2011. október 9., vasárnap

Bazsalikomos húscsiga nyársak

Hozzávalók 4 db nyárshoz
20 dkg sertéscomb
2 ek. mustár
4 gerezd zúzott fokhagyma
csipet só
csipet bors
bazsalikom 

szerecsendió
Kb. 3-4 ek. olívaolaj a sütéshez
4 db pálcika

ELKÉSZÍTÉS
1. Négy szelet húst vágok, majd kiklopfolom nem túl vékonyra és megsózom mindkét oldalán.

2. Csak az egyik felét kenem be a húsoknak mustárral, zúzott fokhagymával.

3. Meghintem borssal, szerecsendiót reszelek a darabokra és a tépkedett/vagdosott bazsalikomot is rájuk szórom.

4. Feltekerem henger alakban, mint a képen is láthatjátok, egymás mellé helyezem a húsokat és 4 egyenlő részen átszúrom. Egy éles késsel négy részre vágom, hogy a nyárson maradjanak, egymás mellett felszúrva a kicsi húscsigák.

5. Olajt hevítek és 3-3 perc alatt oldalanként, közepes lángon készre sütöm. De akár grillezhetjük is ezt a finomságot a szabad ég alatt. Megéri kipróbálni! 

Elkészítési idő kb. 30 perc!

Friss görög jellegű salátával tálalom a nyársakat!

Hozzávalók 2 személyre:
3 db paradicsom
1 kisebb kígyóuborka
1 nagy fej lilahagyma
15-20 szem zöld olívabogyó
6 ek. fehérborecet
1 tk. oregánó
2 ek. olívaolaj 

1. A zöldségeket megmosva, (hagymát megpucolva) megpróbálom körülbelül azonos méretűre vágni. Eredetileg akkorára kellene mindent vágni, mint a legkisebb komponens a salátában. Ez jelen esetben az olívabogyó. 

2. Amikor ezzel megvagyunk meglocsoljuk fehérborecettel, olívaolajjal, megszórjuk oregánóval és összeforgatjuk. 

3.Én egy fél órát a hűtőben pihentetem a salátát, hogy jobban összeérjenek az ízek. 

Ha elkészítitek, akkor egy különleges, de könnyű vacsorában lesz részetek! 

Legyen nagyon szép napotok!

2011. október 7., péntek

Házi prézli


Fiúk, Lányok a mai nap vicces konyhai malőrökkel tarkított volt. A kuka jó szolgálatot tett :-) Még egy kenyeret is sütnöm kellene, de ilyen rossz ómenek mellett rettegve kezdek bele! :-) Most egy nagyon gyors és praktikus konyhai trükköt osztok meg Veletek!

Biztosan mindenki konyhájában akad el nem fogyasztott kenyér. Ha éppen nem bundás kenyérként végzi nálunk, akkor feldarabolom kisebb kockákra és irány a sütő. Lehet ez barna kenyér, mint a képeken vagy éppen fehér, mindegyikből kiváló alapanyag készül!

Alacsony lángon addig szárítom, amíg kopogós, szinte törhetetlen, de nem sötét színű darabkákat kapunk. Várjuk meg, hogy hideg legyen az összes kocka. Ezután húsdarálón keresztül őröljük finom pergő prézlivé. Én az itthoni kis multi gépemmel darálom finom zsemlemorzsává. Ki milyen eszközzel rendelkezik otthon, azzal oldja meg.


Így mindig van itthon finom zsemlemorzsa. Nálunk az én imádott Nagypapám készítette a család számára a panír alapelemét. Teljesen más egy igazi házi panírral készült husi! Próbáljátok ki!

Szép napot kívánok Mindenkinek! 

2011. október 5., szerda

Csokoládé, az a bizonyos szögletes, kerek, meg töltött és a társaik

Most találkoztam az angol úriember szépséges munkáival a neten keresztül. Aki egy kicsit szereti a csokoládét és a kreatív trükköket a sütemény készítés területén, az bátran nézze meg a videókat! A többieknek pedig jó nyálcsorgatást és gyönyörködést kívánok! Látogassatok el a YouTube és keressétek a következő kulcsszóval keressétek a videókat vagy kattintsatok a linkre:




2011. október 3., hétfő

Tex-mex csirke


Pikáns, fűszeres, tüzes! Ezzel a három szóval tudnám rögtön  jellemezni! Akik szeretik a babos finomságokat, akkor annak telitalálat. Pasiknál telitalálat és gyorsan el is készül!

Elkészítési idő: 30 perc

A hozzávalók: 
2 doboz vörösbab konzerv
30 dkg csirkemell
2 ek. liszt
1 nagy szál póréhagyma
5 dl sűrített paradicsom
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. frissen őrölt bors
1 csapott ek. chilipor vagy 2 db aprított chilipaprika ízlés szerint
1 ek. oregánó
1 ek. cukor
1 tk. só
Olívaolaj a húsok pirításához

Tejföl és sajt a tálaláshoz! 

1. A csirkemellet felkockázom, kevés lisztben megforgatom és 4 ek. olajon kérgesre sütöm azokat.
2. Kb.5 perc után hozzáöntöm a mosott, lecsepegtetett babot és az idő közben felkarikázott póréhagymát. 
3. A tűzről lehúzva az összes fűszert rászórom a serpenyő tartalmára és jól összekeverem.
4. Majd felöntöm a paradicsomszósszal az egészet és mehet vissza tűzre.
5. Kb. 15 percig főzöm takarék lángon, egészen addig, amíg jó kis sűrű elegyet nem kapunk. 
6. Végül krémes tejföllel és reszelt sajttal tálalom a tüzes finomságot! 

Jó étvágyat kívánok mindenkinek! 




2011. október 1., szombat

Lecsós dinsztelt máj




Kicsit fura módon kavarodtam el ehhez a recepthez. Nagyon szeretünk horgászni az én másik felemmel! Tudom, ez nem egy halas eledel, de az egyik horgászportálon mondták el a receptet nagyjából egy videóban. Nem nagy történet, de az íze mennyei. Tudom sokakat elriaszt a belsőségek fogyasztása. Ezzel így volt az én férjem is, de amióta az én általam készített májpástétomot, baconbe tekert csirkemájat és dinsztelt májat megkóstolta, nem tud szabadulni tőlük. Manapság már a rendelésére készítem a finomságokat. Én csak az egyszerű változatot készítettem eddig, de ez sem bonyolult. Ami a legjobb, hogy szabad tűzön (tárcsán vagy vaslapon) is elkészíthető!


Hozzávalók 2-3 személyre:
60 dkg sertésmáj
3 db közepes fej vöröshagyma
2 db lecsópaprika
2 db paradicsom
1/2 dl olaj
1 ek.ételízesítő
1 ek. őrölt bors
2 ek. gulyáskrém
8 gerezd zúzott fokhagyma
Só - kizárólag a végén, mert különben megkeményedik a  máj

1. A májat felcsíkozzuk, kb 3*1 cm-es csíkokra, de igazából ahogyan sikerül. Majd vízben jól mossuk meg ezeket.

2. Majd egy tálban borsozzuk, ételízesítőt szórunk rá, hozzáadjuk az olajat, a zúzott fokhagymát és a gulyáskrémet. Jól összeforgatjuk és pácoljuk minimum egy fél órát.

3. A hagymát, paprikát, paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, majd a tűzre tesszük egy kis olaj kíséretében és hagyjuk összeesni. 
4. Körülbelül félidőben, amikor még egy picit kemények a zöldségek, hozzáöntjük a pácolt májat minden páclevével együtt. 

5. Közepes lángon néha megkeverve körülbelül 20 percet főzzük. A lényeg, hogy a májat mindig vágjuk félbe, hogy megnézzük nem véres már és puha még. A zöldségek és a máj által engedett levet addig főzzük el, amíg jó sűrű szaftot nem kapun!

Tálalhatjuk főtt burgonyával vagy éppen kenyérrel mártogatva kieszegethetjük a lábasból! Olcsó, de nagyon ízletes étel!

Jó étvágyat!