Kandírozott ibolya - Sissi kedvence Ausztriából
Meg fogtok lepődni azon a kis történeten, amit most megosztok Veletek a kandírozott ibolyával kapcsolatban. Nem új hóbort a virágcsemege, hanem komoly történelmi és mondabeli háttere van a különlegességnek. A házunk előtt és a szőlőtőkék között annyi ibolya van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Innen jött a merész ötlet :-)
Először a mesével kezdeném, majd utána pedig az elkészítés rejtelmeit is megosztom Veletek!
Kép forrása: www.demel.com
ÉRDEKESSÉG:
Gondoltátok volna, hogy Sissi, vagyis Erzsébet királynénk egyik szeretett csemegéje volt a kandírozott ibolya? Továbbá az ibolya sörbet volta a másik gyengéje (ma is kapható) a Kaiser und König udvari cukrászatban, vagyis a 225 éves Demelben. A királyné nem maga vásárolta ám a Kohlmarkton, hanem kimondottan Demel Úr finomságait kérette a Hofburgba.
Sissi 175. születésnapja alkalmából sok-sok érdekességgel látják el a Bécsbe látogatókat az idén. Tudjátok mi a legszebb az egészben, hogy ma is kapható Ausztriában a Demel Cukrászdában és a webshopjában is, korhű kiszerelésben. 80 grammnyi édes élvezet 16,8 EUR-ért. Lásd itt: http://www.demel.at/shop/product_info.php/products_id/15
Sissi 175. születésnapja alkalmából sok-sok érdekességgel látják el a Bécsbe látogatókat az idén. Tudjátok mi a legszebb az egészben, hogy ma is kapható Ausztriában a Demel Cukrászdában és a webshopjában is, korhű kiszerelésben. 80 grammnyi édes élvezet 16,8 EUR-ért. Lásd itt: http://www.demel.at/shop/product_info.php/products_id/15
Német nyelvterületen a 13. házassági évfordulót „ibolya-lakodalomnak” (Valchenhochzeit) is nevezik. Minderről még a nagy Goethe is írt egy verset.
Egy korábbi bejegyzésemben megígértem Nektek, hogy leírom a tapasztalataimat a kandírozott ibolyával kapcsolatban. Sok-sok pozitív oldala van az ismeretlen és ismerős háziasszonyokkal való beszélgetésnek. Az egyik receptes csoportban érdeklődtem ibolya ügyben és láss csodát... Annyi kedves Hölgy sietett gyorsan az információval a segítségemre, hogy csak ámultam és bámultam. Utólag itt is köszönöm Nekik! Az elkészítés nagyon egyszerű és amilyen egyszerű az egész úgy el is lehet ám rontani könnyen a szárítási folyamattal :-) Nekem ez is sikerült :-) De nézzük a lépéseket:
- Friss, mosás nélküli ibolya szárral együtt megbízható helyről
- 1 tojásfehérje
- porcukor vagy vaníliás porcukor ( 2 ek. elegendő bőven)
Elárulom, hogy az első adagot
vízben tartottam egy éjszakán át a hűtőben. Katasztrófa lett a
végeredmény. Vagyis az ibolya szép maradt, de kandírozni valami szörnyű volt.
A száraz, megbízható helyről beszerzett ibolyát egy kicsit felvert
tojásfehérjében megforgattam a szár segítségével, majd porcukorba
hempergettem. Végül a szárakat lecsippentettem és én napon szárítottam a
virágokat.
Most igazi idénye van ezeknek a
gyönyörűséges növényeknek. Megéri elkészíteni.
Tapasztalat: A sütőben való szárítással óvatosan kell bánni, mivel hiába volt a legalacsonyabb fokozaton a sütő, szinte teljesen megsültek a virágok. A kuka lett a sorsuk:-) Van ilyen! Szóval, ha sütőben szárítanátok legyen nagyon alacsony fokozaton vagy melegítsétek fel és elzárva rakjátok be a virágokat, hogy a sütővel együtt csökkenjen a benti hőmérséklet.
Üvegbe zárva nem olyan erős az illata, de mégis mennyei. A tapasztalatok szerint hosszú hónapokig eltartható a kandírozott ibolya. Nekem még erre a személyes tapasztalatra várnom kell egy kicsit:-)
A végeredményt pedig már láthattátok a hájas koszorúval kapcsolatban a következő linken: http://boldogkukta.blogspot.com/2012/04/hajas-koszoru-narancsos-feherboros.html.
Néhány információt megosztok Veletek az ibolyáról:
SZÁRMAZÁSA: A virág Európában és Ázsiában őshonos, de
Észak-Amerikában is rábukkanhatunk. Vadon bükkösökben,
gyertyános-tölgyesekben, sziklaerdőkben található
meg.
LEÍRÁSA: Ibolyafélék családjába tartozik és március és május között hoz virágot a növény.
GYÓGYÁSZAT: Leforrázva enyhe hashajtó. Köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teák alkotója, de
idegnyugtatóként, köptetőként, izzasztószerként is használják.
AROMA: Édes-különleges ízű.
KONYHAI FELHASZNÁLÁS: Salátákba,
gyümölcssalátákba, torták, édességek díszétésére kiváló akár nyersen,
akár kandírozva. Limonádét, frissítő italokat vagy akár könnyedebb,
gyümölcsös koktélokat tehetünk izgalmasabbá beledobott ibolyával. Ahogy a
rózsaszirmokat, ezt is jégkockába vagy zselébe zárhatjuk.
ÉRDEKESSÉG: Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.
Édesen virágos napot kívánok Nektek :-)