2015. november 4., szerda

Sütőtökös crème brûlée


 Itt az ősz. Sütőtökös vonalat folytatva a blogon most egy édességet hozok. Egyszerű, izgalmasan fűszeres és más süteményekbe is felhasználható. Nézzük meg ezt a krémes finomságot, hogyan is készül. 


Hozzávalók 4 személyre: 

50 dkg sült tök
2 ek. liszt
1 db narancs reszelt héja
1 nagy csipet fahéj
1 tk. frissen reszelt gyömbér
1 nagy csipet szerecsendió
10 dkg cukor
3 dl tejszín
2 db tojás + 2 db tojássárgája
+ 4 cukor a karamellizált tető készítéséhez 


  • A sült tök húsát pürésítsük le egy edényben. 
  • Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, a reszelt gyömbért, a fahéjat, szerecsendiót és a cukrot. 
  • Öntsük hozzá a tejszínt, a két egész tojást és a két tojássárgáját, majd a két evőkanál lisztet. 
  • Keverjük az összes alapanyaggal simára a bruléenket és osszuk el 4 formára. 
  • Állítsuk egy magasabb falú tepsibe a tálkákat és az 1/3 részükig töltsük fel vízzel. Így kb. 2 cm magas vízben állnak majd. 
  • Körülbelül 30 perc alatt közepes fokozaton süssük meg a desszertet. 
  • Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalásig hűtőben tároljuk! 
  • Mielőtt a vendégeknek tálalnánk a fűszeres édességet, akkor szórjuk meg cukorral és szakácsfáklyával egy kemény karamellizált tetőt készítünk rá. 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!