2020. március 5., csütörtök

Budapest legjobb pho levese - HAI NAM PHO


Egyik este egy hirtelen ötlettől vezérelve beugrottunk Budapest egyik legjobb pho levest kínáló vietnámi bisztrójába. 
Kicsit hideg, kicsit zord időjárás volt, de pont egy nagy tál pho leves kellett ennek az orvoslására.

Röviden összefoglalva: egyszerű, komfortos hely, rengeteg vendég, kedves kiszolgálás és valóban zseniális pho leves.

DE MI IS AZ A PHO?
Pho (ejtsd fő) egy vietnámi tésztaleves, mely hús, alaplé, rizstészta, zöldségek keverékéből áll. Ahány ház annyi szokás alapon, számtalan fajtája létezik ennek az ételnek, de két fő csoportot különböztetünk meg, az egyik a sósabb hanoi típus, a másik pedig az édesebb saigoni.
1880-as években Észak-Vietnámból, Hanoi környékéről származik a leves. A tésztás zöldséges alapanyagok miatt kínai, a leves és hús kombináció miatt pedig francia nyomokat fedezhetünk fel az ételben. 
A pho szó valószínűleg a francia pot au feu szóból eredeztethető még a francia gyarmati időkből.

Mi most saigoni típusú levest kóstoltunk, mely igazán ízletes, összetett. Van benne friss koriander, chili és lime is mellé, no meg egy pácolt fokhagyma. Marhahússal kértük, aprított zöld
hagyma és babcsíra is került bele, hogy még tartalmasabb legyen.
Óriási adagokat kapunk, egy tál levessel bőven tele lesz az ember pocakja.

Hazai hódító útjára a 2010-es évek elején indult el. A Dining Guide 2013-ban már összegyűjtötte a legjobb 8 "pholevesezőt" a fővárosban.Ő általuk találtam rá az autentikus vietnámi család által üzemeltetett helyre, a Hai Nam Pho bisztróra. Igazi tumultus van, mert rengeteg ember imádja a bisztrót, de próbálnak mindenkit elhelyezni vagy éppen elviteles csomaggal útra bocsátani. A forró gyömbéres-mentás ital igazán jó választás az étkezés indítására.

Amit ki kell emelnem, hogy a kiszolgálás csillagos ötös, mivel roppant gyors, nagyon kedves és gördülékeny. Körülbelül 10 perc alatt már előttünk is volt az első fogás. Az étel neve "NEM". Tavaszi és nyári tekercseket kértünk, amelyek igazából rizstésztába tekert zöldségek. Bizonyos változatokban van például marhahús vagy rák.
A másik előétel pedig a "Banh Bao" volt, amely sült húsos "batyu" sertéshússal töltve. Mindkettő izgalmas, ízletes választásnak bizonyult.



Ezeket követte a leves, melyről már fentebb részletesen olvashattatok. Megéri csak levest enni, mert akkora adag, hogy minden fogást kivált egyedül. Rengeteg friss alapanyag található benne. Igazi ízrobbanás. Az alaplé, a rizstészta és a lassan főtt lábszár laktató kombináció. Mindennek az ára pedig csupán 1450 Ft.
Külön pozitívum, hogy kártyával és készpénzzel is kiegyenlíthetitek a számlát.


Természetesen főételek közül is válogathattok, ha még tudtok enni a leves után. Wokban készült finomságok sorakoznak a marhától kezdve, a csirkén át, egészen a vega fogásokig is.


Összességében nagyon szerethető hely, ahol kiváló minőséget párosítanak a jó árral. Szívből ajánlom a helyet, ha ki szeretnétek próbálni a híres pho levest. Ez a bejegyzés nem PR cikk, a vacsorát saját zsebből fizettem és nem meghívásra érkeztem! Így szolgálhatok nektek objektív véleménnyel.

ELÉRHETŐSÉGEK:
Cím: 1117 Budapest, Október 23-a utca 27.
Nyitva: H-Szo 10:00 - 21:00
        V     10:00 - 15:00




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             





2020. február 29., szombat

Milyen növényeket hozhatunk be az Európai Unión kívüli országból?


Az utazásunk során már többször felmerült, hogy mit hozhatunk be az országba és mit nem. Először azt hiszi az ember, hogy őt nem érinti a téma, de például rájövünk, hogy Szerbiába örömmel járunk piacozni, vagy Egyiptomból térnénk haza, esetleg más Európai Unión kívüli területről akkor érdemes néhány alapinformációt megismerni. Ez eredeti cikk a Fuvarlevél magazinban jelent meg. Most megosztom veletek az átlag emberre vonatkozó részleteket. Nem raklapost és teherautónyi mennyiségekről beszélünk most, hanem néhány kilóról, egy-egy növénykéről, magról.
A múlt év végén szigorú növény-egészségügyi intézkedéseket vezettek be az EU területén. Ma már ahhoz is szakhatósági vizsgálat kell, ha valaki a poggyászban élő növényt, palántát, gyümölcsöt hoz be egy Európán kívüli országból. 

Magyarország enyhített a szabályokon, a kisebb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget kivették a rendelet hatálya alól, de élő növényeket itt sem lehet vizsgálat nélkül behozni.
Az intézkedés nem öncélú, nem azért született, hogy az uniós országok polgárai ne fogyaszthassanak külföldi termékeket. A cél az, hogy megakadályozzák az Európában nem honos kártevők behurcolását, vagy legalább lassítsák azt.
Vannak olyan növények, amelyeket tilos behozni az EU-ba, ilyen például a vetőburgonya és a szőlőoltvány. De ezt a kört kibővítették. A fő változás azonban az, hogy a korlátozást kiterjesztették a kisebb mennyiségekre is, vagyis az útipoggyászokra. December 14-től minden csomagot megvizsgálnak és a növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket nem engedik át papírok nélkül.
Magyarország könnyítést vezetett be a kis mennyiségben behozott termékekre. Ez azt jelenti, hogy azokat, akik csak kevés gyümölcsöt vagy zöldséget hoznak be, senkit nem fognak zavarni a határon és egyenlőre nem dobatják ki a csomagból. Nem kell növény-egészségügyi bizonyítvány a személyi fogyasztás céljára behozott zöldségre, gyümölcsre, ha kevesebb, mint 5 kg, amennyiben ezek nem szennyeződtek tapadó talajjal (pl. a sárgarépát meg kell takarítani a rárakódó földtől.
A kis mennyiséget nem mérik, annak meghatározása becslés alapján történik.
A könnyítés csak a személyes poggyászban behozott terményekre érvényes és valószínű, hogy csak ideiglenesen. A EU-ban ugyanis úgy lépett életbe a rendelet, hogy nem állapítottak meg mennyiségi korlátokat a csekély, személyes mennyiségekre. Amíg ez nem történik meg úgy elfogadható a magyar könnyítés.
Három kategóriát állítottak fel
- Teljes tiltás
A következőkre érvényes: Vetőburgonya, citrus, szőlő növény és termőtalaj. Ezeket sehonnan nem lehet behozni az EU területére.
- Előzetes vizsgálatra kötelezettek
Ezek között vannak olyanok, amiket az előre meghatározott helyeken lehet behozni (kijelölt határátkelőhelyeken). Ilyenek az ültetésre szánt növények, a legtöbb termés és még a használt mezőgazdasági gépek is.
Szúrópróbaszerű vizsgálat alá eső termények: ezeknek is szükségük van előzetes vizsgálatra, de bármely határállomáson behozhatók. Sok zöldségféle tartozik ebbe a körbe. 
- Szabadon behozható gyümölcsök
A harmadik csoportba mindössze 5 faj tartozik, amelynek nincs szükségük előzetes vizsgálatra (ananász, banán, datolya, durián és kókusz).
December óta tehát szinte minden növény behozatalához növény-egészségügyi bizonyítványra van szükség, egyes áruféleségeket pedig csak bizonyos határátkelőhelyeken lehet behozni. Ezek a szigorú szabályok nem csak a kereskedelmi tételekre, hanem a magánszemélyekre és az útipoggyászban hozott kis mennyiségekre is vonatkoznak.
Buszok és teherautók járművezetői sem hozhatnak be saját személyes holmijukban olyan termékeket, amelyek a korlátozás alá esnek.
Az intézkedés az EU-n kívüli területeket érinti, de ide kell sorolni a formailag az EU-hoz tartozó, de Európától távoli területeket is: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint- Barthélemy és Szent Márton - szigete.
EU-n kívüli országból tehát kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvány birtokában lehet behozni a következőket:
- minden ültetésre szánt növény (beleértve a cserepes növényeket, vetőmagot, palántákat, facsemetéket stb.)
- termések (alma, paradicsom stb.)
- zöldségfélék
- egyéb növényi termékek (pl. szárított fűszernövények)

Bővebben itt olvashattok a témáról: https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy

Fontos kihangsúlyozni, hogy Európai Unión kívüli országból történő behozatalról beszélünk. Számomra azért okoz némi problémát, mert örömmel hozok haza ilyen-olyan alapanyagokat és Csongrád megyéből átugrani Szabadkára piacozni minimális idő. 
Természetesen nem veszik el MÉG a megvásárolt portékákat a határon, ha bizonyos súlyhatáron belül vannak, de ez is változhat. 

Személyes meglátásom szerint itt nem a növénybetegségek behurcolása a fő probléma, hanem blokkolják valamilyen szinten a kereskedést bizonyos érdekek miatt. Sokkal nagyobb örömmel veszem meg például a 400 Ft/ kg gyönyörűséges epret Szabadkán, mint az 1200 Ft-os szottyosat itthon és abból főzök lekvárt. 
De akár egy népszerű egyiptomi, marokkói utazásról sok-sok érdekesség kerülhet a bőröndbe és igen-igen bánná az ember, ha a kukában kötnének ki a drága pénzen vásárolt tételek. 
Persze hagyatkozhatunk a szerencsére is, hogy hátha nem nézik át teljesen a csomagot, de akkor is 50-50% az esélye. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor tartsuk észben a fentieket a következő módosításig.

2020. február 26., szerda

Vadételek csoport - Csatlakozz Te is hozzánk!


A vadételek iránti rajongásomat már régóta ismeritek. Évekkel ezelőtt a Facebookon alapítottam egy Vadételes csoportot, de téli álomba merült és Facebook is igen nagy gubancot teremtett nekem a használatával kapcsolatban. 

De most már sikerült mindent a helyére tennem és friss lendülettel újraindítottam a csoportot. 
Itt érhetitek el ezt a kis közösséget: https://www.facebook.com/groups/1400397036869234/

Vadételek, ajánlók, egy-egy remek alapanyag lelőhelye, eszközök, külföldi kitekintések találhatóak az oldalon. 

Kinek szól a csoport? 
Vadászoknak, vadétel rajongóknak, vadhússal ismerkedőknek. Egyszerűen mindenkinek, akit érdekel a téma. 

Szeretnék napi szinten valamilyen újdonsággal előrukkolni, de itt mindenki felteheti a saját kérdését, saját receptjét, ötletét vagy egy-egy jól bevált beszerzési helyét. 
Nem kell senkinek sem félni az esetleges negatív reakcióktól, a moderálás a kezemben van, így ebben a csoportban nem lesz ellenségeskedés. 


Végül egy kis szavazásra szeretnélek invitálni benneteket! 
Ti melyik vadhúst fogyasztjátok a leggyakrabban?
Kattintsatok a szavazáshoz ide: https://www.facebook.com/groups/1400397036869234/

Szeretettel látlak benneteket a Vadételek nevű csoportban! 

Csatlakozzatok hozzánk bátran!


 

2020. február 24., hétfő

A vadász pizzája


Egy igazán ínycsiklandozó, karakteres pizzát hoztam ma nektek. A vadász pizzája. Ez a legjobb meghatározás. Az alapanyagok listáját átfutva rögtön meg is értitek, hogy miért olyan "vad" ez a pizza. 
A tészta pedig a kovászos szerelem szüleménye. No nézzük, hogy mi is kell hozzá!


Elkészítési idő: a tésztának 1 éjszaka pihenés a sütéshez pedig 30 perc szükséges
Hozzávalók 4 db 25 cm átmérőjű pizzához:

Tészta: 
20 dkg aktív kovász
70 dkg liszt
35 dkg víz
2 ek. olívaolaj + 4 ek. a forma kikenéséhez
1 tk. só

Paradicsom szósz: 
10 dkg paradicsomsűrítmény
4 ek. aprított medvehagyma
1 ek. oregánó
1 kk. só 
4 ek. víz.
 
Feltét:
40 szelet szarvas szalámi  
4 db közepes vargánya
20 dkg cheddar sajt

➽ 20 dkg aktív kovászt, 70 dkg lisztet, 35 dkg vizet, 2 ek. olívaolajt és 1 tk. sót összegyúrunk. A sót ne közvetlenül a kovászra szórjuk, mert gyengítheti, inkább a liszt tetejére kerüljön. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima felületű nem lesz (kb. 5-10 perc). Lefedjük folpackkal a tésztát és egy éjszakát a hűtőben hagyjuk pihenni. Én 2 nappal később is készítettem a hűtőben tárolt nyers tésztából pizzát és tökéletes lett. 

➽ Sütés előtt nagyon vékonyan 1-1 ek. olívaolajjal kikenjük a pizzaformákat, hogy ne ragadjon le a pizza. Majd az össz tésztát 4 részre osztjuk és egy-egy adagnyit a formába egyengetünk.

➽ A cheddar sajt feléből vékony sajthasábokat vágunk 
(maximum 0,5 cm) és a pizzák szélébe tekerjük azokat.

➽ A paradicsomsűrítmény 4 ek. vízzel kicsit fellazítjuk. Hozzáadunk 4 ek. aprított medvehagymát, 1 ek. oregánót, 1 kávéskanál sót és alaposan összekeverjük. 

➽ A pizzalapokat megkenjük a fenti paradicsomszósszal. 10 szelet szarvas szalámit teszünk pizzánként a tésztára, továbbá 1-1 db közepes vargányát felszelünk rá. Végül a cheddar sajt másik felét szépen elosztva a 4 pizzára ráreszeljük.

➽ A sütőt a legnagyobb fokozaton előmelegítjük. Forró sütőbe tesszük a pizzát, de a hőfokot ilyenkor visszavesszük a felére (gázsütő kb. 4-es fokozat, villanysütő kb. 160-180°C) és így sütjük kb. 30 percig.

➽ TIPP: 
Készítsétek a pizzát akár pirított, fűszeres darált szarvashússal. A kevésbé karakteres sajtokat kedvelők pedig edami sajtot válasszanak a tartalmas pizzához. Frissen tálalva szórjatok még rá egy kis aprított medvehagymát. Én a medvehagymából és a vargányából mindig fagyasztok le, így akár tél végén is könnyen süthetek, főzhetek velük.

A pizza szélén a megolvadt sajt. Ezért érdemes beletekerni egy-egy kis hasábot a tésztába!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. február 21., péntek

Szarvaskolbász két recepttel



A vadkolbász készítés egy külön műfaj. Mindenkinek megvan a saját jól bevált receptúrája. Én most rögtön kettőt is megosztok veletek. Teljesen egyszerű változatok.
Az arányokat 1 kg-ra vetítve adom meg, így egyszerűbb lesz a számolás. Általában 5-10 kg hússal már érdemes nekilátni a kolbászkészítéshez. Hagyhattok sütni is ebből a kolbászból és füstölni is. Mindkettőre kiváló.


Az első recept hozzávalói:
70 dkg darált szarvashús
30 dkg darált sertésszalonna
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
bél a betöltéshez


A második recept hozzávalói:
50 dkg darált szarvashús
50 dkg darált sertéshús (lapocka)
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt borókabogyó
1 tk. őrölt kömény
bél a betöltéshez


ELKÉSZÍTÉS

➽ A vadkolbászok átka, ha túl szárazra sikerülnek. Mivel a vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta, minimális zsírt, de annál több ásványi anyagot tartalmaz. Így hozzá kell adnunk egy kis sertéshúst vagy sertészsírt. Ki mire esküszik.

➽ A darálásnál kezdődik az egész munka. Akinek van rá lehetősége,  az csíkozza fel a sertéshúst/ szalonnát és a szarvashússal vegyesen darálja le. Akinek nincs lehetősége erre, az pedig egy nagy edényben/ ládában vagy egyszerűen egy asztalon gyúrja össze a hozzávalókat.

➽ A legjobb, ha a húst elterítjük, és egyenletesen rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, a sót, az őrölt fekete borsot és a fokhagymát. A második kolbász esetében ekkor adjuk hozzá az őrölt borókabogyót és az őrölt köményt is.


➽ Alaposan összegyúrjuk az egészet és egy éjszakát hűvös helyen pihenni hagyjuk. Jobban összeérnek az ízek.

➽ Majd másnap újra összegyúrjuk a húst. A kéz melegétől puhább, könnyebben tölthető lesz az egész éjjel álló húst.

Végül kolbásztöltőbe töltjük a húst. Alaposan bele kell nyomkodni, hogy ne legyen levegős és a langyos vízben leáztatott bélbe töltjük. A belek végeit elkötjük és egy éjszakát hagyjuk szikkadni hűvös helyen fellógatva a kolbászokat, ahogyan a képen is láthatjátok.

Másnap pedig indulhat a füstölés. Vagy bérfüstölést választotok, vagy ha van erre otthon füstölőtök, akkor nekiláthattok.




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!