Aranyló szőlőfürt eper-narancs lekvárral Sauska Villányi Roséhoz
Sauska Villányi Roséhoz készült a második finomság. Kicsit korábban már utánanéztem a bornak, egy bejegyzés is született így nem volt olyan nehéz új rajongásom tárgyához alkotni valami finomságot.
A palack hátoldalán néhány hasznos információt is magáévá tud tenni a lelkes amatőr érdeklődő.
Így jellemzik a bort:
Illatában bodza, málna, ízében virgonc savak. Élénk, friss és üdítő!
Ezeket a szempontokat vettem figyelembe és így alkottam meg az én szőlőfürtömet.
Egy pohár bor mellé örömmel elcsemegézném az édességet, ha a fenti tálalásban hozná valaki elém!
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók kb 50 szemhez:
25 dkg liszt
10 dkg margarin
1 db egész tojás
7,5 dkg porcukor
1 ek. vaníliás cukor
1/2 kk. sütőpor
0,5 dl bodzaszörp
2 db narancs reszelt héja
1. A lisztet egy tálba szitálom a porcukorral, sütőporral, vaníliás cukorral együtt. Nagyon puha margarint adok hozzá, majd a tojást, bodzaszörpöt és a két narancs reszelt héját. Szeretem az alapreceptet, mert nagyon gyorsan, kevés munkával finom, hosszú távú (1 hónapig biztosan eltartható) süteményt készíthetünk.
2. A hozzávalókat összegyúrom szép sima tésztává, majd a hűtőbe teszem egy 20 percre.
3. Ezután kb. 2 cm átmérőjű hengereket készítek és közel azonos méretű darabokat (kb. 2 cm széles) vágunk és a kezünkkel golyókat görgetünk.
4. Egy tepsire rakjuk a golyókat és kb. 15 perc alatt közepes lángon készre sütjük. Ne lepődjünk meg, hogy a golyók ellapulnak egy kicsit, így tökéletesen tudjuk tálalni. Hagyjuk kihűlni! Kb. minimum 50 db golyó sül ki.
1. A lisztet egy tálba szitálom a porcukorral, sütőporral, vaníliás cukorral együtt. Nagyon puha margarint adok hozzá, majd a tojást, bodzaszörpöt és a két narancs reszelt héját. Szeretem az alapreceptet, mert nagyon gyorsan, kevés munkával finom, hosszú távú (1 hónapig biztosan eltartható) süteményt készíthetünk.
2. A hozzávalókat összegyúrom szép sima tésztává, majd a hűtőbe teszem egy 20 percre.
3. Ezután kb. 2 cm átmérőjű hengereket készítek és közel azonos méretű darabokat (kb. 2 cm széles) vágunk és a kezünkkel golyókat görgetünk.
4. Egy tepsire rakjuk a golyókat és kb. 15 perc alatt közepes lángon készre sütjük. Ne lepődjünk meg, hogy a golyók ellapulnak egy kicsit, így tökéletesen tudjuk tálalni. Hagyjuk kihűlni! Kb. minimum 50 db golyó sül ki.
Hozzávalók az eper-narancs lekvárhoz kb. 2 db 2,5 dl-es üveg
3 nagy narancs
1 db citrom
10 dkg eper
1 db vaníliarúd
20 dkg cukor
1 dl víz
1. Meghámozom a gyümölcsöket zöldséghámozóval, úgy hogy a héja kerüljön lehámozásra és a fehér rész a gyümölcsön maradjon.
2.Ezután
a fehér hártyát leszedem a gyümölcsökről és cikkekre szedve minimum
félbe vágom, edénybe teszem a cukorral és a feldarabolt gyümölcshéjjal
együtt.
A héjakat vegyesen gyufányi szélességűre darabolom.
3. Majd az epret darabolom fel. Negyedelem és a narancsokhoz és a gyümölcshéjhoz adom.
4. A cukrot hozzáöntöm a fentiekhez, a vaníliarudat kettévágom, kikaparom a magokat és a vaníliarúddal együtt a tálba teszem és a vizet is hozzáadom.
5. Kb. 1 órát főzőm lassú tűzön a gyümölcsöket, kiveszem a vaníliarudat, majd botmixerrel összeturmixolom a gyümölcsmixet. Sterilizált üvegekbe töltjük (alapos elmosás, sütőben gőzölés), lezárjuk tetővel az üvegeket és fejre állítjuk azokat, ha nem használjuk el rögtön.
1. A szőlőfürtöt tetszőleges méretben készíthetjük. Egy háromszöget rakunk ki a sütiszemekből, lecsorgatjuk lekvárral és egy újabb réteget halmozok rá.
2. A lekvárból kivett vaníliarudat a szőlőfürt szárának a tetejéhez rakom és egy kanál lekvárból, fogpiszkáló segítségével egy levelet alakítok ki.
3. Már csak egy pohár üde rosé hiányzik mellőle! :-)
Jó csemegézést kívánok ehhez a fürt szőlőhöz!
A rendezvényről itt olvashattok bővebben: http://www.borkulturakft.hu/index.php?page=hir&id=137&a=0
Ragadjatok fakanalat! A pontos részletekről a versennyel kapcsolatban pedig itt olvashattok: http://www.kifoztuk.hu/index.php/21-frontpage/frontpage/286-jatek