2011. szeptember 29., csütörtök

Rizssaláta sok-sok zöldséggel


Ennek a salátának a receptjét a férjemmel együtt kaptam! :-) Jó vásár volt! Mindkettő! De nézzük, hogy miről is lehet most szó? Két ügyesen szeletelő kéz, sok-sok zöldség és még néhány kiegészítő kell ehhez a finomsághoz! Mi magában fogyasztjuk, de lehet köretként is tálalni. 

Hozzávalók egy óriási tálhoz ( kb. 4-6 személyre):

3 db paradicsom
3 szál póréhagyma
30 dkg mexikói zöldség keverék ( zöldborsó, sárgarépa, kukorica, burgonya...)
1 db konzerv ananász
6 db nagyobbacska csemege uborka
20 dkg csirkemell
10 dkg csirkemell sonka
5 dkg Gouda/ Trappista sajt
2 tasak gyors rizs
Olaj a csirkemell sütéséhez

Öntet: 
1 nagy pohár joghurt
1 ek. mustár
6 ek. majonéz (ízlés szerint növelhetitek az adagot)
Ha van otthon főzőtejszín, akkor bátran adjatok hozzá 6-8 evőkanállal. Nekem jobban ízlik így a keverék. Lágyabb!


1. Az első lépésben a főzni-sütni valókat felteszem a tűzre. A 
   rizst pergősre, a mexikói keveréket éppen készre főzöm. 
2. A csirkemellet kicsi kockákra vágom és egy kis olajon 
   megpirítom ízlés szerint csak éppen vagy picit kérgesre, majd 
   tányéron hagyom kihűlni. Egy kis sóval ízesítem.
3. A  paradicsomot, uborkát, ananászt, sonkát, sajtot 
   felkockázom, a póréhagymát felkarikázom. Ezek mind mehetnek 
   egy nagy tálba.
4. Ha a főzött és sült szekció már hideg, akkor hozzáadom az 
   előzőekhez. Azért fontos a hőmérséklet, mert a sajtot nagyon 
   könnyen megolvaszthatják a meleg ételek és úgy nyúlós lesz, 
   majd amikor már hideg, akkor nem éppen valami felemelő 
   látvány. 
5. Ráöntöm a fentiekre a joghurtos-majonézes finomságot és jól 
   összeforgatom az egészet. Egy-két órára hűtőbe teszem, hogy 
   összeérjenek az ízek. De nem lehet kibírni, hogy egy-két 
   lopott kanállal be ne vágjunk!

Nagyon-nagyon finom! Mi semmiféle kiegészítést nem eszünk hozzá. Így magában valami istenien finom! Tényleg kipukkadásig lehet enni! Egyetlen egy hátránya, hogy rengeteget kell szeletelni! De aki profi a konyhában... Én nem vagyok az, így tovább tart Nekem:-)

Jó darabolás kívánok Mindenkinek :-)