Fahéj = Fűszer és magazin




Ismét eljött a fűszeres kedd! De most egy kicsit rendhagyó módon ismerhettek meg egy újabb fűszert. A múlt héten egy újonnan induló negyed éves magazin megjelenését már nagyon vártam. Bíztam benne, hogy igazi fűszer lesz a gasztromagazinok piacán. És jól éreztem. 

Mikor jelenik meg?
Évszakonként lelhetünk erre az igényes csodára bizonyos üzletek polcain. 

Hol is pontosan? 
Teljes Interspar hálózatban, Relay és Inmedio újságosoknál, Shell és OMV benzinkutaknál. Ezen felül a Budaörsi Tescoban és a Tesco Extra üzletekben, illetve a nagyobb Reál boltokban. 

Mennyibe kerül a lap? 
 795 Ft-ot kóstál az ára. Tudom most sokan azt mondjátok, hogy ez sok. De mihez képest. Negyed év munkája pihen egy-egy számban. Lebontva havonta már csak 265 Ft. Így már egyáltalán nem is vészes. Most akár megkérhetitek a Nyuszit is, hogy hozza Nektek ajándékba. Ár-érték arány a helyén van. 

Mi az én saját bejáratú véleményem? 
Csillagos ötös a fotókért! A külsőséget ennyivel lezárom, inkább a belbecsre koncentrálnék. A receptek nagyon ötletesek és nem beszerezhetetlen, kimondhatatlan nevű anyagokból állnak. Személyes kedvencem a könnyű spárga snack és a borsós-sonkás felfújt. De a sushis cikkel mondhatni nagyon eltalálták az én szívemet. Gombóc Artúr énem pedig odavolt a Keserédes Csokoládébolt receptjeiért. 
Aktuális, idény jellegű összeállítás az egyszerű, ötletes és kreatív konyha szerelmeseinek.

Az ígért saját fotók meg is születtek ma! Már ezeket láthatjátok az oldalon.  
Most pedig a fűszert vegyük górcső alá :-) 
SZÁRMAZÁSA: 
A babérfélék családjába tartozó fahéj Ceylon (mai Srí Lanka) szigetéről származik. Manapság Madagaszkáron, Indiában, a Kis-Antillákon és Közép-Amerikában termesztik leginkább.

LEÍRÁSA:
Ceyloni fahéjfa, cinnet, cimetfa, cinnamomi néven ismert a leginkább. Szárított belső kérgét darabokra vágva vagy őrölve fogyasztjuk. De mi is ez a növény? Trópusi ültetvények kedvelt fája. Vadon élő példányok akár 20 m magasra is megnőhetnek. Az ültetvényeken azért sokkal szabályozottabb keretek között fejlődnek. Egy-két évente a 2 méternél hosszabb ágakat visszavágják. Ezeknek a kérgéből nyerik a fűszert. A fa kérgét két hosszanti vágással lehántják, összekötözik és letakarva egy-két napig fermentálják. Ezután lekaparják a bőrszövetet, a para- és zöld kérgeket, majd a megmaradt belső kérgeket napon szárítják. Ennek hatására a kéregdarabok felpördülnek. Több darabot egymásba tolnak. Így alakítják ki az általunk ismert fahéj rudat. A legjobb minőségű fahéj világos színű, feltekert papír benyomását kelti. Minél vékonyabbak a kéregdarabok, annál finomabb az aromája fűszernek. 275 fajtája ismert a világon a fának, de csak kb. 5 fajtából készítenek fűszert.  
 
ÉRDEKESSÉG:
A fahéjfa eredete az "Ezeregyéjszaka meséinek" mesemondóit is foglalkoztatta. Azt mesélték, hogy a fa egy titokzatos tó mélyén nő. Egy másik anekdotában pedig a madaraktól származtatták, amelyek a fészekbe hordták a fahéjat. Csak azután juthatott hozzá az ember, ha már lelőtte a madarakat a magas fa tetejéről nyíllal.

AROMA:
Erős, jellemző aromájú. Édes ugyanakkor kicsit fanyar ízű fűszer.
 
GYÓGYÁSZAT:
Hippokratész már Kr.e. 500 körül megemlíti. A fahéjolaj erős fertőtlenítő hatású. Serkenti a szívműködést, a keringést és a vérellátást.

BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Őrölve por alakban vagy egészben vásárolhatjuk meg. Őrölve jóval olcsóbb és elterjedtebb, tehát a legtöbb boltban kapható. A fahéj egész változata már kicsit nehezebben, nagyobb üzletekben vásárolható meg. 

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Mézes aprósütemények, karácsonyi italok, a forralt bor elengedhetetlen hozzávalója. Emellett a fahéjas palacsintát sem lehet elfelejteni. Sokunk gyermekkori nagy kedvence! Szilvás ételek kitűnő kiegészítő fűszere. Keleti konyha is gyakran alkalmazza a főzésben.
Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések