2016. április 5., kedd

Vadászpite



Ma ismét a Család-Barát Magazinban vendégeskedtem a Duna Televízióban. Nagyon jól éreztem magam, rengeteget nevettem.  Miller Zoltán és Novodomszky Éva műsorvezetők társaságában csak úgy repült az idő. 
Sajnos nem sikerült elmondanom, amivel készültem a vadhússal kapcsolatban, de röviden leírom most, hogy miért érdemes vaddal kezdenünk. A vadak húsa igazi organikus táplálék. Nincs felesleges stressz, nyugalomban élik a mindennapjaikat az állatok és a legjobb természetes táplálékot fogyasztják például sarjadó füvet, zöldellő hajtásokat. Megválogatják a gyarapodásukhoz szükséges élelmet. Például az őz pákosztos, vagyis válogatós. Olyannyira, hogy csak a legzsengébb rügyeket, füvet, gabonát hajlandóak elfogyasztani.

A vadhúsok kalóriatartalma igen alacsony, közel a haléhoz hasonló (pl. 120 kcal/100 g). Diétába jól beilleszthető.  Fehérjetartalma is körülbelül felével több ezeknek a húsoknak, mint a tenyésztett társaiké. 

"Bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszeres, háromszoros, vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.

Vadhúsok ásványi anyag tartalma
ásványi anyag mg/kg szarvas őz vadnyúl marha juh házi sertés
Kalcium 484 384 200 100 100 90
Foszfor 10265 8765 3520 1610 1470 1750
Magnézium 424 729 381 223 208 298
Vas 180 350 13 26 12 23"
Forrás itt!


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:
50 dkg darált szarvashús
1 dl száraz vörösbor
2 dl paradicsomlé
1 ág apróra vágott rozmaring
3 ek. olívaolaj

bors
rozmaring
10 dkg vargánya
20 dkg barna csiperke
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg sajt (pl. edami sajt)
50 dkg zeller
2 tojássárgája

1.  1 közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, felaprítunk és egy serpenyőbe rakunk. Hozzáadunk 3 ek. olívaolajat és a szarvashúst. 


2. Közepes lángon folyamatos kevergetés mellett körülbelül 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított friss, apróra vágott rozmaringot, a vörösbort és a paradicsomlevet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Így pároljuk további 10 percig. 


3. Ekkor adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott barna csiperkét és vargányát. További 5 percig a hússal együtt pirítjuk, majd levesszük és egy tűzálló edény aljába önjük. 


4. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk és puhára főzzük. Akinek túl intenzív a zeller íze, azok felezzék meg a 50 dkg zellert és vegyesen fele-fele arányban burgonyával együtt főzzék meg. 


5. Mikor már megpuhult a zöldség, szűrjük le és krumplitörővel törtjük össze. Keverjünk hozzá két darab tojássárgáját, egy csipet sót és 20 dkg reszelt sajtot. 


6. Simítsuk a tűzálló edényben lévő szarvashús tetejére a sajtos pürét és tegyük sütőbe az egészet körülbelül 45 percre. 


7. Melegen tálaljuk. Jól passzol hozzá friss, kevert saláta.


Végére pedig jöjjön egy kis válogatás a műsor képeiből!