Pikáns fácánhúsos krémmel töltött "kacsok" a Patricius Borház csodálatos Furmintja mellé
Elbújtam legszebb bugyrába egy hétre. Milyen jól is esett, igaz néha még a praclijaimat sem éreztem.... Többek között a szőlők metszésével is kész vagyok a házunknál és mindkét kedves szomszédomnál is:-) Még imádott Nagypapám ültette, nevelte és gondozta tőkéket. Bennük van minden szeretete és törődése. Ő már fentről adja az instrukciókat és nézi ápolás címszó alatt elkövetett barbárkodásaimat. Ezután a hasznos munka (mondhatni inspiráció) után készülhetett csak el a megálmodott két finomság a Patricius Borház versenyére.

A tészta hozzávalói:
Hájas tészta alaprecept bármilyen készítményhez
Elkészítés kb. 2 óra
Elkészítés kb. 2 óra
- 70 dkg liszt
- 40 dkg tisztított, darált sertésháj
- 3 ek. tejföl
- 1 db tojás
- 1 kk. só
- 1 kk. cukor
- 1 dl fehér bor ( Patricius Borház Furmintja)
- 1 dl szódavíz
- 1 ek. ecet
A pontos és nagyon részletes, lépésről lépésre történő kidolgozást itt olvashatjátok és nézhetitek meg:
A pihentetések között elkészíthetjük a mártást/krémet ki hogyan szeretné aposztrofálni. Ezt a finomságot kenjük a tésztánkra majd. Élvezettel vetettem bele magam a sütés-főzésbe, mivel Nagymamám régi eszközeivel dolgozhattam. A deszkáján nyújtottam, a nyújtófáját és a régi tepsiket használtam. Kicsit elmélkedtem, mosolyogtam magamban és élveztem a békét és a nyugalmat.
A mártás hozzávalói:
- 20 dkg fácánmell
- 1 dl bor ( Patricius Borház Furmintja)
- 5 dkg vaj
- 2 dl főző tejszín
- 1 tojássárgája
- kicsi csokor petrezselyem felaprítva
- csipet bors
- 2 ek. liszt
- 2 tk. só
- 1 kk. őrölt, édes piros paprika
- 4 ek. paradicsompüré
1. A fácánmellet a vékonyan meghintem egy kis sóval és tepsibe teszem. Felöntöm az 1 dl borral és a vajat mellérakom. Lefedve alufóliával 30 perc alatt közepes fokozaton megsütöm.
2. Eközben a lisztet eldolgozom a tejszínnel, tojássárgájával, 1 tk. sóval, felaprított a petrezselyemmel és egy edénybe teszem az egészet. Rövid idő alatt besűrűsödik.
3. Alacsony lángon sűrűre főzöm a keveréket, majd hozzákeverem a borsot, az őrölt paprikát és a paradicsompürét is.
4. Amikor megsült a fácánmell apró darabokra vágom és belekeverem a fenti mártásba a húst.
5. Hagyom teljesen kihűlni a mártásunkat.
Miért kacs a neve a falatkámnak? Mert olyan kis kunkori, tekergő, mint a szőlő kapaszkodó kacsocskái és ezért hagytam egy kicsi szárrészt is a süteményen.
Így készítjük el a csigákat (kb. 10-15 db):
1. Amikor megvagyunk az utolsó pihentetéssel négy egyenlő részre osztjuk a tésztát.Az első adagból 0,5 cm vastag 30*20 cm nagyságú lapot nyújtunk lisztezett deszkán.
2. Erre rákenjük a kihűlt krémet, de nem a teljes lapra. Az utolsó 5 cm-t kihagyjuk.
3. Majd feltekerjük a be nem kent részig.
4. Régi szokás szerint egy kést a gázláng fölött felforrósítunk és gyönyörűen, sercegve sima felületű csigákat vágunk.
5. Tiszta tepsire helyezzük a tésztát és máris mehet a sütőbe.
5. Kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük forró sütőben a kacsokat.
4. Régi szokás szerint egy kést a gázláng fölött felforrósítunk és gyönyörűen, sercegve sima felületű csigákat vágunk.
5. Tiszta tepsire helyezzük a tésztát és máris mehet a sütőbe.
5. Kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük forró sütőben a kacsokat.
TIPP: Aki nem szeretne a hájas készítésével pepecselni, az használjon bolti vajas tésztát. Költséghatékonyabb lehet, ha csirkemellel helyettesítjük a fácánmellet, hisz nem terem minden bokorban ez a hús!
Utólag bejegyezve:-) - Köszönöm a sok-sok szavazatot kedves Olvasóim! Azóta kiderült, hogy a közönség díjat én vihettem el. Ez kizárólag Nektek köszönhető kedves ismerősök és ismeretlenek. Bízom benne, hogy néhány elkészített recepttel viszonozhatom Nektek segítségeteket!
Legyen nagyon szép napotok!