Vadászpite
Ma ismét a Család-Barát Magazinban vendégeskedtem a Duna Televízióban. Nagyon jól éreztem magam, rengeteget nevettem. Miller Zoltán és Novodomszky Éva műsorvezetők társaságában csak úgy repült az idő.
Sajnos nem sikerült elmondanom, amivel készültem a vadhússal kapcsolatban, de röviden leírom most, hogy miért érdemes vaddal kezdenünk. A vadak húsa igazi organikus táplálék. Nincs felesleges stressz, nyugalomban élik a mindennapjaikat az állatok és a legjobb természetes táplálékot fogyasztják például sarjadó füvet, zöldellő hajtásokat. Megválogatják a gyarapodásukhoz szükséges élelmet. Például az őz pákosztos, vagyis válogatós. Olyannyira, hogy csak a legzsengébb rügyeket, füvet, gabonát hajlandóak elfogyasztani.
A vadhúsok kalóriatartalma igen alacsony, közel a haléhoz hasonló (pl. 120 kcal/100 g). Diétába jól beilleszthető. Fehérjetartalma is körülbelül felével több ezeknek a húsoknak, mint a tenyésztett társaiké.
"Bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszeres, háromszoros, vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.
Vadhúsok ásványi anyag tartalma | ||||||
ásványi anyag mg/kg | szarvas | őz | vadnyúl | marha | juh | házi sertés |
Kalcium | 484 | 384 | 200 | 100 | 100 | 90 |
Foszfor | 10265 | 8765 | 3520 | 1610 | 1470 | 1750 |
Magnézium | 424 | 729 | 381 | 223 | 208 | 298 |
Vas | 180 | 350 | 13 | 26 | 12 | 23" |
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:
50 dkg darált szarvashús
1 dl száraz vörösbor
2 dl paradicsomlé
1 ág apróra vágott rozmaring
3 ek. olívaolaj
só
bors
rozmaring
10 dkg vargánya
20 dkg barna csiperke
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg sajt (pl. edami sajt)
50 dkg zeller
2 tojássárgája
1. 1 közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, felaprítunk és egy serpenyőbe rakunk. Hozzáadunk 3 ek. olívaolajat és a szarvashúst.
2. Közepes lángon folyamatos kevergetés mellett körülbelül 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított friss, apróra vágott rozmaringot, a vörösbort és a paradicsomlevet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Így pároljuk további 10 percig.
3. Ekkor adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott barna csiperkét és vargányát. További 5 percig a hússal együtt pirítjuk, majd levesszük és egy tűzálló edény aljába önjük.
4. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk és puhára főzzük. Akinek túl intenzív a zeller íze, azok felezzék meg a 50 dkg zellert és vegyesen fele-fele arányban burgonyával együtt főzzék meg.
5. Mikor már megpuhult a zöldség, szűrjük le és krumplitörővel törtjük össze. Keverjünk hozzá két darab tojássárgáját, egy csipet sót és 20 dkg reszelt sajtot.
6. Simítsuk a tűzálló edényben lévő szarvashús tetejére a sajtos pürét és tegyük sütőbe az egészet körülbelül 45 percre.
7. Melegen tálaljuk. Jól passzol hozzá friss, kevert saláta.
Végére pedig jöjjön egy kis válogatás a műsor képeiből!