2011. március 30., szerda

Zabálni való ...

2011. március 29-én délután nagynéni lettem! Az első gyönyörűséges unokaöcsim világra jött 
3 kg 75 dekával és 53 centivel! 
Tündéri apróság!Nemsokára jól megszeretgetjük!
Isten hozott ezen a Világon kisember:) 

2011. március 23., szerda

Tiramisu Jucus módra


Kicsi elkallódtam az élet sűrűjében:) Nyüzsgés, házikó renoválás és a legnagyobb ok: várakozás a gólyára és sok-sok édes apróságért kutatás. Oké, nem a sajátunkra még, de nemsokára kibújik az én első vasgyúró unokamucim:) Remélem nem hagyja tovább kilyukadni az oldalunkat és a héten bemutatkozik:) 

De nem is szaporítom a szaporítani valót:) Egy rövidke gyors receptet megosztok Veletek, ami minden ízlelőbimbónak kedveskedik! 

Főzés és egyéb nagyobb kotyvasztás nélkül készül, nem mellékesen mennyeien finom!
Hozzávalók 2 nagy kehelyhez:
- Fél csomag babapiskóta
- 1 dl kávé
- 1 tábla ét/tejcsocsoládé
- 2,5 dkg olvasztott margarin
- 1 csipet só
- 1 korty édes vörösbor
- 3 tojássárgája
- 3 tojásfehérje és egy csipet só
- 8 dkg cukor (ízlés szerint lehet édesebb is)
- 25 dkg mascarpone 
- reszelt narancshéj és csokiforgács a tetejére

  •  A kehelybe rakom a piskótát és meglocsolom vékonyan a kávéval. 
  •  Majd vízgőz felett összeolvasztom a margarint és csokit.     Megöntözöm olvasztott csokival a piskótát. 
  •  Egy edényben összekeverem a tojássárgáját, sót, a bort, a   cukor felét és a mascarponét.
  • A fehérjét kemény habbá verem a megmaradt cukorral együtt  és összeforgatom a fenti mascarponés egyveleggel.
  •  Ráöntöm a csokis babapiskótára, narancshéjat reszelek a tetejére egy kis csokiforgácsot, csak a még nagyobb élvezetért:)

    Jó étvágyat kívánok hozzá! 

2011. március 6., vasárnap

Gasztrokalendárium

Nem olyan régen találkoztam a Délmagyar és a Délvilág napilapok kiadványával otthon, Csongrád megyében.  Minden szerkesztőségben kapható és ha előfizetők vagyunk akkor még kedvezmény is jár. De az ára kedvezmény nélkül sem túl borsos, két kék hasútól kell megválnunk. Szokásos receptkönyv sorozatuk kiadását színesítették ezzel a minőségi irománnyal.

Isteni ünnepi recepteket találhatunk benne halból vadból, szárnyasokból és a pocakunknak kedveskedő sütemények sorát is szemre vehetjük. De ez a könyv sokkal több, mint egy egyszerű szakácskönyv. Régi korok cikkeiből szemezgetnek, az ország Bálint gazdája havonta ad kertészeti tippeket, a naptár is segítségünkre van, továbbá életmód tanácsokat és különleges horoszkópokat is rejt a kemény borítású könyvecske. Én örömmel lapozgatom és a benne található receptekből, amit kipróbáltam egyik sem okozott csalódást. 
Ha kedvet kap valaki, ajánlom térjen be egy szerkesztőségbe!


2011. március 2., szerda

Káposztás pogácsa egy pohár jó bor mellé


Aki szereti a párolt káposztás finomságokat, azoknak tetszeni fog ez a recept. Én megőrülök a kápuszkos cvekedliért, péksüttyőért és egyéb finomságokért. De lássuk, hogy miből is élünk: 

Hozzávalók
60 dkg liszt
15 dkg zsír

2,5 dkg élesztő

1 ek őrölt fekete bors

1 ek só

1 db tojás

1 ek tejföl

Egy kis tej

30 dkg párolt káposzta 
 
A káposztát vékonyra szeleteljük, sózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Majd kevés zsíron cukorral és ecettel szép barnásra pirítjuk. Mindenki ízlése szerint édesebbre vagy savanykásabbra készítheti a káposztát.

Majd az élesztőt a tejben felfuttatjuk egy pici cukorral és az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. 

Kelesztjük 1 órát. Szaggatás előtt átgyúrjuk, kiszaggatjuk, majd fél órát állni hagyjuk a tepsiben. 

Végül tojással megkenjük a tetejét és forró sütőben aranyra sütjük (Kb. 15-20 perc). 

Egy pohár finom borral és kellemes társasággal egybekötve fogyaszthatjuk!

2011. február 19., szombat

Burgonyás focaccia rozmaringos-fokhagymás olívaöntettel

Hogy mi is ez? Focaccia ( ejtsd fokáccsá) egy pizzatésztából készült olasz étel. Vacsorának nagyon finom. 

Tészta
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek. cukor
  • Fél csomag élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só
Feltét
  • 4 db közepes kicsit keményebbre főzött burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • bors
  • 2 ek. olívaolaj
Rozmaringos-fokhagymás olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma vastagabb szeletekre vágva
  • kb. 1 ek. durvára vágott rozmaring
  • kb. 0,5 dl olívaolaj

Minden hozzávalóból ruganyos tésztát gyúrunk. A vízben, némi cukorral az élesztőt felfuttatom. 1 órát kelesztem, majd ezután újra átgyúrom és újra kelesztem 1 órát.
Vékonyan olajozott tepsibe két hosszúkás tésztát nyújtok          (bármilyen alakú lehet).

A négy burgonyából hámozóval vékony szeleteket vágunk és sorban rárakjuk a szeleteket a tésztára. Majd megszórjuk vékonyra szeletelt vöröshagyma karikákkal, sóval, borssal és vékonyan meglocsolom egy kis olívaolajjal. Majd meleg sütőben (közepesnél nagyobb fokozaton) aranybarnára és kívülről roppanósra sütöm kb. fél óra.

A durvára vágott rozmaringot, vastag fokhagyma szeleteket aranybarnára sütjük és olajjal együtt tálaljuk.
A kisült focacciat megöntözöm az öntettel és sonkával, kolbásszal, friss zöldségekkel fogyasztom. 





2011. február 15., kedd

KÖNYV & RECEPT: Ezer nap Velencében




A könyv: 

Egy magával ragadó, életszerű történet, ami kis túlzással velünk is megeshet. Én faltam minden oldalát és a receptek is egyszerűen nagyszerűek! A történet egy elvált amerikai nőről szól, aki Velencébe készül , hogy cikket írjon a város kulináris élvezeteiről. Nincs kedve oda utazni, nem vonzza ez a csodás város, a szerelmesek városa.  Jól érzi, hogy ez az utazás mindent megváltoztat az eddigi életében . Egy olasz férfi lép be az életébe, akiért otthagy mindent a főhősnő. Ám ez nem könnyű egy meggyökeresedett városban - meg kell küzdenie a helyiek előítéletével, a férfi bogaraival, na és saját szenvedélyes természetével. A nem várt, megható szerelem azonban minden viharon átsegíti, miközben Marlena egyre csak kóstol, kísérletezik, receptet ír és főz a csodás Velencében. 

Egy kis idézet a könyvből:
 "Fél nap elteltével, öt kilométeres és háromemeletes szatyorcipeléstől izomlázasan, lesülve, de diadalmas arccal érek haza, hogy munkához lássak. Mindmostanáig csak kávéfőzéshez gyújtottam be a tűzhelyet. Most kiderül, hogy egyedül az eddig használt égő működik, a másik háromból csak a levegő süvít. Az egyetlen ablak nyithatatlan, és az egy négyzetméteres konyhai alapterület csak deréktól fölfelé engedélyez némi diszkrét ingamozgást. Nincs más kés, csak amelyikkel a grépfrútot szoktam felvágni, és úgy látszik a sajátjaim a repülőtéren elkótyavetyélt holmik közé kerültek. Eszembe jut a több száz főzőtanfolyam, amelyet eddig vezettem, valamint vesszőparipám a jól felszerelt házi konyha. Szinte hallom magam, amint fellengzősen okítom tanítványaimat: "Megfelelő tér, kiváló eszközök, jó felszerelés, mindez alapvető. Ám az igazán jó szakács egy szál fakanállal egy konzervdobozban is tud főzni." Tévedtem. Egy konzervdoboznál azért több kell és jóval több, mint egy konzervdoboznyi tér. És a fene vigye el, egy szál fakanál sem elég."

A recept: 
"Álomfinom" szilvás lepény

Tészta
  • 17 dkg pépesre tört burgonya
  • 3/4 tasak szárított élesztő
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk tengeri só
  • 1,5 dl víz a krumpli főzőlevéből
Mindezt simára gyúrjuk ( a legjobb a kenyérsütő gépben kidagasztani - sem erőt, sem időt nem vesz el tőlünk). Ha egy kicsit száraz a tészta, akkor még adjunk hozzá a főző léből. Majd duplájára kelesztjük a tésztát. Ezután egy tepsit ( kb. 20x30) 5 dkg vajjal kikenem és a tésztát belerakom és eldolgozom!

Feltét
  • 10 szem kimagozott negyedekbe vágott szilva
  • 10 dkg barna cukor
  • 1/2 dl törkölypálinka vagy vodka
  • 1,5 dl tejszín 
A szilvákat a vágásfelületükkel felfelé nyomom a tésztába, majd elárasztom a tejszín és az alkohol keverékével és végül megszórom barna cukorral jó vastagon. Én még egy kis fahéjjal is megszórtam, mert nekem a szilvás ételek így az igaziak. Az alkohol elhagyható úgyis mennyei:)  30-35 percig sütjük!

2011. február 14., hétfő

KIFŐZTÜK KARÁCSONY



Szeretném tisztázni, hogy nem vagyok eltévedve a hónapokat tekintve, és nem azért van kirakva a kis karácsonyfa már most februárban, mert nemsokára itt a KARÁCSONY. 

Ez a kis képecske sokkal többet jelent. Egy közös cél valami jóért, hasznosért, olyanért, ami másoknak segítség!

Egy nagyobb maroknyi lelkes csapat azért fog össze már nem első alkalommal, hogy olyan embereket támogassanak, akik rászorulnak pl. beteg gyerek, nehéz sorsú családok...

Nagyon örülök, hogy én is ennek a csapatnak a részese lehetek és a decemberi számban 2 receptemet leközlik. Megéri megvenni ezt az internetes újságot, mert a karácsonyi ünnepi lakomát nagyon-nagyon különleges finomságokkal tehetjük még ünnepibbé.  


De bővebben az év végén számolok be az akcióról!

2011. február 12., szombat

Gyúrjunk száraztésztát!

Nincs is párja egy jó kis házi tésztával készült finomságnak. Nagyon egyszerű elkészíteni és ha van gépünk is hozzá, akkor már nincs is akkora vész! 

Messze nem vagyok profi ezen a téren, de ebben nőttem fel és a koszon kívül egy kis tudás is tapadt rám:-) Emlékszem, egy-egy nagy tésztagyúrás alkalmával az egész házban hófehér abroszokon sárga tojástól aranyló csuszák, hosszú metéltek, késes tészták, levesbetétek és még sorolhatnám, hogy milyen finomságok szikkadtak. És ilyenkor az utolérhetetlen friss derelye is terítéken volt!

Én nagy örömmel készítek ebből az alapanyagból lasagnét, hosszú metéltet, kocka tésztát és levesbetéteket.

A RECEPT 
- 1 kg liszt
- 8 db tojás
- 2 db fél tojáshéjnyi víz
- egy mokkáskanál só

Mindezt jól összegyúrjuk szép, ruganyos tésztává (szükség esetén lisztet adunk hozzá), majd lisztezett deszkán egy edénnyel leborítva kb. 1 órát pihentetjük. Ezután ismét meggyúrjuk és ugyanígy pihentetjük még fél órát.Ha szépen kisimult a tészta, akkor szeleteket vágunk a bucinkból és a gépünkkel nyújtani kezdjük fokozatonként. Végül némi szikkadás után formára vágjuk, tekerjük, sodorjuk...

+1 TIPP: A boltokban divatos színes tésztát magunk is előállíthatjuk otthon. Paradicsom szószt, spenót pürét, vagy bazsalikom pürét keverve a tésztához. Itt még az elején a tojások mennyiségét csökkentsük 5 darabra és fokozatosan adagoljuk hozzá a pürét. 

2011. február 10., csütörtök

Házi praktikák- Fűszerek & folyadékok


Tudom nem én találtam fel a spanyol viaszt (megjegyzem jó lett volna:)), de remélem egy gyors tippel szolgálhatok ha a hűtőben néhány szál felesleges friss fűszer és némi folyékony nedű kallódik. 

FŰSZEREK
Nem szerettem volna kidobni vagy hagyni megfonnyadni a fel nem használt fűszereket, így összedaraboltam, jégkocka tartóba tettem a "zöldeket", vizet öntöttem rá és irány a fagyasztó. Így bármikor kéznél van egy-egy friss fűszerkocka a főzéshez. 
 
FOLYADÉKOK
Nagyon ritkán alkoholizálunk, maximum főzéshez használunk bort. Ilyenkor mindig darab üveg árválkodik a hűtőben. Erre találtam ki a jégkocka tasakot. A maradék bort beleöntöm és lefagyasztom. Így amikor kell, akkor csak néhány kockányit használok fel. Hasonló a helyzet a tejjel és bármilyen ehhez hasonló folyadékkal. Így megóvjuk a kidobástól.

+ 1 TIPP: maradék húslevest is elvermelhetjük és kiolvasztva nagyon jó alapanyaga például a pásztorpitének!

2011. február 8., kedd

A Fény utcai piac Budán





Évek óta visszatérő vásárlók vagyunk a Fény utcai piacon. Bizonyos boltok miatt vesszük erre időről időre az irányt. A választék igazán figyelemre méltó, számtalan kiváló termelővel is gazdagodott az évek során a kínálat. De mielőtt megismertetném Veletek a kedvenceimet röviden bemutatom a piacot.

FÉNY UTCAI PIAC RÖVID TÖRTÉNETE

A piacot ma a II. kerület frekventált helyén, a Széll Kálmán tértől csupán néhány percnyi sétára található Lövőház utca - Fény utca - Retek utca által határolt, könnyen megközelíthető területen találjuk. 
Ezen a helyen már az 1940-es években is piac működött több, mint 50 évig. 1998-ban a rendszerváltás utáni első átfogó piacrekonstrukció eredményeképpen született meg a mai formájában a Fény utcai piac Cságoly Ferenc Ybl díjas építész tervei alapján. A garázzsal együtt 5 szintes épület került kialakításra üzletekkel, piaci standokkal, mozgólépcsőkkel.  

Bevallom nem a modern külső miatt szeretek itt vásárolni (számomra kissé rideg), hanem relatív kis helyen számtalan kiváló üzlet, minőségi termékeire igényes őstermelő miatt nagy kedvenc. Sok olyan alapanyagra is bukkanhatunk, amiért egészen külföldig kellene utazni. 
Zöldségben és gyümölcsben nincs hiány. Roskadoznak a standok minden héten. A Birds Fruit Garden termékei egyszerűen fantasztikusak. Keressétek őket szombatonként itt a piacon. Koktélparadicsom mix, thai bazsalikom, bébi répa válogatás, színes cékla és még hosszasan sorolhatnám... Egyszerűen zseniálisak.  Mindegyik terméknél ott található egy rövid leírás, jól látható árak és mindezek mellett a kiszolgálás is korrekt és kedves.
Az első szinten a standoknál pedig különleges paradicsomok érkeznek Szegedről. Itt még ökörszív paradicsomra is bukkanhatnak a gasztrorajongók.

Térjünk rá a húsokra és így elsőként a nagy kedvencre a SONKÁS-ra. Az itt található portékákért bármikor elindulnék. Minőségi serrano sonka, pata negra, édesköményes kolbász, vaddisznó szalámi, áfonyás, portóis, rokfortos-körtés pástétomok és számtalan más kiváló minőségű termék található itt. Ha valaki egy igazi gourmet reggelire vágyik, akkor először a SONKÁS felé vegye az irányt, majd második lépésben a testvérüzletben, vagyis a SAJTOS-nál kössön ki. 
A sorban állók soha nem unatkoznak, mivel mindig valami ínyencségből kóstolhatnak. A nagy piros Berkel szeletelő beindul és finomabbnál finomabb falatokkal örvendezteti meg a várakozókat.



Különböző halas, húsos pultok,óriási aszalt gyümölcsös stand, igazi házi készítésű finomságok a termelőktől, gombák, akár még lila burgonya is fellelhető a finom magyar mangalica és szürke marha mellett. Sajt üzletek, pékségek, néhány kávézók. Ha pedig magunk szedünk gombát, akkor még hivatalos bevizsgálóhelyet is találunk. 

A sajtokra visszatérve két nagy üzletben is válogathatunk. Az egyik a SZEGA sajtbolt, a másik pedig a fent már említett SAJTOS. Én az utóbbira voksolok. A hangulatos kis üzletben nem csak különleges sajtok közül csemegézhetünk, hanem krémeket, igazi creme fraiche is kerülhet a kosarunkba. Ajánlom figyelmetekbe itt a citromos ricottát. Egy kis szőlővel, körtével, de csak úgy magában is kiváló desszert. 

 

 

A Mészársteak kettévált csapatából Rácz Attila Steakes néven nyitott itt helyet. Birka, marha, borjú osso buco, előre elkészített hamburgerhúsok és még sok más kiváló termék sorakozik a pultban. Vásároltunk már mi is itt. Minőségi termékeket lehet kapni. 
Érdemes itt is körülnézni. A SONKÁS üzletével átellenben meg is találjátok. 







 Mindent összegezve, ha ajánlanom kellene egy budapesti piacot valakinek, akkor mindenképpen a Fény utcai piac lenne az. Szombat délelőttönként igazi pezsgő élet van itt rengeteg hírességgel, kiváló szakácsokkal, ismert gasztrofanatikusokkal. Próbáljátok ki ti is!

Ez a bejegyzés 2017. augusztusában került frissítésre. 

CÍM: 1024 Budapest, Lövőház u. 12.
WEB: http://www.fenyutcaipiac.hu
NYITVA TARTÁS:
I-II szint üzletek:
hétfőtől-péntekig: 6.00h -tól, illetve 10.00h -től  22.00h -ig
szombaton: 6.00h -tól, illetve  09.00h -től 14.00h -ig, illetve 22.00h -ig
vasárnap: egyedi nyitva tartás/ inkább zárva a legtöbb üzlet
 
Piac I-II. szint:
hétfőtől-péntekig: 6.00h -tól 18.00h-ig
szombaton: 6.00h -tól 14.00h-ig
vasárnap: zárva