Brokkoli - karfiol felfújt
Annyira egyszerű ez a fogás, hogy kezdő konyhatündérek is játszva elkészítik. Alapanyagok tekintetében sem kell a legextrább beszerzési helyet felkutatni, tehát valóban minden szempontból tökéletes. Tálalhatjuk mondjuk sült csirke mellé, de magában is megállja a helyét húsmentes fogásként.
Hozzávalók
egy 20x30 cm-es magas falú tepsihez (kb. 4 főre elegendő):
1 kg karfiol
500 g brokkoli
3 gerezd fokhagyma
2 db nagy ökörszív paradicsom (tökéletesen jó a hagyományos paradicsom is)
400 ml tej
4 db tojás
70 g liszt
200 g mozzarella
só
őrölt fekete bors
szerecsendió
50 + 30 g vaj
víz
ELKÉSZÍTÉS
➽ A brokkolit és a karfiolt közepes rózsákra szedjük.
➽ Egy edényben vizet forralunk, majd ebben a forró vízben 10 percet főzzük a zöldségeket. Végül kivesszük a vízből és lecsepegtetjük a karfiolt és a brokkolit.
➽ Egy magas falú edényben a 50 g vajat felolvasztunk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és felaprítva a vajhoz adjuk. Néhány perc alatt kicsit megpirítjuk a vajban a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről.
➽ Ezután felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük tejjel és alaposan összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk (esetemben 1/2 tk. só került bele). Végül a vajas - fokhagymás keverékhez adjuk és összekeverjük az egészet újra.
➽ A 30 g vajjal egy sütőedény alját és oldalát kikenjük. Ebbe egyenletesen és vegyesen elosztjuk a brokkolit és a karfiolt, majd enyhén megsózzuk, őrölt fekete borssal megszórjuk és szerecsendiót reszelünk rá.
➽ Felöntjük a tojásos-tejes keverékkel a zöldségeket és mozzarella sajt szeletekkel borítjuk azokat. Zárásként pedig szeletelt ökörszív paradicsom kerül az ételünk tetejére.
➽ Villanysütőben kb. 200 °C-on, gázsütőben kb. 5-ös fokozaton 45 percig sütjük az ételt. Természetesen függ attól is a sütési idő, hogy milyen vastagságban halmoztuk a tepsibe a zöldségeket
➽ TIPP: Használjunk bátran hozzá bármilyen paradicsomot legyen az koktél, fürtös, színes stb. változat. Még gazdagabbá tehetjük az ételt főtt kukoricával vagy sonkával. De csak a képzeletünk és a saját ízlésünk szab a végeredménynek határt!
Kellemes kuktálkodást kívánok!