Julia Child 18. recept - Hollandi mártás
Íme itt a folytatása az előző receptnek, de mivel elég jelentős finomságnak tartom ezt a mártást, így mindenképpen meg kell osztanom Veletek egy külön bejegyzésben ezt az isteni mártást.
Két pont, amelyre feltétlenül emlékezz, ha nekilátnál hollandi mártást készíteni!
- Melegítés és sűrítés tojássárgájával
- A vaj
A tojássárgákat gyorsan és könnyed mozdulatokkal elkeverjük az olvasztott vajjal. Ha egyszerre túl sokat adtál hozzá, akkor a szósz először nem akar sűrűsödni. Ha a teljes vajmennyiség több az előírt, , akkor a szósz folyós lesz. Körülbelül 8,5 dkg margarin/ 1 tojássárgája a maximum mennyiség.
Ha nem készítettél még soha hollandi mártást, akkor biztonságosabb, ha 5,7 dkg vajat használsz.
2-3 dl hollandi mártás 4-6 emberre elegendő
- 17 - 22 dkg vaj
- egy kis serpenyő
Kockázd fel a vajat, olvaszd fel a serpenyőben közepesnél melegebb fokozaton. Azután húzd le a tűzről!
- 1 literes serpenyő (zománcozott vagy saválló)
- keverő lapát
- 3 tojássárgája
Egy percig keverd a tojássárgákat a serpenyőben vagy addig, amíg sűrűsödni nem kezd.
- 1 ek. hideg víz
- 1 ek. citromlé
- nagy csipet só
Majd add a tojássárgákhoz, a sót, vizet, citromlevet és keverd össze körülbelül fél perc alatt.
- 1,5 dkg hideg vaj
- egy edény a hideg vízzel ( hogy lehűtsd az edény alját, ha szükséges)
Add a fentiekhez a 1,5 dkg hideg vajat, de ne keverd el azonnal. Tedd fel a serpenyőt nagyon alacsony tűzre vagy addig kevergesd az eddig összerakott keveréket, amíg lassan sűrűsödni nem kezd. Ez 1-2 perc alatt megvan. Ha túl gyorsan sűrűsödne vagy csomósodni kezdene, akkor helyezd az edény alját az előkészített hideg vízbe és kevergesd a tojássárgákat, hogy hűlni kezdjenek. Ezután tedd újra a tűzre és kevergesd tovább. Lágy krémet kapsz először.
- 1,5 dkg hideg vaj
Azonnal vedd le ekkor a gázról és keverj bele a hideg vajat, amely lehűti a tojássárgáját és megállítja a főzési folyamatot.
- Olvasztott vaj
Majd cseppenként kezd hozzáadni az olvasztott vajat és amikor sűrű krémmé válik, akkor gyorsan öntsd hozzá a maradékot is.
- só és fehérbors
- néhány csepp citromlé
Ízesítsd a szószt ízlés szerint sóval, borssal és citromlével
Saját véleményem: Ez a mártás megér egy misét! Húsokhoz, zöldségekhez valami mennyei. Lehet, hogy a fotó nem adja vissza az igazi színét, de itt nem ír semmiféle tejet, tejfölt, tejszínt a recept, mint az itthon olvasottak többségében. Selymes, lágy, de tartalmas szószt kapunk. Nagyon NYAMMMM :-)
Ne menjetek még el! Mert jön egy villám desszert narancsból.
Bon Appétít!