Túrógombóc meggyel Anyukám receptje szerint
Egyre kevesebben látnak neki házi túrógombóc készítéséhez, pedig roppant egyszerű és az íze a boltiéval összehasonlíthatatlan. Én Anyukámtól tanulhattam meg a finomság minden csínját-bínját.
Hozzávalók:
50 dkg házi túró
6 ek. búzadara
2 ek. rétesliszt
3 db tojás
1 kk. só
víz a főzéshez
magozott meggybefőtt
olaj
kenyérmorzsa
porcukor vagy cukor
ízlés szerint tejföl
- Valóban nem kell nagy dologra gondolni. A túrót, a búzadarát, réteslisztet, tojásokat és a sót egy edénybe tesszük és összegyúrjuk.
- Majd a hűtőben egy-két órát hagyjuk pihenni.
- Vizezett kézzel tetszőleges nagyságú darabokat csippentünk a tésztából. Én nem vagyok a nagy gombócok híve, így körülbelül egy közepes paradicsom nagyságút készítek. De mindenkinek a saját ízlése dönt. A vizezett kéz segít abban, hogy ne tapadjon a kezünkhöz a gombóc.
- Kicsit ellapítjuk a tésztát a tenyerünkben és a közepébe egy szem magozott meggyet rakunk. Majd szép golyót görgetünk a kezünkkel.
- Vizet forralunk és a gombócokat belehelyezzük.
- Menet közben Anya igazi kenyérmorzsából készíti a pirított morzsát. Most bővebben kifejtem, mert így egy kicsit furcsán hangzik. A kenyér fehér belsejét egy nagyobb szitán átmorzsolja és ezt pirítja meg. Durvább, rusztikusabb szemű morzsát kapunk. Aki nem szeretne ilyesmivel bíbelődni, akkor csak egyszerűen bolti finom szemű zsemlemorzsát pirítson meg.
- Ezután egy kevés olajjal, gyakori kevergetés mellett szép aranybarnára pirítjuk a morzsát.
- Amikor feljön a víz tetejére a gombóc, akkor kiszedhetjük. Maximum néhány perc.
- Ha hirtelen hideg vízbe mártjuk a forró gombócokat, akkor szép lesz a külsejük és a pirított morzsa jobban tapad rá.
- Folyamatosan megszórom a vízből kikerülő gombócokat morzsával, hogy ne ragadjanak össze. Természetesen cukor is kerül rá. Mi kristálycukrot szórunk rá, de van aki porcukorral és tejföllel fogyasztja.
- A túrógombóc valóban olyan étel, amely "ahány ház annyi szokás" alapon változik. Ez csak egy fajta a sok közül. Mi így készítjük. Már többféle töltelékkel próbálkoztunk, de leginkább a meggy vált be.
Megéri nagyobb kivitelben elkészíteni a túrógombócot akár töltve, akár töltetlenül. A főzésre kész gombócokat bezacskózva lefagyaszthatjuk és bármikor elővehetjük. 1-2 hónapig bátran tárolhatjuk a fagyasztóban.
Nagyon szép napot kívánok Nektek!
