Vörösborban sült szarvaskolbász áfonyás mustárral
Hozzávalók 1 kg kolbászhoz
70 dkg szarvashús
20 dkg disznóhús (comb v. lapocka)
10 dkg tokaszalonna
1 tk. só
1/2 tk. őrölt fekete bors
1/2 tk őrölt babérlevél
1/2 tk. őrölt rozmaring
2 szem borókabogyó finomra törve
bél (kb. 3 m juhbél, de vastagságfüggő)
3 gerezd zúzott fokhagyma
1/4 tk. fahéj
5 dl vörösbor
rozmaringág
Hozzávalók az áfonyás mustárhoz:
5 dkg mustármag
5 dkg áfonya
1 ek. méz
4 ek. borecet
1 dl víz
2 ek. olívaolaj
Ha túl csípős, akkor a kész mustárt melegítsük meg
Ha vadhúsból szeretnék kolbászt készíteni, akkor mindenképpen társítani kell valami zsírosabb hússal. Lásd esetünkben a szarvashoz disznóhúst adtunk egy kis darált szalonnával. Így nem lesz száraz a végeredmény.
Én most szarvascombot, disznócombot és tokaszalonnát daráltam egybe!
A ledarált húst egy nagy tálba tesszük és szép sorban megszórjuk a következő fűszerekkel: só, őrölt fekete bors, őrölt babérlevél, őrölt rozmaring, őrölt fahéj, 2 szem borókabogyó finomra törve, 3 gerezd zúzott fokhagyma. Alaposan összegyúrjuk a húst és jöhet a töltés.
Én juhbelet használtam, ami nagyon vékony. Sokszor ilyen vékonyságú tölcsér nincs is a töltőhöz.
Így egy kis házi barkácsolás következik. Vegyétek meg a legolcsóbb műanyag tölcsért (olyan vastag csövűt, amelyre ráfér a bél) és vágjuk le a gép külső karimájának méretére.
Ezt fogatjuk fel most a töltőnk fém rögzítőjével. Akár tekerős, akár elektromos gépről beszélünk, így működni fog.
Mielőtt a belet felhúznánk a csőre, olajozzuk meg egy kicsit, hogy jobban csússzon.
Amikor a bél felkerült a töltőcsőre, akkor nyomjunk ki egy kis kolbászhúst. Így már könnyebben megy majd a töltés.
Mikor betöltöttük az összes kolbászt vegyünk elő egy magas falú sütőedényt.
Rakjuk bele a kolbászt és öntsük fel a borral az egészet és két ág rozmaringot tegyünk mellé.
Körülbelül 30 percig sütjük 180 °C-on (közepes fokozaton) a kolbász egyik oldalát, majd megfordítjuk és tovább sütjük 30 percig a másik oldalán is. A borból kiemelve tálaljuk, de előtte még elkészítjük az áfonyás mustárt.
Ez roppant egyszerű művelet. Az áfonyát a mézzel körülbelül 4-5 perc alatt összemelegítjük a tűzön. Akkor jó, amikor a szemek már könnyen szétmennek és levet engednek.
A mustármagokat 1 dl vízben 4 ek. borecettel és 2 ek. olívaolajjal 15 percet állni hagyjuk.
Botmixer segítségével összepürésítjük a magokat. Néhány perc alatt a megőrölt magokból sűrű mustár lesz. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát. Gyönyörű lila színű mustárt kapunk még egy kis turmixolás után!
A valakinek túl csípős a friss mustár, akkor érdemes egy kicsit a tűzön megmelegíteni és veszít az erejéből.
Hűtőben tárolva néhány nap alatt elkezdenek összeérni az ízek és szintén veszít erejéből az általunk készített finomság.
A kolbász mellé kínáljuk a szokatlan lila színű mártogatóst. Nagyon egyedi és ízletes végeredményt kapunk!