2016. május 7., szombat

Ököruszály leves egy korty konyakkal


Egy jó hentes kínálatában könnyen tudtok szépen felszelt, ízletes marhafarok darabokat vásárolni. Hála az égnek én házi vágásból szereztem be ezt az alapanyagot. Szeretem tudni, hogy jó helyről származnak az élelmiszerek.
Tudtátok, hogy az ököruszályleves az angol konyha egyik hagyományos levese? Mindenkinek saját praktikája van erre a receptre. Most nézzétek meg az én változatomat.

Nézzük, hogy mi is kell egy szép lábasnyi gőzölgő, folyékony ételhez.

Elkészítés kb. 4 óra
Hozzávalók:
1 kg marhafarok 
3 db sárgarépa
1 db közepes zeller
1 db fehérrépa
2 db vöröshagyma
3 l víz

őrölt fekete bors
5 dkg vaj
Adagonként 1 ek. konyak

 
  • A feldarabolt marhafarkat egy tűzálló tálban megpirítjuk kb. 5 perc alatt. Nem vesszük ki az edényből, hanem hozzáadjuk a   felkarikázott sárgarépát és a felkockázott zöldségeket.
  • Majd lefedve az edényt és körülbelül 200 °C-on a sütőben 30 percig sütjük a húst és a zöldségeket. 
  • Kivesszük a sütőből az edényt és felöntjük 3 liter vízzel az egészet. Kb. 3 órán át gyöngyözve, lassú tűzön főzzük. 
  • Tálalás előtt a levest leszűrjük. Külön rakjuk a marhafarkakat és a zöldségeket.
  • A zöldségeket kevés olvasztott vajon gyorsan megfuttatjuk forró serpenyőben. Csupán 3-4 perc. 
  • Végül egy tányérba helyezzünk két marhafarkat, hozzá zöldséget és felöntjük az egészet a leszűrt levessel. Hozzáadunk egy evőkanál konyakot ízesítésként! Ha szeretnétek valami új, de mégis hagyományos levest, akkor próbáljátok ki ezt a változatot! "Marhahúsleves" új köntösben!







2016. május 6., péntek

Sült rozmaringos répa köretnek


Gondoltátok volna, hogy egy kiadós sült mellé nem sült burgonyát hanem sült répát is tálalhattok? Ha nem, akkor most egy ok és egy recept, hogy miért próbáljátok ki! 

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg sárgarépa (vagy színes)
8 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring (max. 10 cm)

durvára tört fekete bors
4 ek. olívaolaj

A sárgarépát tisztítsuk meg, vágjuk félbe és ferdén 3-4 cm-es nagyságúra daraboljuk a zöldséget. 
Szerencsém volt, találtam éppen lila répát is. Ízben nem lesz eltérés, de vizuálisan mindenképpen  főnyeremény lesz.

Egy tűzálló tálba tesszük az összedarabolt répákat, a megtisztított fokhagymákat félbe vágjuk, a rozmaringot rácsipegetjük az ágakról, végül meglocsoljuk az olívaolajjal az egészet. 

Sózzuk és durvára tört borssal megszórjuk a zöldséget, alaposan összeforgatjuk az egészet. 

Alufóliával lefedve körülbelül 30-35 percig sütjük közepes fokozaton a sütőben. Melegen tálaljuk húsok mellé!






2016. május 1., vasárnap

3 ínycsiklandozó gasztroprogram májusban

Kép forrása itt!  
Ha május, akkor nekem mindig a Gourmet fesztivál a fő program, ahol érdekes keresztmetszetét láthatjuk a magyar gasztronómiának. Az idén a vad és a hal a fő téma. Helyettem is látogassatok el ide, mert úgy tűnik, hogy én tanulással fogom tölteni ezt a gyönyörű pünkösdi hétvégét. 

Gourmet Fesztivál - 2016. május.12 – 15., Budapest
A magyarországi gasztrokultúra kiemelkedő eseményének számító Gourmet Fesztiválon egy időben, és egy helyen találkozhat a legjobb hazai éttermekkel, borászatokkal és gourmet boltokkal. Az idei évben a halakról és a vadakról fog szólni május 12. és 15. között a budapesti Millenáris parkban megrendezett esemény. A hal és vad ételek mellett természetesen idén is sok minden más is felkerül a palettára: válogatott fővárosi street-food és vidéki éttermek, a legjobb ázsiai ízek, divatos cukrászat mellet rengeteg előadás is lesz.
További információk: http://sziget.hu/gourmetfesztival
Országos rétes fesztivál – 2016. május 20-22., Kiskőrös
Két teljes napon át élvezhetik, az érdeklődök, a méltán népszerű süteményeket, a réteseket Kiskőrösön. Az ide látogatók elleshetik a réteskészítés minden csínját-bínját, és persze kóstolni is lehet.
További információk: http://www.utazzitthon.hu/varosalapitok-napja-es-orszagos-retesfesztival-kiskoros-19803.html

Édes Napok Győr – 2016. május 27-29., Győr
Idén is részese lehet a hazai édességfesztiválok királyának, az Édes Napoknak Győrben, amely ezúttal is teljesen ingyenes a nagyközönség számára. Lesznek bemutatók, kurzusok és természetesen délutáni és esti koncertek. Ezen a hétvégén lesz gyereknap is, az egész városban számtalan szabadtéri program várható, aminek kiemelt rendezvénye lesz az Édes Napok.
További információk: http://edesnapok.hu/

2016. április 30., szombat

3 tavaszi medvehagymás reggeli

Nagyon szeretem a medvehagyma szezont. Egyszerűen fantasztikusak ezek a zöld levélkék. Ilyenkor kihasználom a bennünk rejlő lehetőséget és salátaként, később lesütve vagy éppen töltelékként használom. 

 

1. Medvehagyma zsírban lesütve
Be kell vallanom, hogy a legegyszerűbb praktika ízlik a legjobban nekünk. Ha akad liba vagy kacsazsír és abban tesszük el későbbre a medvehagymát, akkor igazán örülünk majd az ínyencségnek hónapokkal később. Kenyérre kenve, húsokhoz adva igen kiváló!










 

2. Medvehagymás lángos

Miért ne? A hagyományos mindenki által kedvelt lángos igazán feldobhatjuk egy kevés tésztába kevert medvehagymával.  
Tejföllel megkenve, sajttal megszórva egész délelőttön át kitartó csemege!














3. Medvehagymás tojáskrém

Ez a recept is egy régi klasszikus új formában. Tavaszi reggelik elengedhetetlen kelléke egy kis paradicsommal, retekkel és rozskenyérrel. 
Egyszerűen el kell készíteni! :-)

2016. április 29., péntek

Felírótábla deszkából


Nagyon praktikus a konyhapulton egy ilyen kis felírótábla. Ha éppen elfogyott a tej vagy nem ár néhány fűszert beszerezni, akkor tessék itt a megoldás. Csak felfirkantjuk az emlékeztetőt és kész. Nagyon szeretem!

Hozzávalók:
1 db deszka
1 db fűszeradagoló kanál
1 db szalag
1 db kréta
táblafesték és ecset
1 db A/4-es lap 
olló
ceruza
finom csiszolópapír

 
 

 A kezeletlen vágódeszkát most 20x30 méretben választottam ki. Egy A/4-es lapot összehajtottam 4 részre és egy ceruza segítségével rárajzoltam a fára kerülő minta negyedét. Körülvágjuk egy ollóval nem a hajtott oldalt, majd kihajtjuk a papírt.

 

Egy ceruza segítségével a kihajtott lapot a deszkára  rakva körülrajzoljuk. Nincs más hátra csak a festés.





















Szivacsos ecsettel és táblafestékkel lekenjük a megrajzolt formán belüli területet. Hagyjuk megszáradni, majd csiszolópapírral átdörzsöljük és ezután újra lekenjük az egészet. Ezt háromszor ismételjük meg. 


Végül masnit kötünk a tábla akasztójára és a fűszerkanalat felragaszthatjuk a deszka oldalára. Ebbe helyezzük a krétát. Nincs többé elfeledett hozzávaló, mert erre bármikor felírhatjuk és egy nedves szivacs segítségével azonnal letörölhetjük!