2015. december 8., kedd

Karácsonyi wellness a kamrából


Jézuskaként suhanunk ajándékokat beszerezni, hosszú listákat írunk a megvásárolandó elemózsiákról, összeállítjuk a családnak a karácsonyi menüt, próbáljuk minden szervezőképességünket latba vetni, hogy a családi találkozókat összeszervezzük, az év végi munkahelyi hajráról nem is beszélve. De olyan jó lenne egy kicsit lazítani ilyenkor. Csak egy-két órácskát. Drága kenceficék helyett pedig irány a kamra! Most olyan praktikákat osztok meg veletek, amit én magam is alkalmazok.

CUKOR ÉS MÉZ
Ha kiszáradt szánkat szeretnénk rendbe tenni, akkor 1 tk. mézet keverjünk össze 1 tk. cukorral. Az ujjunkkal apró körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át ajkainkat, majd öblítsük le langyos vízzel. 

SÓ ÉS OLÍVAOLAJ
2 ek. durvára őrölt tengeri sót (esetemben himalája sót) annyi olívaolajjal keverünk össze, hogy kenhető állagú masszát kapjunk. Ezzel a keverékkel az egész testünket átdörzsölhetjük. Így az elhalt hámsejteket eltávolíthatjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen friss sérülés, seb a bőrünkhöz, mert a só szárít és csípheti azokat. Langyos vízzel tusoljunk le utána. 

ALMA
Egy darab megtisztított almát reszeljünk le nagy lyukú reszelőn. Az így kapott pépből tegyünk fel arcpakolást. 20 percig hagyjuk az arcon, majd mossuk le. Tökéletesen friss, feszes arcbőrt kapunk az elhalt hámsejtektől megszabadítva.

CITROM
Egy friss citrom kifacsart levével tisztítsuk át az arcot. Tökéletes pórusösszehúzó, aknék és pattanások ellenszere.

LEVENDULA
A szárított levendula virágot bármelyik boltban megvásárolhatjuk ma már. De ha nyáron előrelátóak voltunk, akkor szárítottunk egy kis csokrocskát. 4 ek. levendulavirágot 3 liter forró vízzel leöntünk és ebben áztatjuk körülbelül 15 percet. Végül nagy kád fürdővízhez ötjük a leszűrt főzetet. Illatos, stresszoldó fürdőt kapunk.

KAMILLA
Másra már nincs is szükségünk, mint egy nagy bögre kamilla teára egy kis mézzel, hogy belül is oldjuk a feszültséget, hogy rendezzük a gyomrunkat. 

Kívülről már megszépültünk. Eltávolítottuk a felesleges hámsejteket, kényeztettük a bőrünket. Most már csak a relaxálás marad. Puha törölközővel a fejünk alatt, illatos fürdőben lubickolva, nyugtató kamillateát kortyolgatva olvassunk egy jó könyvet és gyújtsunk néhány gyertyát. Meghálálja testünk-lelkünk ezt a kis kényeztetést!






2015. december 7., hétfő

Játék a gyerekekkel a konyhából


Így a karácsonyi időszakban a gyerekek is örömmel barkácsolnak, készítenek valami kézműves apróságot a családnak!

Segítsünk egy kicsit és nézzük meg, hogy mi lapul a konyhaszekrény polcain! Nálunk például Óföldeáki Tészta   különböző színekben és formákban pihen az üvegekben!

Készítsetek a lurkókkal ti is ilyen kis helyes üdvözlőlapokat néhány alapanyagból!

Hozzávalók: 
  • gélragasztó vagy bármilyen erősebb ragasztó
  • zöld színű tészta az ágakhoz
  • piros tészta a törzshöz
  • sárga tészta a csillaghoz
  • keményebb karton 
 Játékra fel!:-)
 




2015. december 5., szombat

Egy falatnyi adventi ízelítő Bécsből


Ma egy csipetnyi ízelítőt hozok Márti nővérem segítségével a bécsi adventi vásárok színes forgatagából a vásári elemózsiákra kihegyezve. A lélekmelengető forralt borozgatás közben számtalan ízletes falatra, konyhai kiegészítőre vagy finomságra bukkanhatunk a standokon! Nézzetek körül velünk!

TUDTÁTOK?

Az első karácsonyi vásárokra Bécsben került sor, több mint 7 évszázaddal ezelőtt. 1296-ban I. Albrecht császár megadta a lehetőséget a bécsi kereskedőknek és boltosoknak, hogy egy decemberi vásárt tartsanak a város lakosságának. A 16. században a Thomasmarkt -ami a mai Adventi vásár előfutára volt- mindig Karácsony és Szilveszter környékén zajlott le.
Körülbelül 200 évvel később a vásár neve megváltozott „Szent Miklós és a karácsonyi vásár“- ra amit más néven „Betlehem piac“-nak is hívtak, és újra átadták a nagy és kiskereskedőknek. Kezdetektől fogva ezek a piacok megőrizték a kiskereskedőket- miután ezek az emberek biztosították a folyamatos termékértékesítést a város polgárainak számára, még a legnehezebb időkben is.

A Karácsonyt először a bécsi arisztokrácia kezdte el megünnepelni,akik karácsonyfákat állítottak fel palotájukban az észak német hagyományokkal összhangban. A karácsonyi ajándékozás szokása nem csak 1814 körül és a Bécsi Kongresszus idején tartott. Ez idő tájt a vásár átköltözött az első kerületi Am Hofba és a piaci ételek mellett különleges karácsonyi termékeket (angyalok,ezüstözött dió, szalagok,gyertyák stb.) is árultak. 1975-ben a piac letelepedett a jelenlegi helyére a Városháza térre. Az éves Bécsi Adventi Varázs ( ahogyan az esemény napjainkban ismert) mit sem veszített bájából ,sőt egyre több és több látogatót vonz évről évre. Ez a lenyűgöző téli csodaország tette ezt a kizárólag bécsi eseményt egy valóban nemzetközi programmá. Minden évben több mint 3 millió látogató érkezik a vásárra.


Asztalok a forralt borhoz, édességek csokiba mártva és szarvaskolbász!

Igazán gondolkodóba esik az ember, amikor meglátja a kínálatot. Első körben akár forralt borral, akár alkoholmentes punccsal melegítjük fel a karácsonyi forgatagra éhező belsőnket nem árt körülnézni. Persze mindenki mondhatja, hogy csillagászati összegekért vehetünk ezt-azt, de érdemes például majdnem 4 EUR-ért igazán finom szarvaskolbászt csemegézni és az igazán laktató vastagon csokiba mártott nyársak is mindössze 2 EUR-t kóstálnak. Garantáltan egy ideig nem kíván az ember édességet. 


 
Csecsebecsék

Ez az a rész, ahol az embernek igazán a pénztárcába kell nyúlni. Tetszenek a tányérok, csészék, de általában 15-20 EUR alatt nem nagyon kap az ember ilyesmit. Viszont aki megveszi, annak egy örök emlék és csodálatos műalkotás fogja a polcát díszíteni. Nagy szerelem a fából faragott tálak részemről. Itt is 20 EUR körül indulnak az árak. Ha pedig a receptjeinket egy kézzel kötött naplóba írnánk, akkor ezekből is szemet gyönyörködtető darabokat választhatunk.











Lekvárok, szörpök, borok, mézek...

Minden vásárban találkozunk ezekkel a termékekkel. Itt is akad szép számban és kiváló minőségben. Lekvárok 10-15 EUR-tól kaphatóak a legkülönlegesebb ízekben. Borokat 6-9 EUR között már kicsi kiszerelésben vehetünk. Az ízletes szörpök kavalkádjából kb. 6 EUR-ért már válogathatunk. 
Mézekből és méhészeti termékekből a választék igen széles. Érdemes kipróbálni egy-két különlegességet, mint például a krémmézet. 





 Szorgos háziasszony feliratozott kötényt, fakanalat, törölgetőt és sok egyéb hasznos és mutatós kiegészítőket szerezhet az egyik standon. Sütemények, csokiba mártott perecek, mézeskalácsok, ízesített magok az édességrajongók Mekkája.


Sokan ismerik és szeretik a töltött, mákkal megszórt gőzgombócot. Síelésekkor a hüttékben is bármikor kaphatunk belőle egy adagnyit. Gusztusos és mennyei. Nekem az egyik kedvencem ez a fogaskerekekkel hajtott gőzgombóckínáló volt az összes közül. Ellenállhatatlan! Ez igazán aprócska szelete a bécsi vásárokban kapható finomságoknak és termékeknek. Ezek személy szerint nagyon tetszettek Nekem! Ha tehetitek kerekedjetek fel családostól és fedezzétek fel ezt a csodálatos ünnepi forgatagot!






Végül indulás előtt az utolsó nagy sétához vegyünk egy papírtölcsérnyi ízletes sült gesztenyét és karácsonyi hangulattal teljesen felöltődve induljunk haza a gyönyör fényekben pompázó Bécsből!













2015. december 4., péntek

2. karácsonyi menü - A gyomornak könnyű


Ezt a menüt úgy állítottam össze, hogy azoknak is kedvezzen, akik nem szeretik a nagy töltött káposztás "zabálásokat"!  Ez a menü bizonyíték arra, hogy némi hagyományos vonalat megőrizve és az ételeket kicsit modernizálva mégis lehet látványos, ízletes karácsonyi lakoma gyomorfájás nélkül.

LEVES: Hideg uborkakrémleves

FŐÉTEL: Fehértói amur Király Feri bácsi módra és karfiol besamel mártással sajttal és sütve

DESSZERT: Trópusi tejbegríz

Jövő héten már egy kicsit tartalmasabb ételsor vár rátok! Addig is kellemes ajándékbeszerzést és lakomatervezgetést kívánok Nektek!

2015. december 1., kedd

Almás-mazsolás "csigatorta"


Töprengtem, hogy mivel indíthatnám az ünnepi készülődést. Így esett a választásom egy gyors és kevésbé költséges, de annál látványosabb édességgel. Igazi családi csemege. Mindenki letörheti belőle a maga darabkáját. De nézzük, hogy hogyan is szülteik a desszert!

 
Hozzávalók 8 személyre:
Elkészítési idő: 90 perc
50 dkg liszt 
3 ek. cukor 
1 db egész tojás 
1 db tojássárgája
2,5 dl tej 
2 dkg élesztő 
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Csipet só  
40 dkg alma
10 dkg mazsola
1 kk. fahéj
2 ek. akácméz
  • 2,5 dl tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba szitált liszthez. 
  • 3 ek. cukrot, 1 db egész tojást és 1 db tojássárgáját, 5 dkg olvasztott vajat és egy csipet sót a tál tartalmához adunk. Alaposan összegyúrjuk az alapanyagokat, letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságú téglalap alakú formára nyújtjuk. 
  • Az almákat megpucoljuk és kimagozzuk. Körülbelül 1x1 cm-es darabokra vágjuk a gyümölcsöket. 
  • A kinyújtott tésztát megszórjuk az almával és a mazsolával. Meghintjük az egészet vékonyan fahéjjal és akácmézet csorgatunk a gyümölcsökkel megpakolt tészta tetejére. 
  • Feltekerjük az egészet és körülbelül 3 cm széles szeleteket vágunk a töltött tekercsből. 
  • Kivajazott 26 cm-es sütőformába szorosan egymás mellé helyezzük a levágott szeleteket. 
  • 60 percig sütjük a "csigatortánkat" közepes lángon. Vékonyan porcukrozva langyosan tálaljuk!