Hájas koszorú narancsos-fehérboros krémmel és kandírozott ibolyával
Egy tészta két recept elve alapján készült ez a másik tavaszi szépség.
Mindkettő olyan sütemény, amit
evőeszköz nélkül egy-két harapással a pocakba kerülhet egy jó pohár bor kíséretében. Ősi tradíció, falatnyi tavasz és egy csipet csavar. Ezzel jellemezném a süteményt.
Sokan kérdezhetitek, hogy honnan jön ez a merész ötlet. Napokkal ezelőtt a szőlőtőkéket metszve eszembe jutott, hogy mi lenne, ha lefényképeznék néhány üveg bort. Az egyik szőlőtőke tövében ibolyák garmadája díszelgett. Egyenes út vezetett ehhez a recepthez. Tavaszi hangulat, frissesség és könnyed ízek jellemzik ezt a kicsi falatkát. A citrusos jegyekre helyeztem a hangsúlyt.
A tészta hozzávalói:
Hájas tészta alaprecept bármilyen készítményhez
Elkészítés kb. 2 óra
Elkészítés kb. 2 óra
- 70 dkg liszt
- 40 dkg tisztított, darált sertésháj
- 3 ek. tejföl
- 1 db tojás
- 1 kk. só
- 1 kk. cukor
- 1 dl fehér bor
- 1 dl szódavíz
- 1 ek. ecet
A pontos és nagyon részletes, lépésről lépésre történő kidolgozást itt olvashatjátok és nézhetitek meg:

1. Negyedét vettem ennek a mennyiségnek és 6 db koszorút készítettem.
2. 20 cm széles és 0,5 cm vastag téglalap alakú lapot nyújtottam ki lisztezett deszkán.
3. Kb. 2 cm széles csíkokat vágtam a tésztából és ezekből formás hengereket készítettem.
4. Majd 3 db hengergetett tésztát összefontam és csiga alakban feltekertem.
5. Tiszta tepsire tettem a fonott csigákat és 20 perc alatt forró sütőben szép aranybarnára sütöttem.Hagytam teljesen kihűlni. Ez lett a végeredmény.
Hozzávalók a narancsos-fehérboros krémhez:
- 2 egész tojás
- 10 dkg barna cukor
- 1 dl fehér bor
- 0,5 dl frissen facsart narancslé
- 1 narancs héja
- 1 ek. liszt
1. Sokaknak talán barbárságnak hat ez az elkészítési mód, de működik. A bort, a narancslevet és héjat, a tojásokat, a cukrot és a lisztet egy edénybe teszem és simára keverem.
2. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett szép sima, sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni.
3. Tálalás előtt hidegen összekevertem a krémet és én fehérborba mártott evőkanállal szép adagot halmoztam a hájas tésztára. Így nem is ragadt a kanálra egy csepp krém sem.
4. Végül 3 db kandírozott ibolyával és reszelt narancshéjjal díszítettem a süteményt.
A kandírozott ibolya elkészítését is megosztom Veletek röviden:
- 1 tojásfehérje
- porcukor vagy vaníliás porcukor ( 2 ek. elegendő bőven)
Nem olyan régen kaptam nagyon kedves segítséget ibolya kandírozás témában. Elárulom, hogy az első adagot vízben tartottam egy éjszakán át a hűtőben. Katasztrófa lett a végeredmény.
De száraz ibolyát egy kicsit felvert tojásfehérjében megforgattam a szár segítségével, majd porcukorba hempergettem. Végül a szárakat lecsippentettem és napon szárítottam a virágokat.
Most igazi idénye van ezeknek a gyönyörűséges növényeknek. Megéri elkészíteni. De egy kicsit bővebben fogok foglalkozni ezzel a témával egy következő bejegyzésben.
Legyen szép estétek!