2015. november 24., kedd

Egészben sült fürj vargányával és sárgarépával


Idézzük meg a főúri lakomák szellemét. Hatalmas húsdarabok, cifra étkek körberakva mutatós szaftos-ropogós fürjekkel.  Jól hangzik nem?
Vadon élő fürjet itthon sajnos nem lehet lőni, de Szerbiában már igen. Viszont, ha nem sikerül vad példányokhoz jutni, akkor már boltban is vásárolhatunk tenyésztett változatot. Én háztól vásárolok a nővérem közvetítésével. Tisztítva már 500-600 Ft-ért is kapható egy darab szárnyas. Mivel kis takarosak a fürjek, így egy felnőtt embernek jó ha két darabot számolunk. 

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 személyre:
 
4 db fürj

durvára tört bors
2 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
20 dkg vargánya
50 dkg sárgarépa
10 ek. olívaolaj

  • A sárgarépát felkarikázzuk a vargányát nagyobb kockákra vágjuk és egy  tepsibe szórjuk.
  • 10 ek. olívaolajba durvára tört borsot, felaprított friss rozmaringot, zúzott fokhagymát rakunk! 
  • A szárnyasokat megsózzuk és a fenti keverékkel kívül és belül átkenjük egy ecset segítségével. 
  • A zöldségágyra helyezzük a húsokat. Alufóliával lefedve közepes lángon 40 percig sütjük, majd kitakarva feljebb csavarjuk 2 fokozatot a sütőt és további 10 percig pirítjuk egy kicsit.