Vörösborban sült szarvaskolbász áfonyás mustárral
Hozzávalók 1 kg kolbászhoz
70 dkg szarvashús
20 dkg disznóhús (comb v. lapocka)
10 dkg tokaszalonna
1 tk. só
1/2 tk. őrölt fekete bors
1/2 tk őrölt babérlevél
1/2 tk. őrölt rozmaring
2 szem borókabogyó finomra törve
bél (kb. 3 m juhbél, de vastagságfüggő)
3 gerezd zúzott fokhagyma
1/4 tk. fahéj
5 dl vörösbor
rozmaringág
Hozzávalók az áfonyás mustárhoz:
5 dkg mustármag
5 dkg áfonya
1 ek. méz
4 ek. borecet
1 dl víz
2 ek. olívaolaj
Ha túl csípős, akkor a kész mustárt melegítsük meg
Ha vadhúsból szeretnék kolbászt készíteni, akkor mindenképpen társítani kell valami zsírosabb hússal. Lásd esetünkben a szarvashoz disznóhúst adtunk egy kis darált szalonnával. Így nem lesz száraz a végeredmény.
Én most szarvascombot, disznócombot és tokaszalonnát daráltam egybe!
A ledarált húst egy nagy tálba tesszük és szép sorban megszórjuk a következő fűszerekkel: só, őrölt fekete bors, őrölt babérlevél, őrölt rozmaring, őrölt fahéj, 2 szem borókabogyó finomra törve, 3 gerezd zúzott fokhagyma. Alaposan összegyúrjuk a húst és jöhet a töltés.
Én juhbelet használtam, ami nagyon vékony. Sokszor ilyen vékonyságú tölcsér nincs is a töltőhöz.

Ezt fogatjuk fel most a töltőnk fém rögzítőjével. Akár tekerős, akár elektromos gépről beszélünk, így működni fog.
Mielőtt a belet felhúznánk a csőre, olajozzuk meg egy kicsit, hogy jobban csússzon.
Amikor a bél felkerült a töltőcsőre, akkor nyomjunk ki egy kis kolbászhúst. Így már könnyebben megy majd a töltés.
Mikor betöltöttük az összes kolbászt vegyünk elő egy magas falú sütőedényt.
Rakjuk bele a kolbászt és öntsük fel a borral az egészet és két ág rozmaringot tegyünk mellé.
Körülbelül 30 percig sütjük 180 °C-on (közepes fokozaton) a kolbász egyik oldalát, majd megfordítjuk és tovább sütjük 30 percig a másik oldalán is. A borból kiemelve tálaljuk, de előtte még elkészítjük az áfonyás mustárt.
Ez roppant egyszerű művelet. Az áfonyát a mézzel körülbelül 4-5 perc alatt összemelegítjük a tűzön. Akkor jó, amikor a szemek már könnyen szétmennek és levet engednek.

Botmixer segítségével összepürésítjük a magokat. Néhány perc alatt a megőrölt magokból sűrű mustár lesz. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát. Gyönyörű lila színű mustárt kapunk még egy kis turmixolás után!

Hűtőben tárolva néhány nap alatt elkezdenek összeérni az ízek és szintén veszít erejéből az általunk készített finomság.
A kolbász mellé kínáljuk a szokatlan lila színű mártogatóst. Nagyon egyedi és ízletes végeredményt kapunk!