Mire használjuk a tojásfehérjét? - 10 TIPP
Sokan szembesülnek a problémával, hogy bizonyos receptek esetében kimarad a tojásfehérje és ezzel valamit kezdeni kell, mert nincs szíve az embernek kidobni ezt a remek alapanyagot! Egy darab tojás átlagos tojásfehérje tartalma kb. 30 g. Ha összegyűjtöttetek egy csomót belőle és a hűtőben tároljátok, akkor érdemes a fenti mennyiséget megjegyezni a méréskor.
Most 10 tippet hozok nektek, hogy mihez is kezdjetek a tojásfehérjével!
- Sütemények! Mehet macaronba, szolnoki habos islerbe, Julia Child féle tésztakosárkába, pavlovába, habcsókba, kókuszcsókba, habgaluskába pl. a madártej esetében, pohárkrémekbe, máglyarakás tetejére, püspökkenyérbe... Hosszasan sorolhatnám még! A legegyszerűbb alternatíva, ha finom süteményben gondolkozunk.
- Adjátok hozzá rántottához a maradék fehérjét vagy például bundás kenyérhez, lecsóhoz. Az igazi diétázók mellőzik a tojássárgáját és fehérjét fogyasztanak, mivel kiváló fehérjeforrás, de a koleszterintartalomtól nem kell félni, mint a sárgájánál.
- Kandírozzatok szirmokat vele porcukorral vegyítve. Például az ibolya ilyen.
- Húsok töltelékébe is mehet a tojásfehérje, mint "kötőanyag".
- A tojásfehérje fagyasztható, majd felhasználható később is, habár a hab már nem lesz belőle.
- A zavaros húslevest "megtisztíthatjuk egy kis tojásfehérjével. A Consommé készítéséhez is többek között tojásfehérje kell.
- Mézeskalács díszítésére vagy mézes puszedli készítéséhez felhasználható.
- Vonjunk be vele fűszer mandulát, diót, mogyorót rágcsálnivalónak.
- Panírozásra is kiváló!
- Házi arcpakolások, arcradírok is készíthetőek tojásfehérjéből.
Nem zárom le ezt a bejegyzést véglegesen, mivel mindig újabb és újabb ötletekbe botlok. Időnként kiegészítem egy-egy friss felhasználási tippel.