bors
  • 4 ág friss oregánó 
  • 1 db citrom
  • 12 vékony szelet pármai sonka 
  • olívaolaj
  • 5 dkg vaj
➽ Az egész csirkecombokat kicsontozzuk. Akinek még nincs benne gyakorlata az se ijedjen meg. Nem olyan nagy ördöngösség. Belinkelek egy Youtube videót segítségként. Majd vékonyan besózzuk és őrölt fekete borssal megszórjuk a húst.

➽ Amikor a csontozással elkészültünk, akkor jöhet a töltelék. Vagy ledaráljuk a csirkemellet vagy pedig késes aprítóban pépet készítünk belőle. A lényeg, hogy ne legyen darabos, hanem egy szép masszát kapjunk. 

➽ A húspépet ízesítjük kb. 1/2 teáskanál sóval (ízlés szerint többet is adhatunk hozzá), 1/2 teáskanál őrölt fekete borssal, aprított friss oregánóval (ha nincs kéznél, akkor használjunk friss petrezselymet), 1 citrom héjával és levével.  Végül adjuk hozzá az olívabogyót, a tojásfehérjét és keverjük össze az egészet kézzel. 

➽ Az előkészített csirkecombok húsos felére helyezzünk 3 szelet pármai sonkát egymással picit átfedésben. A bőrös oldal a deszkán marad. Ezekre a sonkaszeletekre tegyük rá a töltelék negyedét egy sávban. Majd tekerjük fel a combokat és rakjuk olívaolajjal kikent tepsibe. 
TIPP: Ez a változat szárazabb, kalóriaszegény változat. De cserélétek le a pármai sonkát baconre és máris szaftosabb lesz a végeredmény.

➽ A combokat bőrrel felfelé, az összetekert rész záródásával lefelé kell a tepsibe tenni, hogy ne nyíljon ki. Valaki megtűzi, valaki szilikon szalaggal összefogja az egészet, én ezt most nem tettem és így is tökéletesen elkészül. 

➽ A csirkecombok tetejére teszünk 1-1 vékony szelet vajat és így tesszük be az előmelegített sütőbe elektromos sütőben 180 °C-ra, gázsütőben 4-es fokozatra. A combok vastagságától függően 40-60 perc lehet a sütési idő.

➽ Fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen egyaránt. Sőt még hidegtálra is felrakhatjuk. Egy friss, ropogós nyári saláta kiváló kiegészítője lesz egy pohár fehérborral.

Kellemes "kuktálkodást" kívánok! 😊



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések