2015. november 26., csütörtök

Forralt boros kuglóf


A legjobb dolog ez a kuglóf, ami így az adventi időszakban történhet velünk. Gyors, különleges és finom. Kicsit fanyar a meggy és a bor miatt, de ott van benne az étcsoki is és lassan szárad!
Én 1 liter űrtartalmú formában készítettem el. Az átlagos nagy formák ennek a duplái. Nevetni fogtok, de most sikerült vennem egy akkor a kuglófformát, hogy szerintem egy 10 fős éhező banda is jól lakna a benne készített édességgel. De most nézzük ezt a receptet. 

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 1 liter űrtartalmú formához (kb. 4 személyes kuglófforma)

1 dl forralt bor (vagy száraz vörösbor fűszerkeverékkel)
15 dkg meggylekvár vagy meggybefőtt vagy mirelit meggy
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1. ek. vaníliás cukor
csipet só
2 db tojás
15 dkg liszt
1 ek. kakaó
5 dkg étcsokoládé
1/2 cs. sütőpor
porcukor a szóráshoz 
vaj és liszt a forma kikenéséhez


  • A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. 
  • Hozzáadjuk a két egész tojást, a meggylekvárt, a vörösbort, a sót, a lisztet, a sütőport és a kakaóport.
  • Simára keverjük a tésztánkat. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, végül a tésztához adjuk.
  • A formát vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük. Beleöntjük a tésztát a formába és a sütő közepes fokozatán készre sütjük. Ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy jól átsült-e a kuglóf, akkor egy hústűt szúrjunk bele a tésztába és ha már nem ragad rá tészta, akkor elkészült. 
  • Vékonyan porcukorral meghinthetjük a süteményt vagy olvasztott étcsokoládéval is bevonhatjuk, de magában vagy egy kis meggylekvárral is tökéletes!