Brokkoli - karfiol felfújt

 

Annyira egyszerű ez a fogás, hogy kezdő konyhatündérek is játszva elkészítik. Alapanyagok tekintetében sem kell a legextrább beszerzési helyet felkutatni, tehát valóban minden szempontból tökéletes. Tálalhatjuk mondjuk sült csirke mellé, de magában is megállja a helyét húsmentes fogásként.  


Hozzávalók 

egy 20x30 cm-es magas falú tepsihez (kb. 4 főre elegendő):

 

1 kg karfiol

500 g brokkoli

3 gerezd fokhagyma

2 db nagy ökörszív paradicsom (tökéletesen jó a hagyományos paradicsom is)

400 ml tej

4 db tojás 

70 g liszt

200 g mozzarella

őrölt fekete bors

szerecsendió

50 + 30 g vaj 

víz

 

ELKÉSZÍTÉS 

➽ A brokkolit és a karfiolt közepes rózsákra szedjük. 

Egy edényben vizet forralunk, majd ebben a forró vízben 10 percet főzzük a zöldségeket. Végül kivesszük a vízből és lecsepegtetjük a karfiolt és a brokkolit. 

➽ Egy magas falú edényben a 50 g vajat felolvasztunk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és felaprítva a vajhoz adjuk. Néhány perc alatt kicsit megpirítjuk a vajban a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről.

➽ Ezután felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük tejjel és alaposan összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk (esetemben 1/2 tk. só került bele). Végül a vajas - fokhagymás keverékhez adjuk és összekeverjük az egészet újra.

➽ A 30 g vajjal egy sütőedény alját és oldalát kikenjük. Ebbe egyenletesen és vegyesen elosztjuk a brokkolit és a karfiolt, majd enyhén megsózzuk, őrölt fekete borssal megszórjuk és szerecsendiót reszelünk rá. 

➽ Felöntjük a tojásos-tejes keverékkel a zöldségeket és mozzarella sajt szeletekkel borítjuk azokat. Zárásként pedig szeletelt ökörszív paradicsom kerül az ételünk tetejére.

Villanysütőben kb. 200 °C-on, gázsütőben kb. 5-ös fokozaton 45 percig sütjük az ételt. Természetesen függ attól is a sütési idő, hogy milyen vastagságban halmoztuk a tepsibe a zöldségeket

➽ TIPP: Használjunk bátran hozzá bármilyen paradicsomot legyen az koktél, fürtös, színes stb. változat. Még gazdagabbá tehetjük az ételt főtt kukoricával vagy sonkával. De csak a képzeletünk és a saját ízlésünk szab a végeredménynek határt! 

Kellemes kuktálkodást kívánok!   



Népszerű bejegyzések