Vadászok konyhája - PREMIER MA ESTE 21:30-kor


Az utóbbi időben munkahely, vadásztanfolyam és lövészet háromszög bűvöletében élek. Hamarosan vadász leszek, ha az égiek is úgy akarják. 

Februárban már hírt adtam egy felvételről, ma pedig 21:30-kor a Fishing and Hunting műsorán láthattok, amint Csejtei Tamás vendégeként főzhetek! Nagyon köszönöm itt is a meghívást!

Többen megkérdezték tőlem, hogy miért akarok vadász lenni?

Meglepődtök, de sem vadászfeleség, sem pedig vadászapa lánya nem vagyok. De a természet szeretetét Édesapámtól már hátulgombolós korom óta, a Férjemtől a mai napig nagy dózisban megkaptam/kapom. Horgásztúráinkról például időközönként itt a blogon is hírt adok! 
Az első vadász szívdobbanás talán akkor kezdődött, amikor szüleim nagybátyjainál a vadásztrófeákat mustráltam és papírgyűjtéskor a tőlük kapott régi Nimród újságokat belefeledkezve lapozgattam. Két igazi, régi vágású vadász tehát volt a családunkban!

Manapság nyugalom tölt el erdőjárás, madárles, mezőn való bóklászás közben. Kikapcsol, amikor a természetben lehetek, elszáll minden gondom és kiüríthetem a fejem a mindennapok dolgaitól. Továbbá rájöttem, hogy lövészet még pluszban segít nekem ebben. Kimondhatatlanul pozitív érzés, hogy valódi erőt koordinál az ember, hogy dönt, hogy lép, hogy levegőt vesz, kifújja, majd elsüti a fegyvert és elenged mindent! 

A másik kapcsolódási pont pedig a vadgasztronómia, hisz most is egy gasztroblogot olvastok! :-) Rájöttem, hogy nagyon nehéz jó vadhúst vásárolni, így inkább magam hozom terítékre a fazékba szánt alapanyagot, hisz országunk bővelkedik a kiváló vadakban! Tálaláskor még jót anekdotázhatok is a szarvassült mellé! 
Keresem, kutatom magyarul, angolul, németül a vadászrecepteket, gyűjtöm a tapasztalatokat a témában, "falom" az ez ezekről szóló írásokat. Nagy vágyam egy speciális, magyar vadfajokra összeállított vadász szakácskönyvet megalkotni. 
 Nem csak lőni szeretnék, hanem magam zsigerelni, trófeát elkészíteni, vadásznaplót írni, töreteket elrakni... Mert hozzátartozik. 
Széchenyi Zsigmond műveit nagyon szeretem olvasni. Szinte a sorok között érzi az ember az izgalmat, amikor a hőn áhított vad végre puskacső elé kerül.  A ma élő egyik legnagyobb vadásszal, Hidvégi Bélával is volt már szerencsém személyesen találkozni és beszélgetni, sőt könyvét is olvasni. Úgy dedikálta nekem például a híres vadász az egyik könyvét, hogy "Vadásztársamnak, Tóth-Nacsa Ágnesnek szeretettel". Azért ez megdobbantja az ember szívét!

Tehát lélektuning és gasztronómia! Ez a két pont, amiért vadásszá válás útjára léptem. 
Számomra ez nem urizálás, nem divatfellángolás, nem céltalan öldöklés. Ez egy örök életre szóló paktum Dianával, a vadászat római kori istennőjével. Szeretném majd, ha 80 évesen valamelyik unokám kísérne el vadászni és várná meg a megszállott nagymamáját, amint éppen terítékre hozza a hőn áhított Lebenshirschét, vagyis élete szarvasát például a radejovi vadaskertben!


Egy jó vadász tiszteli a vadat, kíméletesen hozza terítékre, nem használja céltáblának az állatot. ( Az utóbbira ott a lőtér gyakorlás és szórakozásként.) Etikai kérdésben nem ismer tréfát, csak a megfelelő mértékben, az állomány szükséglete szerint szelektálja a vadakat. Mert kell, de ésszel és a vadgazdálkodás elveit valóban figyelembe véve!
Megvannak a sziklaszilárd elveim! Nekem a vadászat nem céltalan öldöklés, nem lőréző emberek esztelen csapatjátéka. Nekem más. Lehet, hogy ki fogok lógni a sorból, nő is vagyok úgy tetőtől talpig teljesen, de nem bánom! Még bőven van mit tanulnom, de van időm! Egy élet!

Vannak pillanatok, amikor az ember érzi, hogy jó helyen van, hogy a megfelelő úton halad és ilyenkor "kisimul minden ránc a terítőn"! A vadászat egy régi vágyam volt. Lassan teljesülni látszik és külön öröm, hogy szó szerint a legprofibbaktól tanulhatok! Közben pedig sok más dolog is sínre kerül "magamon belül és kívül is"!
 A végén megemlíteném a legfontosabbat! Szerencsésen döntöttem, amikor a Venator Vadásztanfolyamon választottam! Remek oktatók, sok éves tapasztalatr garancia egy jó kezdéshez. Lövészetet pedig Igaly Diánától és Hutyka Zoltántól sajátíthatom el. Profik minden téren! Szívből ajánlom mindenkinek az ország több pontján tartott kurzusokat! Rugalmasság, segítőkészség és tökéletes tudásalap, amit itt kap az ember!

Ez az én történetem! Remélem a miértekre igazi választ kaptatok! Este pedig gyertek és nézzétek meg a Fishing and Hunting csatornán a kuktálkodásomat!


"Az legyen a vadásznak nemes törekvése,
hogy a vadat szeresse, és védje
vadásszon, mint törvény s szokás kívánja,
és teremtményeiben is a Teremtőt lássa!"

Népszerű bejegyzések